Publicat la: 
17/11/2016

Care este legatura intre depresie si rata de supravietuire in urma cancerului de san -studiu

Femeile cu antecedente de depresie ar putea avea sase mai mici de supravietuire in urma diagnosticarii cu cancer de san, prin comparatie cu pacientele care nu au suferit in trecut probleme de sanatate mintala, arata un studiu efectuat de catre un grup de cercetatori din Danemarca.

La studiu au participat circa 45 de mii de femei cu tumori maligne de san in stadiul incipient, dintre care 13% dintre paciente ce au urmat anterior un tratament pe baza de antidepresive au murit in termen de cinci ani de la stabilirea diagnosticului.

"Este important de mentionat faptul ca persoanele cu depresie nu au fost diagnosticate cu cancer in stadiul avansat," a declarat autorul studiului, Dr. Nis Palm, de la Centrul de Cercetare a Cancerului din Copenhaga.

Multe paciente dezvolta depresia ca urmare a stabilirii diagnosticului de cancer, dar pentru a identifica posibilul efect al depresiei asupra prognosticului, mai degraba decat invers, cercetatorii s-au axat in cadrul acestui studiu pe femeile cu antecedente depresive inaintea stabilirii diagnosticului de cancer.

In randul femeilor care au suferit de despresie in trecut, inaintea diagnosticarii cu cancer, 14% dintre acestea au avut mai multe sanse sa primeasca ingrijiri care nu se conformau tratamentelor recomandate de medicii specialisti.

De asemenea, tot in randul acestora, 21% au avut mai multe sanse sa moara pe durata tratamentului din mai multe cauze, in timp ce 11% au avut mai multe sanse sa moara din cauza bolii in sine.

Merita mentionat ca studiul nu a dovedit faptul ca prezenta depresiei ar fi reprezenta o cauza pentru declansarea cancerului la san.

Chiar si asa, rezultatele sugereaza ca medicii ar trebui sa acorde mai multa atentie femeilor care au un istoric de depresie pentru a se asigura ca acestea sa inceapa toate tratamentele recomandate, precum si sa continue terapia, ce ocupa un loc important in cazul lor, intrucat depresia poate duce la lipsa de urmare a tratamentului, omiterea luarii medicamentelor prescrise, precum si la aparitia gandurilor de suicid.

"Ramane neclar de ce un istoric al prezentei depresiei ar putea fi asociat unor rezultate mai putin favorabile in urma tratamentelor prescrise pentru cancerul de san, insa preocuparea principala a studiului este faptul ca depresia compromite ingrijirea standard, recomandata de specialisti pentru aceste cazuri. Spre exemplu, poate ca femeile care sufera de depresie sunt mai putin dispuse pentru a isi efectua mamografii, pentru a primi evaluari de specialitate in timp util si pentru a primi si urma tratamentul recomandat pentru cancerul de san," este de parere Dr. Harold Burstein, cercetator in cadrul Universitatii Medicale Harvard Medical din Boston.

Sursa: Reuters

G.T.