Publicat la: 
17/07/2013

Care este rolul genelor in aparitia obezitatii

Cercetatorii au gasit o potentiala explicatie genetica referitoare la tendinta unor oameni de a manca foarte mult si care au un risc mai mare de a deveni obezi. Persoanele care au in codul genetic doua copii ale unei forme variabile a genei "FTO" sunt mai predispuse sa aiba un sentiment de foame imediat dupa ce au mancat, deoarece poarta un numar mai mare de hormoni care induc aceasta stare, conform unei echipe internationale de oameni de stiinta.

Scanarile creierului au relevat ca dublarea genei FTO schimba modalitatea in care creierul reactioneaza la mancare si grelina. Oamenii care au gena dublata au aratat raspunsuri neuronale diferite in regiunea creierului care reglementeaza apetitul si centrul de "placere", care in mod normal raspunde la alcool si la consumul de droguri.

Aproximativ unul din sase oameni poarta doua copii ale genei FTO. Acesti oameni au cu 70% mai multe sanse sa devina obezi decat cei care transporta alte variante ale genei FTO, potrivit studiului publicat in Journal of Clinical Investigation.

"Stiam de ceva timp ca variatiile din genele FTO sunt legate de obezitate, dar pana acum nu stiam de ce[...] Acest studiu arata ca indivizii care au doua copii ale acestei variante FTO sunt programati biologic sa manance mai mult", a spus autorul studiului, Dr. Rachel Batterham. Responsabila pentru existenta acestei gene duble in cazul multor oameni poate fi evolutia.

"De cand oamenii exista, alimentele au fost limitate. Aceasta varianta genetica s-a dovedit a fi un avantaj de supravietuire", a adaugat Batterham.

Cercetatorii au analizat un grup de 20 de barbati-10 care prezentau varianta dubla si 10 care nu o aveau- pentru a le evalua foamea inainte si dupa o masa. Au fost luate probe de sange pentru a testa nivelul de grelina, un hormon secretat de stomac, care stimuleaza apetitul.

Nivelul grelinei creste, in mod normal, inainte de o masa si scade dupa ce am terminat de mancat, dar cercetatorii au descoperit, in cazul barbatilor cu gena dubla, ca acestia aveau un nivel foarte ridicat al grelinei chiar si dupa masa.

In pasul urmator, echipa de cercetatori a folosit un RMN pentru a observa raspunsurile creierului la imagini cu mancare, folosind un grup de 24 de barbati.

Scanarile RMN-ului au aratat o activitate cerebrala alterata la barbatii care prezentau gena dubla, atat in hipotalamusul care controleaza apetitul, cat si in zona "de recompensa" a creierului, care reactioneaza la alcool si la droguri recreationale. Activitatea alterata a venit ca un raspuns la imaginile cu mancare si la nivelul grelinei din sange.

Studiul ofera o contributie importanta la intelegerea procesului mecanic pe baza caruia genele FTO afecteaza foamea si obezitatea, a explicat Emmanuel Pothos, profesor asociat.

Cu toate acestea, el a remarcat faptul ca gena FTO nu explica in totalitate epidemia de obezitate.

"Cu siguranta exista si alti factori importanti de care nu am aflat inca[...] Gena FTO are un rol important, dar nu este singurul factor", a adaugat Pothos.

Sursa: WebMd

Specialitate: 
Comentarii

si acei hormoni suplimentari de unde au aparut ? din mancarea bio americaneasca, of course ... normal ca vorbim de gene mutante in SUA, ca ei sunt la a doua-treia generatie de fast-food ;)

Fastfood-ul a facut multe victime. Nu stiu daca a creat exact aceste anomalii genetice (desi, cine stie ce defecte de copiere a ADN-ului poate produce si in plus are cu siguranta grave consecinte epigenetice...) dar cu siguranta le-a exploatat eficient pe cele existente.

Dar crezi ca micul, sunca si slanina sunt mult mai bune? Eventual urmate de o beutura..

Echipa medicala MedLife - Endocrinologie, Genetica

Toma Sebastian,Medic Specialist
Medic Specialist
Doctor in...
Jardan Cerasela,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Sub ce forma vine fericirea? / Foto: Photoxpress Nenumarate carti si pretinsi profesori au incercat de-a lungul vremii sa ofere publicului secretul fericirii. Nimeni nu a reusit sa vina insa cu ceva palpabil. Nici psihologii nu pot face acest lucru, insa au descoperit cum sa masoare fericirea iar studiile riguroase au reusit sa demonstreze care...
Cercetatorii de la ”University of Minnesota” si de la ”Texas A&M University” si-au propus sa descopere daca modul in care oamenii isi stabilesc obiectivele influenteaza cantitatea de fericire rezultata din acestea. Astfel, au vrut sa afle daca abordarea traditionala a stabilirii obiectivelor ar putea limita nivelul de fericire al oamenilor,...
Glicemie / Foto: Agerpres Un bolnav de diabet traieste cu zece ani mai putin decat un om sanatos. Boala afecteaza, in timp, ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. Complicatiile diabetului reprezinta una din principalele cauze de handicap din lume: retinopatie diabetica, ce poate conduce in final la orbire, neuropatie diabetica, afectari...
Un studiu realizat de Institutul National de Statistica si de Studii economice din Franta a ajuns la concluzia ca persoanele care au studii superioare fumeaza mai putin. Cercetarea a urmarit 27.653 de persoane fumatoare, nascute intre 1941 si 1955, intre 1956 si 1970 si intre 1971 si 1985 si a constatat ca fumatul a fost initial mai frecvent in...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca atunci cand alimentele solide sunt introduse, microbiota se extinde, iar aceasta reactie imuna este esentiala deoarece este implicata in educarea sistemului imunitar, proces ce duce la un risc scazut de tulburari inflamatorii la maturitate, potrivit sciencedaily.com. La nou-nascuti,...