MEDICINA GENERALA

15 Martie 2016

Care este cea mai buna metoda de a renunta la fumat?

Care este cea mai buna metoda de a renunta la fumat?

Pentru fumatorii care sunt in pragul deciziei de a se lasa de fumat, un studiu efectuat recent si publicat in jurnalul "Annals of Internal Medicine" confirma ca cea mai buna metoda este renuntarea brusca, prin comparatie cu lasatul treptat. In cadrul unui studiu clinic, efectuat pe 700 de persoane, au fost comparate ratele de succes ale celor doua metode, iar datele la care au ajuns cercetatorii fac dovada clara ca din punct de vedere statistic persoanele care se lasa brusc de fumat au o rata de succes mai mare, pe o durata ce porneste de la patru saptamani la sase luni, decat cei care apeleaza la alte metode de renuntare in trepte.

Iata care sunt diferentele procentuale intre cele doua grupuri: dupa patru saptamani de studiu 39,2% dintre cei care au ales metoda treptata, au devenit nefumatori, prin comparatie cu 49% din randul acelora care au optat pentru metoda brusca. La vreme de sase luni diferenta, 15.5% dintre participantii ce apartin de primul grup continuau sa fie nefumatori, fata de 22% dintre cei care fac parte din al doilea grup. Desi diferentele nu sunt atat de mari, datele statistice sunt considerate de catre cercetatori dovada clara a faptului ca lasatul de fumat prin metoda brusca este cel mai eficient.

Statisticile arata, de asemenea, o situatie comuna in randul celor care vor sa se lase de fumat: esecul este comun. Cele mai multe studii arata ca numai una din patru persoane care incearca sa se lase de fumat cu ajutorul tratamentelor medicamentoase reusesc sa fie nefumatoare pana la sase luni si cei mai multi dintre acestia recidiveaza dupa aceasta perioada de abstinenta. De aceea cea mai comuna trasatura a celor care reusesc sa se lase de fumat, fir prin prima metoda, fie prin a doua, este faptul ca au esuat in multe incercari efectuate anterior.

In cadrul studiului clinic, dupa incheierea perioadei de doua saptamani persoanele din ambele grupuri au prezentat simptome de sevraj la intensitati similare. Ajutorul medical, impreuna cu furnizarea produselor pe baza de nicotina in cazul grupului care a incercat metoda lasarii treptate, au asigurat structura de baza care le-a furnizat suportul necesar pentru ca rata de succes sa fie insemnata. Cu toate acestea, succesul a scazut mult in randul celor care s-au lasat brusc de fumat dupa cele sase luni de zile in care s-a desfasurat studiul.

Cea mai recenta constatare a cercetatorilor este ca se poate intampla ca cei care aleg sa se lase treptat nu sunt la fel de motivati in a renunta la fumat precum sunt cei care fac pasul hotarator de a se lasa brusc. Cu toate astea cercetatorii recunosc cu greu ca nu pot explica de ce ratele de succes sunt atat de diferite.

"Adevarul este ca programele care asista persoanele pentru a se lasa treptat de fumat au rate de succes destul de mici, dar asta nu inseamna ca cei care adopta aceste metode trebuie descurajati. Succesul personal tine de autocontrol, iar daca o persoana esueaza de mai multe ori nu trebuie sa se lase batuta, ci sa continue sa incerce. Fiecare poate sa invete din greselile proprii si sa se pregateasca multi mai bine pentru momentele de slabiciune pe care le poate anticipa cu aceasta experienta," declara purtatorul de cuvant al institutiei American Cancer Society.

Sursa: La Times

G.T.Echipa MedLife de Pneumologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.