Publicat la: 
24/01/2017

The National Sleep Foundation a lansat recent un raport in care arata care sunt indicatorii cheie ce descriu somnul de buna calitate, conform opiniilor unui grup de experti.

Avand in vedere cresterea brusca a utilizarii dispozitivelor tehnologice create special pentru ghidarea odihnei de noapte, sfaturile expertilor sunt oportune si relevante. Aceste informatii completeaza instructiunile oferite de aplicatiile specializate, ajutand milioane de consumatori sa isi analizeze singuri programul de somn, scrie eurekalert.org.

Raportul apare ca prim pas in eforturile organizatiei americane de a definitiva indicatorii cheie ai unui somn de calitate pe perioada noptii, insotiti de factorii determinanti, ce includ:

  • somnul prelungit pe perioada sederii in pat (cel putin 85% din timpul total petrecut in pat trebuie sa fie reprezentat de somn)
  • adormitul in primele 30 de minute de stat in pat
  • trezitul pe durata noptii, ce nu trebuie sa fie mai frecvent de o singura data, episodul de veghe fiind incadrat in limitele normale de 20 de minute

Parerile specialistilor cu privire la factorii determinanti ai somnului pe durata noptii ce au dus la aceste constatari au fost aprobate de institutii specializate, precum Association of Anatomists, American Academy of Neurology, American Physiological Society, Gerontological Society of America, Human Anatomy and Physiology Society, Society for Research on Biological Rhythms, Society for Research of Human Development si Society for Women's Health Research.

"Milioane de oameni folosesc aplicatii dezvoltate special pentru masurarea unui somn de calitate. Aceste dispozitive ofera un ghid in stiinta somnului, precum si resursele necesare pentru a intelege care sunt caracteristicile odihnei pe perioada noptii. Aceste eforturi fac accesibile publicului larg constatarile expertilor si servesc oamenilor dornici sa afle mai multe detalii despre indicatorii unui somn bun pe durata noptii," declara Max Hirshkowitz, presedintele consiliului organizatiei americane The National Sleep Foundation.

Un studiu efectuat de organizatia americana mentionata arata ca pana la 27% din oameni petrec, in medie, 30 de minute de veghe pentru a adormi.

Astfel, prin utilizare aplicatiilor specializate ce masoara calitatea somnului, consumatorii pot masura la nivel individual parametri de odihna pe durata noptii si isi pot imbunatati calitatea somnului.

Recomandarile organizatiei americane sunt instrumente bune pentru dezvoltarea continua a acestor tehnologii dedicate.

Raportul subliniaza domeniile in care este nevoie sa se efectueze mai multe cercetari de specialitate pentru a stabili indicatorii suplimentari ce delimiteaza somnul de buna calitate in functie de varsta.

"In trecut am definit somnul prin rezultatele sale negative, inclusiv prin efectele nocive ale unei odihne de slaba calitate, ce au fost folosite pentru a stabili patologia de baza. In mod clar cercetarile noastre nu se opresc aici. Prin aceasta initiativa suntem pe calea cea buna pentru a reusi sa definim ce caracteristicile ce alcatuiesc somnul de buna calitate pe durata noptii," a declarat Maurice Ohayon, directorul centrului american de cercetare Stanford Sleep Epidemiology.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie