Cand contraceptia ii revine barbatului: Care sunt metodele contraceptive masculine in stadiul de cercetare

Prezervativul si pilulele sunt doua dintre cele mai cunoscute metode contraceptive utilizate la scara larga. Li se adauga o serie de alte mijloace contraceptive - diafragma, plasturele contraceptiv, inelul vaginal - mai putin utilizate ce se adreseaza, cu precadere, segmentului feminin. Dintre toate metodele disponibile, singurele doua optiuni rezervate barbatilor sunt: prezervativul si vasectomia. Cercetatorii sa straduiesc sa redreseze aceasta diferenta.
Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro
Marea provocare este gasirea unui contraceptiv eficient, suficient de puternic pentru a impiedica productia a zeci de milioane e spermatozoizi, dar care sa nu afecteze libidoul si functia sexuala.
Obtinerea de fonduri pentru cercetare si teste clinice din partea gigantilor farmaceutici este dificila. Producatorii se tem, in primul rand, de siguranta metodei si de posibilitatile de vanzare. In cazul contraceptiei masculine "standardele sunt foarte, foarte ridicate", a declarat pentru Wall Street Journal John Amory, specialist in reproducerea masculina si profesor de medicina la Universitatea din Washington. Spre exemplu, unele pilule contraceptive feminine cresc riscul aparitiei trombozei venoase (formarea cheagurilor de sange), insa sarcina creste de 10 ori acest risc. Or in cazul barbatilor, metoda contraceptiva propusa trebuie sa fie ferita de astfel de riscuri pentru a atrage interesul.
Cererea pentru astfel de metode este destul de mare. Sondaje internationale releva faptul ca doua treimi din barbati ar fi dispusi sa foloseasca un contraceptiv masculin pentru a putea avea mai mult control asupra urmarilor actului sexual. Insa, pentru a castiga teren in fata prezervativului sau a contraceptiei feminine, acestea trebuie sa indeplineasca o serie de conditii si asteptari. Aceleasi sondaje dau raspunsul si la o alta intrebare ce pare sa fie intens dezbatuta: majoritatea femeilor ar avea incredere in parteneri in ceea ce priveste controlul asupra contraceptiei.
Conform Serviciilor Nationale de Sanatate britanice, principalele metode de contraceptie studiate la ora actuala urmaresc doua mari directii:
- contraceptia hormonala: utilizarea hormonilor sintetici pentru o opri temporar productia de spermatozoizi viabili;
- mijloace non-hormonale: precum ultrasunetele sau alte metode care sa inactiveze spermatozoizii impiedicand productia, maturizarea sau mobilitatea.
Contraceptia hormonala
Una dintre cele mai studiate metode consta din utilizarea a doi hormoni: testosteronul si progestogenul.
In cazul barbatilor fertili, procesul de productie a spermei este declansat de un hormon: testosteronul. Metodele hormonale de control al contraceptiei urmaresc descoperirea unei metode de a bloca temporar efectul testosteronului astfel incat testiculele sa nu mai produca sperma viabila. Totusi, orice metoda ce are la baza acest principiu trebuie sa isi duca la indeplinire scopul fara a scadea nivelul de testosteron pana in punctul in care cauzeaza aparitia unor efecte secundare precum pierderea apetitului sexual. Pentru a evita acest lucru, s-a recurs la utilizarea testosteronului sintetic pentru a opri productia naturala de testosteron si, implicit, productia de spermatozoizi, pastrand totusi nivelul necesar al hormonului in organism.
In timpul testelor clinice s-a observat ca utilizarea testosteronului sintetic nu reuseste intotdeauna sa opreasca productie de spermatozoizi, in lipsa unui alt hormon: progestogenul sintetic. Cercetarile urmaresc gasirea combinatiei potrivite intre cei doi hormoni. Metoda a ajuns in faza a treia a testelor clinice (ultima faza inainte de a fi scoasa pe piata). Pana acum, aceasta s-a dovedit a fi eficienta si sigura pentru 90% din barbati. Din nefericire, nu se stie inca de ce nu functioneaza in cazul celorlalti 10%. In urma testelor s-a observat faptul ca testosteronul sintetic suprima productia de spermatozoizi in mod diferit la barbati de etnii diferite, fiind eficienta mai ales in cazul barbatilor de origine asiatica. Cauzele ar putea fi genetice, insa nu au fost exclusi inca factorii de mediu si alimentatia, ca posibile infuente.
Se lucreaza, de asemenea, asupra metodei ideale de administrare. Majoritatea studiilor au folosit implanturi cu progesteron in brat facute o data la cateva saptamani. Cercetatorii de la doua universitati americane din Washington, respectiv din Los Angeles, studiaza posibilitatea administrarii hormonilor cu ajutorul unui gel aplicat zilnic. Un alt studiu testeaza efectele unei pastile ce imita efectele celor doi hormoni si care ar urma sa fie luata zilnic. Deocamdata, pilula a fost utilizata asupra iepurilor iar rezultatele au fost pozitive.
Hormonii, fie in implanturi, injectii, gel sau pilule, par sa fie primele metode de contraceptie exclusiv masculine ce vor aparea pe piata. Cu toate acestea, raman inca sa fie discutate efectele de lunga durata pe care le-ar putea avea asupra organismului, titreaza New York Times. Hormonii pot afecta sistemul cardiac, nivelul colesterolului, functionarea glandelor si starea de spirit, aspecte constatate si in cazul contraceptivelor hormonale feminine. Testele sunt monitorizate indeaproape. Recent, Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis oprirea unui test de proportii sponsorizat de CONRAD, o organizatie non-profit din Virginia, pe motiv ca declanseaza depresia, a declarat Douglas Colvard, directorul adjunct al departamentului de programe in cadrul organizatiei.
Contraceptia non-hormonala
Multe dintre cercetarile ce urmaresc aceasta directie au drept principal punct de interes canalele deferente, vase ce au rolul de a transporta spermatozoizii de la nivelul testiculelor, in ductul ejaculator unde se amesteca cu lichidul seminal provenit de la veziculele seminale pentru a forma sperma. Sterilizarea definitiva prin vasectomie se face prin intreruperea acestor canale deferente.
Printre metodele propuse se numara RISUG, acronim pentru Reversible Inhibition of Sperm Under Guidance (in trad. Inhibitia reversibila a spermei sub supraveghere). Metoda consta din injectarea, sub anestezie locala, a unui polimer nontoxic in canalele deferente. Gelul ramane in canal pentru o perioada ce depaseste 10 ani, timp in care omoara spermatozoizii. Metoda a fost dezvoltata in India si se afla in faza a treia de testare. Primii barbati inrolati in studiu folosesc aceasta metoda de 20 de ani cu rezultate pozitive. Anularea metodei se face printr-o alta injectie ce dizolva polimerul, sustine Elaine Lissner, director al Proiectului Informatiei cu privire la Contraceptia Masculina.
O variatie a acestei metode este dispozitivul intra-vas sau IVD (intra-vas device) ce presupune injectarea unor dopuri din gel siliconat in canalele deferente ce joaca rol de filtru inpiedicand circulatie spermei. Metoda este reversibila iar studiile analizeaza efectele ei asupra organismului in urma utilizarii pesntru o perioada de mai multi ani, titreaza The Sunday Times.
Alte cercetari au drept punct de interes epididimul, un conduct sinuos situat in testicule, ce stocheaza si dirijeaza sperma, si urmaresc impiedicarea maturizarii spermatozoizilor. Centrul medical al Universitatii din Kansas lucreaza la o pilula numita Gamendazole, derivata dintr-un medicament folosit impotriva cancerului, ce intrerupe maturizarea spermatozoizilor astfel incat se produce sperma non-functionala. Pilula a fost testata deocamdata pe sobolani si maimute.
Intre timp, cercetatorii de la Universitatea din Washington studiaza un medicament dezvoltat in urma cu 50 de ani pentru infectiile cu viermi, dar care provoaca infertilitatea. In urma testelor s-a observat ca medicamentul impidica productia de acid retinoic (vitamina A), substanta necesara in productia de spermatozoizi. Din pacate, la ora actuala, medicamentul provoaca greata atunci cand este combinat cu consumul de alcool.
In cadrul Universitatii Harvard, cercetarea a luat o alta directie. Dr. David Clapham a observat ca spermatozoizii incorporeaza canale de ioni de calciu al caror rol este activarea spermei astfel incat sa ajunga la ovul. Dr. Clapham lucreaza la un medicament care ar incapacita aceste canale.
Inca de anul trecut, cercetatorii americani au inceput testarea unei alte metode contraceptive masculine bazate pe ultrasunete. Ei cred ca o explozie cu ultrasunete directionate catre testicule poate opri producerea spermei, in conditii de siguranta, pentru o perioada de sase luni. Odata ce testiculele inceteaza producerea spermei, iar toate rezervele de sperma sunt epuizate, un barbat va fi temporar infertil.
Pana sa ajunga pe piata, metodele trebuie testate ani la randul pentru a se urmari cat de eficiente sunt, dar si daca prezinta efecte secundare. In final, acestea vor deveni la fel de cautate ca metodele contraceptive feminine doar daca vor indeplini patru criterii vitale: eficienta, actiune locala, reversibilitate si lipsa efectelor secundare.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Anticorpii ar putea fi solutia pentru bolile de sange si pentru tulburarile autoimune
Cercetatorii de la Universitatea Standford au conceput un tratament bazat pe anticorpi care poate elimina cu usurinta celulele stem afectate ce formeaza sangele in maduva oaselor, fiind astfel pregatit transplantul unor noi celule stem sanatoase. Specialistii considera ca acest tratament ar p...

Insulina ar putea fi furnizata prin pastile?
Oamenii de stiinta au dezvoltat o capsula cu scopul de a administra insulina sub forma de doza orala, inlocuind astfel injectiile zilnice de care au nevoie persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2. Capsula are marimea unei afine si contine un an mic realizat din insulina comprimata...

De ce femeile isi mentin abilitatile cognitive mai mult decat barbatii?
Conform unui nou studiu, creierul femeilor este cu trei ani mai "tanar" decat al barbatilor, iar acesta ar putea fi motivul pentru care ele isi mentin abilitatile cognitive mai mult timp. Cercetatorii de la Universitatea Washington au descoperit ca femeile par sa aiba creierul cu ap...