Publicat la: 
8/02/2016
Care este legatura dintre orele de somn si cresterea in greutate la femeile gravide

Femeie gravida / Foto: Photoxpress

Este greutatea important controlul greutatii pe perioada sarcinii? Majoritatea femeilor se gandesc ca este in regula sa isi satisfaca toate poftele pe care le au pe perioada graviditatii, insa, de fapt, au nevoie doar de un surplus de 300 de calorii pe zi pentru a sustine sarcina, o crestere prea mare in greutate fiind daunatoare atat pentru corpul mamei, cat si pentru sanatatea copilului sau.

Dar care este legatura intre orele de odihna pe durata noptii si cresterea in greutate pe perioada graviditatii? Conform unui studiu efectuat recent de cercetatorii americani de la "National Institute of Child Health and Human Development", prea mult sau prea putin somn pe durata sarcinii poate determina cresterea in greutate si cresterea riscului declansarii obezitatii, scrie medicinenet.com.

"Stim ca odihna precara este asociata cu rezultatele negative ale starii de sanatate a mamei pe durata sarcinii," declara Dr. Francesca Facco, cercetatoarea studiului.

Studiile anterioare au sugerat ca odihna insuficienta este asociata, in randul femeilor, cu cresterea in greutate si declansarea obezitatii.

Autorii studiului de fata au vrut sa vada care este legatura dintre durata odihnei pe timpul noptii la femeile gravide si declansarea obezitatii in aceste cazuri.

In cadrul studiului, cercetatorii au examinat 751 de femei gravide care au fost monitorizate pe durata somnului pe o perioada de 7 zile. Datele studiului arata ca doua treimi din participantele la studiului se odihneau intre 7 si 9 ore pe noapte.

Cercetatorii au descoperit in urma studiului ca in cazul femeilor care se odihneau sub 7 ore pe noapte greutatea corporala era cu mult mai mare decat in cazul gravidelor care dormeau mai mult.

"Cercetarile noastre ofera noi date in ceea ce priveste cresterea in greutate pe durata sarcinii," a adaugat Dr. Francesca Facco in cadrul unui comunicat de presa.

Mai multe date referitoare la acest studiu au fost discutate saptamana trecuta in cadrul intalnirii "Society for Maternal-Fetal Medicine", ce are loc anual in Atlanta, si urmeaza sa fie publicate in jurnalele de specialitate.

Sursa: MedicineNet

G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ginecologie

Vasile Mirela,Medic Primar
Medic Primar
Dumitrescu Ruxandra-Daniela,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 76