Publicat la: 
17/07/2018

somn beneficii antioxidante

Un nou studiu arata care sunt beneficiile somnului de buna calitate pe durata noptii in ceea ce priveste procesele antioxidante care au loc in organism.

Cercetarea, publicata in "PLOS Biology, realizata pe exemplare de musculite de otet, Drosophila melanogaster, explica legatura dintre lipsa de somn si sensibilitatea organismului fata de stresul acut oxidativ, scrie sciencedaily.com. (https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180712141715.htm)

Scopul studiului privind beneficiile antioxidante ale somnului

Intelegerea proceselor care au loc pe parcursul odihnei de noapte a devenit o problema din ce in ce mai importanta in societatea moderna, unde lipsa cronica de somn este des intalnita. In ceea ce priveste evidenta unei corelatii intre lipsa de somn si efectele negative asupra sanatatii organismului, functiile de baza ale somnului de calitate raman in continuare un mister.

Cu toate acestea, un nou studiu, realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Columbia din New York, arata ca mutantii Drosophila melanogaster care au o durata scurta de somn prezinta un defect comun de sensibilitate la stresul acut oxidativ, aratand astfel ca somnul sustine desfasurarea proceselor antioxidante din organism.

Analiza acestei relatii bidirectionale intre somn si stresul oxidativ ar putea oferi noi perspective asupra bolilor umane moderne, precum tulburarile de somn si bolile neurodegenerative, sunt de parere autorii studiului.

De ce este necesar somnul?

Pe parcursul odihnei de noapte animalele devin vulnerabile, imobile si mai putin receptive la mediul inconjurator, astfel ca nu isi desfasoara activitatile zilnice de a se imperechea, a cauta hrana sau a se feri de animalele de prada. 

In ciuda imposibilitatii de a desfasura aceste activitati necesare vietii, toate vietuitoarele dorm, ceea ce arata ca somnul indeplineste o functie esentiala pentru conservarea speciilor.

In ce a constat studiul privind beneficiile antioxidante ale somnului

Pentru a realiza acest studiu, oamenii de stiinta au pornit de la ideea ca, daca somnul este necesar pentru conservarea vietii, atunci animalele care dorm mai putin trebuie sa prezinte un defect al functiilor de baza ale organismului. 

Astfel, cercetatorii au analizat un grup de mutanti Drosophila melanogaster si au descoperit ca acesti mutanti, ce obisnuiau sa aiba faze de somn scurt, prezinta un defect comun: sensibilitsatea la stresul oxidativ acut.

Ce este stresul oxidativ?

Stresul oxidativ rezulta din excesul de radicali liberi ce pot deteriora celulele, conducand la disfunctii ale organelor. Radicalii liberi toxici se acumuleaza in celule pe fondul metabolismului si a degradarii mediului inconjurator. 

Astfel, daca functia somnului este de a apara organismul impotriva stresului oxidativ, atunci cresterea duratei si a calitatii somnului ar trebui sa creasca rezistenta organismului la stresul oxidativ.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Columbia din New York au apelat la metode farmacologice si genetice pentru a arata ca exact asa stau lucrurile. 

Astfel, autorii studiului au propus ca, in cazul in care odihna de calitate prezinta efecte antioxidante, atunci cu siguranta stresul oxidativ ar putea influenta somnul.

In concordanta cu aceasta ipoteza, cercetatorii au descoperit ca reducerea nivelului de stres oxidativ la nivelul creierului prin intermediul accentuarii genelor antioxidante au redus durata de somn.

Impreuna, aceste rezultate indica prezenta unei relatii bidirectionale intre durata de somn si stresul oxidativ, adica a functiilor somnului pentru apararea corpului impotriva stresului oxidativ si a nivelului de stres oxidativ din organism asupra inducerii si manifestarii somnului.

Importanta studiului privind beneficiile antioxidante ale somnului

Concluziile cercetatorilor sunt relevante pentru sanatatea organismului uman, intrucat tulburarile de somn sunt corelate cu o serie de boli ce sunt, de asemenea, asociate cu stresul oxidativ, precum Alzheimer, Parkinson si Huntington.

Lipsa odihnei de calitate ar putea declansa sensibilitiatea organismului uman la stresul oxidativ si, prin urmare, cresterea riscului declansarii acestor boli. Mai mult, intreruperea patologica a raspunsului antioxidant al organismului ar putea duce la lipsa somnului de calitate si a manifestarii patologiilor asociate acestor boli.

Citeste si Ce sunt antioxidantii? Sunt cu adevarat buni pentru sanatate?

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie

Iordachi Iulia - Elena,Medic Medicina de Familie
Medic Medicina...
Manea Livia Rebeca,Medic Specialist
Medic Specialist
Tatomir Adina-Maria, Medic Primar Medicina de Urgenta, Medic Specialist
Medic Primar...
Gavrilescu Cristina-Florentina,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Cercetatorii au descoperit mecanismul prin care un somn bun imbunatateste invatarea si memoria, relateaza BBC. O echipa de cercetatori din China si din Statele Unite a folosit tehnici microscopice avansate pentru a observa noile sinapse formate in timpul somnului. Potrivit studiului publicat in revista Science, nici antrenamentele intense nu...
Lumina albastra emisa de telefonul mobil afecteaza vederea si somnul, ceea ce poate duce inclusiv la probleme de sanatate mentala, potrivit mai multor studii. Lumina de culoare albastra face parte din spectrul luminii emise de Soare, ceea ce inseamna ca oamenii sunt expusi ei in fiecare zi. Totusi, expunerea pe timpul noptii la lumina...
Antidepresivele, tulburarea de stres post-traumatic, sau anxietatea diagnosticata de medic reprezinta factori de risc pentru o tulburare a somnului, uneori violenta, numita tulburare comportamentala de somn REM, potrivit unui nou studiu, conform eurekalert.org. Oamenii de stiinta au constatat, de asemenea, ca barbatii au un risc mai mare de a...
Copiii si ciocolata / Foto: Photoxpress Oricat si-ar dori parintii sa-si fereasca micutii de ciocolata, "marea descoperire" vine de cele mai multe ori prea curand. Sunt parinti care le ofera copiilor ciocolata inca din primele luni de viata, mai ales daca Pastele sau Craciunul cad dupa ce au implinit 6 luni. Este ciocolata atat de nociva pe cat o...
"Sindromul de apnee in somn este o afectiune cronica", a explicat dr. Alina Stanca, medic specialist pneumologie cu competenta in somnologie, pentru MedLive. De ce apare apneea de somn? Care sunt simptomele acesteia? Este sforaitul un risc de dezvoltare a apneei? Cum poate fi tratata? Dr. Alina Stanca, medic specialist pneumologie cu competenta in...