Publicat la: 
24/06/2011
Care sunt cauzele si ce medicamente provoaca depresia?

Depresia este o boala complexa / Foto: Photoxpress.com

V-ati intrebat vreodata ce anume cauzeaza depresia clinica? Depresia este o boala complexa si survine din numeroase motive. Unele persoane devin depresive din cauza vestii ca ar putea suferi de o boala foarte grava. Altele sufera schimbari majore in viata, fapt care le poate declansa depresia. De cele mai multe ori aceasta boala nu este determinata de o singura cauza, ci survine dintr-un amestec de factori, carora li se adauga inclusiv medicamentele.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Dovezi stiintifice din neurostiinte, genetica si investigatii clinice demonstreaza ca depresia este o boala a creierului. Cauzele precise ale acestei afectiuni constituie inca subiectul unei intense cercetari. Tehnologiile moderne de imagistica medicala au aratat ca, in cazul persoanelor depresive, circuitele neuronale responsabile pentru controlul starilor de spirit, gandurilor, somnului, apetitului inceteaza sa mai functioneze corespunzator, iar neurotransmitatorii pe care celulele creierului ii utilizeaza pentru a comunica sunt dezechilibrati. De cele mai multe ori este implicata o combinatie de factori genetici, cognitivi si de mediu in declansarea depresiei, scrie National Institute of Mental Health.

Care sunt cauzele depresiei?

Exista o serie de factori care pot declansa depresia, potrivit WebMD:

 • Factori biologici: Inca nu se stie precis ce fenomene au loc in creierul persoanelor care sufera de depresie. Cu toate acestea exista studii care arata ca anumite parti ale creierului inceteaza sa mai functioneze normal. Depresia ar putea si afectata si de anumite schimbari pe care le sufera neurotransmitatorii.
 • Varsta: Persoanele in varsta sunt mai predispuse la depresie. Acest fapt poate fi cauzat si de prezenta unor factori suplimentari, precum faptul ca unele dintre ele locuiesc singure si le lipseste sprijinul social.
 • Starea de sanatate: Afectiuni precum cancerul, bolile cardiovasculare, probleme cu glanda tiroida, durerile cronice etc. pot creste riscul de a dezvolta depresie.
 • Pierderea unei persoane: Tristetea cauzata de pierderea unei persoane dragi se poate transforma adesea in depresie.
 • Filonul genetic: Depresia este o boala care se poate transmite de la o generatie la alta.
 • Abuzul: Evenimente trecute care implicau un abuz fizic, sexual sau emotional pot cauza, peste ani, depresia.
 • Anumite medicamente: Spre exemplu anumite medicamente utilizate pentru a tratarea hipertensiunii.
 • Evenimente majore: Chiar si anumite evenimente pozitive precum dobandirea unui nou loc de munca, absolvirea facultatii, casatoria etc. pot conduce catre depresie. Acelasi efect il pot avea si evenimente cu un impact negativ precum divortul, pierderea locului de munca etc.
 • Probleme personale: Probleme precum izolarea sociala sau anumite dispute pot declansa, la randul lor, depresia.
 • Abuzul de anumite substante: Aprope 30% dintre persoanele care abuzeaza de anumite substante sufera de depresie clinica.

Legatura dintre biologie si depresie

Cercetatorii au descoperit diferente intre creierul persoanelor sanatoase si cel al persoanelor care sufera de depresie. De exemplu, hipocampul, o componenta a creierului vitala pentru stocarea amintirilor, pare sa fie mai mic la persoanele care sufera sau au suferit de depresie. Un hipocamp mai mic are mai putini receptori de serotonina. Serotonina este o substanta chimica din creier cu efect calmant, cunoscuta si ca neurotransmitatorul care faciliteaza comunicarea dintre celulele nervoase din creier si corp, scrie National Alliance on Mental Illness.

Cercetatorii nu cunosc motivele pentru care hipocampul este mai mic in cazul persoanelor cu depresie. Unii dintre ei au descoperit ca, in cazul persoanelor depresive, cortizolul este produs in exces. Cortizolul este un hormon natural produs in organism de catre glanda suprarenala. El ajuta organismul sa suporte mai usor stresul si micsoreaza nivelul inflamatiei. In urma investigatiilor, cercetatorii au ajuns la concluzia ca excesul de cortizol are un efect toxic asupra hipocampului. Unii experti cred ca persoanele depresive se nasc cu un hipocamp mai mic.

Pot medicamentele sa provoace depresia?

Raspunsul este "Da". La anumite persoane, medicamentele pot declansa depresia. Betablocantele, substantele opioide (codeina, morfina) etc. pot fi asociate cu depresia, in special la persoanele in varsta. Un exemplu este Accutane, medicament recomandat pentru tratarea acneei, dar despre care s-a descoperit ca favorizeaza si depresia. Acelasi lucru este valabil si pentru contraceptivele orale, medicamentele pentru hipertensiune, chiar si pentru statine, medicamente recomandare pentru tratarea colesterolului marit.

Cea mai buna cale de a evita medicamente care va pot schimba starea de spirit este sa cunoasteti pastilele care pot declansa depresia. Apoi adresati-va medicului pentru a stabili daca este posibil sa inlocuiti anumite medicamente.

Medicamente care provoaca depresia, potrivit WebMD si Asociatia Americana de Psihiatrie.

 • Corticosteroizii - grup de medicamente care reduc inflamariile si activitatea sistemului imunitar (ex. Flonase, Nasocort, Flovent, Azmacort);
 • Ciclosporina - Medicament utilizat pentru prevenirea respingerii de catre organism a organelor transplantate;
 • Dopar - tratreaza boala Parkinson;
 • Lioresal - agent de relaxare a muschilor si antispastic. Este utilizat pentru a trata scleroza multipla si leziunile coloanei vertebrale;
 • Inhibitori MAO - grup de medicamente care trateaza depresia(ex. Nardil si Parnate);
 • Ritalin - utilizat pentru tratarea deficientelor de atentie si hiperactivitatii (ADHD);
 • Inhibitori SSRI - utilizati pentru tratarea depresiei(ex. Prozac, Lexapro, Paxil);
 • Synthroid - recomandat pentru tratarea disfunctiile glandei tiroide;
 • Trihexyphenidyl (Artane) - trateaza boala Parkinson;
 • Yohimbine - trateaza impotenta;
 • Accutane - trateaza acneea severa;
 • Alcoolul
 • Antabuse - trateaza dependenta de alcool;Anticonvulsivanti - utilizati pentru controlarea crizelor epileptice (ex. Celontin si Zarontin);
 • Barbiturice - medicamente care incetinesc activitatea creierului, utilizate pentru tratarea anxietatii si prevenirea crizelor epileptice;
 • Benzodiazepine - trateaza insomnia si relaxeaza muschii (ex. Ativan, Dalmane, Halcion, Klonopin, Librium, Valium, Xanax);
 • Betablocante - tratarea bolilor cardiovasculare, inclusiv hipertensiunea, angina pectorala, aritmia, insuficienta cardiaca (ex. Lopressor, Tenormin, Coreg);
 • Bromocriptine (Parlodel) - utilizate pentru tratarea bolii Parkinson;
 • Interferon alfa - trateaza diferite tipuri de cancer, dar si hepatita B;
 • Opioidele - narcotice utilizate pentru reducerea senzatiei de durere acuta. (ex. Codeina, Morfina, Demerol, Percodan, OxyContin);
 • Statinele - medicamente utilizate pentru scaderea nivelului colesterolului si prevenirea bolilor arterelor coronariene. (ex. Mevacor, Zocor, Pravachol, Lescol, Lipitor);
 • Estrogeni - hormoni feminini utilizati pentru tratarea simptomelor menopauzei si prevenirea osteoporozei. (ex. Premarin, Prempro);
 • Zovirax - medicament folosit pentru tratarea herpesului;
 • Norplant - medicament utilizat in timpul nasterilor;
 • Antibioticele fluoroquinolone - ex. Cipro si Floxin;
 • Blocante ale canalelor de calciu - grup de medicamente care incetinesc ritmul cardiac si relaxeaza vasele de sange. Blocantele canalelor de calciu sunt utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale, durerilor de la nivelul pieptului, insuficienta cardiaca congestiva, aritmii(ex. Calan, Cardizem, Tiazac, Procardia).

Autor: Cristina Bobe

Specialitate: 
Comentarii

Este ceva in neregula in articol :
Medicamente care provoaca depresia :
Inhibitori MAO - Grup de medicamente care trateaza depresia
Una din doua : ori o provoaca ori o trateaza
Fiti mai atenti la traducere !

Nu este o greseala de traducere. In anumite cazuri "vindeca" iar in altele provoaca/accentueza. Pe prospectele unor medicamente antidepresive scrie chiar ca pot duce la sinucidere.

bine, pe de alta parte poate nu stiu eu dar exista medici care sa prescrie "alcoolul" ca mijloc de tratament? Altfel in general ca medicament e genial :)

Datorita vietii mele zbuciumate si grea din familia care m-am nascut,scandaluri,batai si nici dupa ce am plecat la casa mea, familia mea a contribuit la nelinistea si starile rele de zi cu zi in timp de-a lungul anilor, am ajuns acum intr-o stare din care nu pot iesi. Ma simt rau mereu, ma ia cu lesin, nu am putere , obosesc la cel mai mic pas,sunt strsata mereu si nu pot trece intr-o stare de normalitate deloc. Doresc sa af;u ce pot face. AM nevoie urgenta de un sfat, ce pot lua sa ma linistesc, Cred ca am un exces de adrenalina de imi este atit de rau. astept un raspuns pe e-mailul meu. Va multumesc mult. 25-06-2011.

Eu iau Persen forte, e un extract de plante, se gaseste la farmacii. E o solutie temporara si de urgenta, dar sper sa te ajute.

Mihaela, primul lucru indicat este sa faci un set de analize, cu indrumarea si la recomandarea medicului de familie, pentru a verifica/elimina posibilitatea ca simptomele tale sa aiba o cauza organica. Apoi, pentru sprijin psihologic, poti sa te adresezi unui psihoterapeut, care te poate ajuta sa iti depasesti dificultatile, cu efect pe termen mai lung.

http://www.psihoterapie.biz/

Numai bine,
Florentina

Articolul este lipsit de rigurozitate. Nu exista nici o dovada care sa sustina faptul ca Depresia (sau orice alta boala mentala ) este o afectiune a creierului. Majoritatea studiilor serioase arata ca nu exista o diferenta semnificativa care sa indice diferente de ordin biologic intre o persoana diagnosticata cu o boala mentala( in cazul de fata depresie) si o persoana sanatoasa. De vreo 40 de ani s-au investit a gramada de bani in cercetari care sa dovedeasca faptul ca bolile mentale au o cauza biologica. De exemplu: schizofrenia sa fie considerata o boala neurologica asa cum este Alsheimer sau scleroxa multipla. Rezultatul este ca nu sunt destule evidente sa dovedeasca acest fapt. Prin urmare, cand psihiatrul pune diagnosticul de depresie nu se bazeaza pe nici un examen bio-patologic. Totul se reduce la un interviu cu pacientul, eventual observarea comportamentului si interviul cu rudele acestuia.
Dupa parerea mea, consider ca nu este etic ca cineva sa se hazardeze si sa vorbeasca despre cauza depresiei insirand o lista intreaga de "factori care pot declansa depresia" Sunt o gramada de oameni care au experimentat parte din acei factori si nu au ajuns la depresie. Pe noi ne intereseaza relatia de cauzalitate. (asa cum bacilul Koch cauzeaza tuberculoza)
Cauza depresiei e necunoscuta si ar fi mai onest sa spunem "nu stim" nu sa transmitem un mesaj lipsit de substanta.
Companiile farmaceutice fac presiuni enorme sa dovedeasca "the chemical imbalance" la nivelul creierului ca fiind cauza bolilor mentale. Nu e greu sa intelegem de ce. Sa-si sporeasca vanzarile care oricum sunt uriase.
NU EXISTA NICI O DOVADA STIINTIFICA PRECUM CA BOLILE MENTALE SUNT CAUZATE DE DEZECHILIBRUL NEUROTRANSMITATORILOR SI, DE ASEMENEA, NU EXISTA NICI O DOVADA CA MEDICATIA PSIHIATRICA AR CORECTA EVENTUALUL DEZECHILIBRU.
Nu vreau sa neg simptomele acestei afectiuni care sunt teribile, am toata consideratia pt persoanele afectate de depresie. De acea cred ca persoanele afectate de depresie merita sa fie tratate intr-un mod onest nu prin mesaje ce pot induce expectante false.

Si care ar fi tratamentul, atunci? Problema mea cea mai grava e ca startile astea imi influenteza somnul. SI cum nu dorm bine, ma simt rau, e un cerc vicios.

draga mihaela roagate! o sa fii uimita cata forta si energie iti da! viata mea nu a fost usoara deloc si am stat prin spitale mai toata viata incercand sa aflu cauzele starilor mele. ma simteam exact ca tine ;in plus nu mai faceam fata la anumite discutii si deveneam usor iritata ranind oameni care nu aveau nici o vina. insa prin rugaciune si efort fizic am reusit sa trec peste aceste stari.si acum am momente in care simt ca o sa lesin cand sunt expusa la factori de stres insa imediat ma rog si ma linistesc.si merg la sauna de doua ori pe saptamana cate 15 minute.ajuta foarte mult.ca sa te rogi nu trebuie sa mergi neaparat la biserica.rezerva 20 de minute cand te asezi in pat si spune un acatist sau Paraclisul Maicii Domnului.pe mine ma ajuta foarte mult si fara gres in toate problemele de zi cu zi! iti doresc multa sanatate,pace si iubire sufleteasca!

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Cercetatorii de la Centrul Oncologic National din Japonia spera sa puna la punct, in urmatorii cinci ani, un test de sange care sa permita diagnosticarea rapida a 13 tipuri de cancer, in stadiu incipient. Proiectul, in valoare de 57 de milioane de euro, isi propune sa dezvolte o metoda eficienta de depistare, in stadiu precoce, a cancerului la...
De ce stranutam de la piper? Foto: MorgueFile.com Piperul este o substanta care stimuleaza, iar stimulentele pot irita organismul daca sunt aplicate in locuri gresite si in cantitati mari, conform canalului youtube SciShow.In vremurile noastre toti oamenii stiu ca boabele de piper, alb sau negru, sunt condimente, insa ceea ce este mai...
Ai asteptat toata luna sau poate tot anul aceste sarbatori. Ai desfacut cadourile, ai mancat prajiturile, ai vizitat prieteni si rude. E timpul sa lasi amintirile deoparte si sa iti continui viata. Pentru unii oameni nu este atat de simplu pe cat pare. Dupa toate emotiile traite, datorita sentimentului de vina ca ti-ai permis prea multe (poate ai...
Cand se impune ecografia musculoscheletala in diagnosticul afectiunilor ortopedice, reumatologice sau de medicina sportiva? Ce fel de probleme ale aparatului locomotor sunt depistate prin intermediul ecografiei? In ce cazuri este preferabila ecografia in locul altor investigatii si cand este nevoie de analize suplimentare? Care sunt avantajele si...
Activitatea in aer liber imbunatateste starea mentala / Foto: BigStockphoto Numai cinci minute de exercitii fizice in aer liber pe zi pot imbunatati vizibil starea psihica, se arata intr-un studiu citat de Reuters. Cercetatorii de la Universitatea Essex au demonstrat ca numai cinci minute de activitati desfasurate spatii deschise, precum...