Publicat la: 
25/06/2018

excludere sociala

Modul in care oamenii vad excluderea sociala a unei persoane variaza in functie de cat de mult cred ca este exclusa persoana respectiva. Acest lucru este puternic influentat si de gradul de similaritate al membrilor grupului, spun cercetatorii, conform unui studiu publicat in Journal of Personality and Social Psychology, citat de sciencedaily.com.

Majoritatea oamenilor au experimentat excluderea, fie in scoala, la locul de munca, fie in randul familiei sau al prietenilor, ca persoana exclusa sau ca observator. Chiar si observatorii neintentionati adesea sunt afectati cand vine vorba de ostracizare: atunci cand un grup exclude pe cineva din rautate sau egoism, altii vad acest lucru ca fiind negativ si nedrept.

Judecati morale

Cu toate acestea, persoanele din afara pot, de asemenea, sa considere ostracizarea justificata, de exemplu atunci cand persoana care este exclusa s-a comportat anterior foarte nepotrivit sau a provocat tulburari in cadrul grupului. Efectuarea corecta a acestui tip de judecata morala este adesea dificila, deoarece privitorii nu dispun de informatiile necesare.

O echipa de cercetare de la Universitatea din Basel, condusa de psihologul Dr. Selma Rudert, a efectuat cinci studii pentru a examina ce ii influenteaza pe oameni cand judeca astfel de situatii. Ipoteza a fost ca similitudinea in cadrul grupului observat este deosebit de importanta pentru spectatori. Numarul de participanti din fiecare studiu a variat de la 30 la 527.

Marginalizat din cauza diferentelor

Rezultatul: tindem sa consideram ca este mai nedrept cand persoana exclusa este vizibil diferita de ceilalti; presupunem ca acest individ este exclus numai pentru ca este diferit. Daca persoana exclusa nu este vizibil diferita de grup, totusi, spectatorii presupun ca ea "a facut ceva", a fost exclusa din cauza unei abateri.

Cercetatorii au aratat participantilor diferite situatii de marginalizare, inclusiv o discutie fictiva in care trei studenti au vorbit despre o prezentare. Ideile si sugestiile unuia dintre elevii din discutie au fost in mod regulat ignorate de ceilalti doi. Atunci cand persoana ostracizata era "diferita" de celelalte doua persoane - de exemplu, culoare diferita a pielii sau dintr-o alta tara - privitorii au considerat excluderea ca fiind nedreapta. Participantii au fost suparati pe cei doi studenti si i-au evaluat drept colaboratori rai.

Cu toate acestea, atunci cand membrii grupului erau mai apropiati, cum ar fi toti din aceeasi tara, punctul de vedere al privitorilor s-a schimbat: In acest caz, acestia au evaluat negativ persoana exclusa, vina excluderii ii apartinea si nu au dorit sa aiba nimic de a face cu ea.

Si elementele superficiale conteaza

Echipa de cercetare a constatat, de asemenea, ca similitudinea influenteaza judecata sociala chiar si atunci cand este doar o similitudine superficiala, cum ar fi faptul ca persoana exclusa are coafura diferita. Acest lucru sugereaza ca oamenii tind sa incorporeze inconstient asemanarea grupului observat in judecata lor morala.

"Aceste studii sunt importante pentru subiecte cum ar fi hartuirea si marginalizarea in scoli sau la locul de munca", spune Rudert. Atunci când oamenii sunt prea influentati de indicatori superficiali si ignora informatiile actuale, se poate ajunge rapid la judecati gresite, cu consecinte grave. Daca oamenii exclusi incorect nu primesc niciun sprijin de la ceilalti, izolarea lor va creste.

"Ideal ar fi sa incercati intotdeauna sa intelegeti intreaga istorie din spatele unei situatii de excludere, inainte de a ajunge la o judecata rapida," concluzioneaza Rudert.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie, Psihoterapie

Chitescu Adriana,Psiholog
Psiholog
Negut Laura,Doctor
Doctor
Psiholog
Nedelcu Elena,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Modul in care oamenii vad excluderea sociala a unei persoane variaza in functie de cat de mult cred ca este exclusa persoana respectiva. Acest lucru este puternic influentat si de gradul de similaritate al membrilor grupului, spun cercetatorii, conform unui studiu publicat in Journal of Personality and Social Psychology, citat de sciencedaily.com...