Publicat la: 
16/06/2016

Beneficiile consumului de cereale integrale

Consumul de alimente bogate in cereale integrale contribuie la reducerea riscului de mortalitate legat de bolile cardiovasculare sau de cancer, potrivit unei analize a mai multor studii, informeaza AFP, citat de Agerpres.

"Aceste rezultate vin sa confirme sfaturile nutritionistilor care recomanda consumul zilnic a cel putin 48 de grame de astfel de alimente pentru a ameliora sanatatea in mod durabil si a preveni riscul unei mortalitati premature", a subliniat Qi Sun, profesor la Harvard si autorul principal al cercetarii.

Lucrarea este publicata in editia on-line a "Circulation", o publicatie de specialitate a American Heart Association.

Potrivit acesteia, persoanele care consuma 70 de grame de cereale integrale pe zi au un risc global de mortalitate mai scazut cu 22% fata de cele care nu consuma astfel de alimente. Mai precis, riscul de mortalitate legat de bolile cardiovasculare si de cancer inregistreaza o scadere de 23% si, respectiv, 20% in cazul persoanelor care consuma cantitatea amintita de cereale integrale.

Aceasta analiza realizata de cercetatori de la universitatea Harvard din Boston a avut in vedere peste 12 studii desfasurate in SUA, Marea Britanie si Scandinavia in perioada 1970 - 2010 pe un numar de 786.000 de participanti. Studiile precedente au demonstrat deja ca a consuma cerealele integrale reduce riscul de boli cardiovasculare, diabetul de tip 2 si echilibreaza flora intestinala.

Cercetatorii noteaza ca aceste alimente contin multiple substante bioactive care ar putea fi benefice pentru sanatate. Pe de alta parte, aceste alimente sunt bogate in fibre, fapt ce reduce producerea de colesterol.

Potrivit recomandarilor facute de American Heart Association, cel putin jumatate din cerealele consumate trebuie sa contina integral secara, grau, orz sau orez brun.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Specialist...