Jurnal personal: ce beneficii are scrisul în jurnal

MindCare
01 Iunie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
beneficiile emotionale ale scrierii unui jurnal personal

Descoperă o metodă eficientă și accesibilă de a-ți îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții tale emoționale.

Dincolo de a fi un exercițiu de scriere, ținerea unui jurnal poate fi o modalitate de a-ți elibera gândurile și emoțiile și de a dezvolta o înțelegere mai profundă a propriului sine. De la reducerea stresului și creșterea capacității de autoreglare emoțională la dezvoltarea creativității și a relațiilor interpersonale, există numeroase beneficii care pot fi obținute prin alocarea timpului pentru a-ți scrie gândurile și sentimentele într-un jurnal personal.

Creierul produce multe gânduri

Mintea noastră are nevoie să primească o direcție sau un scop, iar dacă această cerință nu este îndeplinită, creierul va încerca să producă sensuri, să inventeze scenarii sau să presupună situații. Această activitate continuă a creierului de a produce gânduri și idei poate fi benefică, dar poate aduce și prejudicii, deoarece ne poate face să rămânem blocați în propria lume interioară și să pierdem contactul cu realitatea.

Atunci când creierul produce un flux continuu de gânduri, care nu au neapărat un scop clar definit, această activitate determină și menține o stare constantă de stres, ceea ce ne afectează capacitatea de a lua decizii în mod eficient.

Exprimă în scris ce îți dictează mintea

Numeroși experți în domeniul sănătății mintale recomandă scrierea unui jurnal personal ca un exercițiu benefic. Jurnalul personal poate lua diverse forme și direcții, cum ar fi: jurnalul ventilării, jurnalul recunoștinței, jurnalul obiectivelor, jurnalul valorilor personale, jurnalul gândurilor, jurnalul somnului, jurnalul recompenselor zilnice și altele. Această practică este recomandată mai ales în cazul persoanelor care se confruntă cu momente dificile. Scrisul conectează partea observatoare a sinelui cu partea narativă a creierului, permițându-i persoanei să se simtă în siguranță și liberă să exprime tot ceea ce îi dictează psihicul.

Evitarea inconștientă a scrierii

Dacă privești cu scepticism beneficiile scrierii, gândește-te la jurnal ca la cel mai bun prieten, care îți e mereu alături și care, cu siguranță, are aceleași interese și obiective. Creierul uman are tendința de a alege calea cea mai simplă și de a evita lucrurile noi, motiv pentru care poate apărea frica de confruntare cu emoțiile atunci când ne propunem să începem un jurnal. În astfel de situații, creierul generează automat mecanisme de evitare, cum ar fi „nu am timp astăzi”, „sunt prea obosit”, „e prea multă gălăgie”, „poate mă întrerupe cineva”, „n-am înțeles exact ce trebuie să scriu” etc.

Toate acestea sunt mecanisme normale. Scrierea unui jurnal poate fi un proces provocator, ceea ce poate duce la activarea mecanismelor de evitare a disconfortului. Cu toate acestea, este important să ne amintim scopul pentru care ne propunem să ținem un jurnal și să fim curioși în legătură cu ceea ce se poate întâmpla cu noi în timpul scrierii. Începând cu pași mici, putem învăța să înfruntăm aceste emoții și să ne bucurăm de beneficiile terapeutice ale jurnalului personal.

Oricine poate să înceapă un jurnal

Scrierea nu necesită experiență, ci doar intenție. Această activitate poate fi realizată de oricine, în orice moment, și poate lua diferite forme, în funcție de preferințele fiecărei persoane. De exemplu, unele persoane preferă să descrie seara evenimentele zilnice, spre o mai bună conștientizare, în timp ce altele preferă să-și stabilească la prima oră obiective, valori sau recompense pentru ziua respectivă. Frecvența scrierii este dată de nevoia fiecăruia și de dificultățile cu care se confruntă.

Valoarea informațiilor personale

Pentru a depăși obstacolele legate de confidențialitate și intimitate, se recomandă să folosim carnețele cu sistem de blocare și de dimensiuni cât mai mici, astfel încât să putem transporta și depozita ușor jurnalul nostru personal și să putem scrie în orice moment, având garanția că ideile noastre sunt în siguranță. De asemenea, este important să fim precauți cu cine împărtășim experiența scrierii jurnalului, tocmai pentru a ne proteja intimitatea și valoarea informațiilor personale.

Schema situație – gând – emoție – comportament este una dintre cele mai importante funcții ale creierului nostru. Cu toate acestea, multe dintre aceste scheme automate nu mai sunt utile și generează stres, epuizare, dificultate în luarea deciziilor, neputință, nemulțumire etc. Prin scrierea jurnalului personal, putem dobândi o perspectivă nouă și autentică asupra universului interior. Atunci când găsim sens și semnificație în viața noastră, apar soluțiile și bucuria de a trăi.

Jurnalul ventilării

Odată ce emoțiile negative sunt descrise și dezvăluite în scris, ele își pierd din controlul pe care îl au asupra persoanei. Așezarea pe foaie a experiențelor oferă coerență și claritate, ceea ce ajută creierul să genereze obiective bine definite și soluții necesare.

Jurnalul gândurilor

Uneori, gândurile pot deveni un zgomot de fond permanent care obosește și creează disconfort emoțional. O „curățenie generală” poate ajuta persoana să asculte cu atenție și conștientizare și să facă o alegere între gândurile utile și cele automate.

Jurnalul recompenselor zilnice

Creierul nostru caută permanent plăcerea și recompensa. Îi putem îndeplini aceste nevoi, conștient și deliberat, prin scriere. În același timp, jurnalul recunoștinței ajută persoana să fie mai atentă la momentele bune din viața sa, să le „vâneze” și să le aprecieze mai mult.

Jurnalul somnului

Acesta oferă persoanei o imagine clară a rutinei sale – la ce oră se așază în pat, cât durează până adoarme, dacă și de câte ori se trezește în timpul nopții, la ce oră se trezește dimineața, cu ce gând și ce emoții experimentează, dacă și cât doarme în timpul zilei.

Articol publicat în revista InfoLife nr. 106, ediția de primăvară 2023.

Acest material este realizat cu sprijinul Cristinei Maria Păun, psihoterapeut specializat în terapie cognitiv-comportamentală, cu experiență terapeutică în lucrul cu copiii, adolescenții și familiile acestora, Centrul MindCare.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării