Publicat la: 
2/04/2013

Cat de reale sunt amintirile experientelor din apropierea mortii (NDE)?

O lumina stralucitoare, trecerea printr-un tunel, sentimentul de a ajunge intr-o alta "realitate" sau parasirea propriului corp sunt caracteristici cunoscute ale fenomenelor complexe cunoscute sub numele de "experiente din apropierea mortii" (NDE), pe care oamenii le pot experimenta. Sunt produse ale mintii umane? Mecanisme psihologice de aparare? Halucinatii?

Aceste fenomene au fost documentate pe larg in mass-media si au generat numeroase credinte si teorii. Dintr-un punct de vedere stiintific, aceste experiente sunt tot mai greu de inteles in masura in care se nasc in conditii haotice, care fac studierea lor in timp real aproape imposibila. Cercetatorii de la Universitatea din Lige au incercat o abordare diferita.

Acestia au demonstrat ca mecanismele fiziologice declansate in cursul experientelor din apropierea mortii duc la o perceptie mai vie nu numai a evenimentelor imaginate din istoria unui individ, ci si a evenimentelor reale care au avut loc in viata. Aceste rezultate surprinzatoare obtinute printr-o metoda originala, care necesita investigatii suplimentare, sunt publicate in PLOS ONE.

Au fost analizate amintirile NDE cu ipoteza ca in cazul in care amintirile din timpul experientelor NDE sunt produse de imaginatie, caracteristicile lor fenomenologice (de exemplu, senzoriale, de sine, referentiale, emotionale) ar trebui sa fie mai aproape de amintirile imaginate. In schimb, in cazul experientelor NDE traite intr-un mod similar cu cel din realitate, caracteristicile lor ar fi mai aproape de amintiri ale unor evenimente reale.

Cercetatorii au comparat raspunsurile furnizate de trei grupuri de pacienti, care au iesit (intr-un mod diferit) din coma si un grup de voluntari sanatosi. Ei au studiat amintiri ale NDE si amintiri ale evenimentelor reale si ale evenimentelor imaginare cu ajutorul unui chestionar care a evaluat caracteristicile fenomenologice ale amintirilor. Rezultatele au fost surprinzatoare. Amintirile NDE nu au fost similare cu amintirile unor evenimente imaginate, iar caracteristicile fenomenologice inerente amintirilor unor evenimente reale (de exemplu, amintiri de detaliu senzoriale) sunt chiar mai numeroase in amintirile NDE decat in amintiri ale unor evenimente reale.

Anumite studii au prezentat o explicatie fiziologica pentru anumite componente ale NDE, cum ar fi experienta extracorporala, care ar putea fi explicata prin disfunctii ale lobului parietal si cel temporal. In acest context, studiul publicat in PLOS ONE sugereaza ca aceleasi mecanisme ar putea, de asemenea, "produce" o perceptie - care ar fi astfel prelucrata de catre individ ca venind din exterior - a realitatii. Deoarece aceste evenimente sunt deosebit de surprinzatoare si importante din punct de vedere emotional si personal, sunt create conditii pentru ca amintirea lor sa fie extrem de detaliata, precisa si durabila.

Specialitate: 
Comentarii

Citez: .. “produce” o perceptie – care ar fi astfel prelucrata de catre individ ca venind din exterior – a realitatii. ,,
Complet fals si foarte usor demontabil atata timp cat exista martori in acea realitate fizica ,care confirma eveniment cu eveniment produse chiar in exterior si deloc perceptii produse de creierul in agonie.

E clar ca n-ai inteles nimic din articol si nici macar paragraful pe care-l citezi.

Nu exista absolut nicio dovada care sa confirme cele spuse de tine (NDE-uri in care martorii sa confirme cele relatate de pacienti).

Sorry, you fail !

exista milioane de marturii confirmate de martori independenti.Tu cred ca te-ai nascut ieri si nu ai avut timp sa afli depre ele.Contacteaz-o pe Camelia Levintza Stettler.E doar unul din aceste milioane de subiecte aflate in moarte clinica in urma unui traznet ,care vedea de undeva din inaltime cum o femeie de pe plaja s-a dus sa ia apa cu galetusa din mare si a aruncat-o peste ea,si multe alte evenimente .Negi o realitate despre care nu ai citit nu ai vazut si nu ai auzit nimic pt ca nu te intereseaza.

Cea mai tare experienta NDE, a fost relatata de o femeie, care s-a ridicat pana la nivelul acoperisului spitalului in care se afla, si unde a zarit un pantof.Dupa ce si-a revenit, a trimis pe cineva sa vada pantoful cu pricina, bine-nteles ca era acolo...Cum s-ar putea produce asemenea "disfunctii ale lobului parietal si cel temporal", cine-i mai intelege? De fapt, cred ca acei oameni, tre' sa justifice fondurile pe care le cheltuie aiurea-n vant.Dup-aia stam si ne miram, de ce avem criza-n lume...

teorii peste teorii ale 'cercetatorilor', pentru ca pentru cei mai multi este f greu de acceptat ceea ce ne invata Dumnezeu prin Biserica. Omul este trup si suflet, iar trupul este doar un vehicul temporar pt suflet. Continuam sa ne amagim ca putem deveni propriii nostri dumnezei.. O carte stiintifico-religioasa f interesanta pe acest subiect e scrisa de parintele Serafim Rose - sufletul dupa moarte.

Hai sa luam acum de bune toate povestile, chiar daca exista ZERO dovezi care sa le sustina: Biblia, Capra cu Trei Iezi, Legendele Olimpului, Miturile mistice ala triburilor Africane, Superstitiile Incasilor, etc toate furnizeaza informatie la fel de valoroasa din punct de vedere stiintific.

Cat despre " O carte stiintifico-religioasa " ....hahahaha... e clar ca tu nu intelegi nici macar ce inseamna Stiinta. Consulta un Dex te rog.

"Stiintifico-religios" e ca si cum ai spune "Stiintifico-pseudostiintific". Absolut hilar !

Stiinta prezinta similaritati cu religia. Esenta stiintei e bazata tot pe niste presupuneri/inferente (axiome, etc).

PS: viata si moartea sunt concepte temporale. Defineste stiintific ce e "timpul".

Pai da... pentru ca in mod "stiintific" se porneste a priori de la ideea ca lumea de dincolo nu exista (nu trebuie sa existe sub niciun motiv, asa e probabil politically correct! :D ), atunci orice explicatie trebuie in mod clar sa foloseasca elemente de pe "lumea asta". Si daca totusi lumea cealalta exista?

Ce faci insa cu acele persoane oarbe din nastere care in NDE au vazut si au putut descrie ce au vazut? Sau doar si-au imaginat ca au vazut ceva?

lumea cealalta

Daca 'lumea cealalta' ar exista, inseamna ca am avea dovezi reale asupra unor fapte care se intampla acolo (simpla dovada a existentei aceleia ar trebui sa fie reala, masurabila). Deci ar inceta sa mai fie 'cealalta', pentru ca incalca definitia - o lume la care nu ai acces prin mijloacele reale.

Un creier afectat de boala prezinta disfunctionalitati. Citisem mai demult rezultatele experimentelor cu pacienti NDE. In salonul de reanimare, cu cei in coma, erau amplasate niste planse, aproape de tavan, orientate cu fata in sus. Cei ce pretindeau ca au 'levitat', in coma fiind, erau pusi sa zica ce era scris pe respectivele panouri. Guess what..

Pentru curiosi: dr. Sam Parnia, AWARE Study - un proiect pt studiul stiintific al NDE http://www.horizonresearch.org/main_page.php?cat_id=38

Dupa mine, se complica gratuit lucrurile: toate religiile spun de peste 6000 (sase mii) de ani ca trupul este templul sufletului, ca este invelisul sufletului ca este vehicolul temporar al acestuia si ca este o divinitate care a construit toate acestea. Nu putem intelege scopul acestei creatii atata timp cat suntem captivi in acest trup. Avem o misiune, o lectie de invatat, o experienta de acumulat, pentru ceva anume. In nemarginita noastra mandrie si cu orgoliul nostru grozav, incercam sa ne dovedim noua insine ca suntem o intamplare si nu numai noi, ci intreg universul.(intreg universul - contradictie in termeni)

Şi mă rog frumos, ce misiune, ce lecţie şi ce experienţă acumulează copii care mor la 2-3 ani, sau cei cu retardare mintală severă, sau chiar bebeluşii care mor? Că nişte religii pornite de la nişte triburi primitive spun un anumit lucru înseamnă că trebuie şi luat de bun? Mi se pare hilar că acum suntem la cea mai mare dezvoltare culturală şi tehnologică din istoria omenirii, însă ceea ce spune ştiinţa este pentru mulţi mai puţin credibil decât ceea ce au spus nişte indivizi din ceva trib acum mii de ani, undeva în palestina antică. Şi ne mai mirăm că suntem în urmă faţă de restul lumii civilizate...

E usor sa dai sentinte si sa faci pe desteptul cand,,nimic nu ai a spune,,Raspunsul la intrebarile pe care ti le pui e dat de mult timp.Trebuie doar sa cauti,sa te documentezi,sa vrei sa afli.Ti-as recomanda trei carti scrise de un psihiatru celebru din SUA.Incepi cu ,,Calatoria Sufletelor,,de Michael Newton Si apoi cealalta cazuistica a lui.Acolo nu e vorba de religie pornita de la triburi primitive.Le gasesti pe scribd.com.Succes

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Parintii romani se tem ca educatia sexuala la varste fragede ar putea duce la inceperea timpurie a vietii sexuale si la un numar mai ridicat de parteneri. In realitate, cercetarile demonstreaza exact contrariul. Tocmai de aceea, in multe tari din Europa educatia sexuala este disciplina obligatorie in scoala. In Romania, copiii si adolescentii...
Intr-un studiu celebru din 1972, oamenii de stiinta au oferit copiilor posibilitatea de a alege intre o singura bezea, primita in acel moment sau doua bezele, primite dupa 15 minute. Cercetarea a aratat ca cei care au asteptat au avut rezultate mai mari la teste in anii urmatori. Abilitatea de a amana satisfactiile are legatura si cu...
Malformatiile congenitale apar la aproximativ 3 % dintre nou nascuti, existand numeroase cauze care le pot determina cauze genetice, factori de mediu, agenti infectiosi etc. Malformatiile pot fi unice sau multiple (asocieri de malformatii), cu semnificatie clinica majora sau minora. Cititi mai multe si adresati intrebari pe blogul specialistului...
Un nou studiu ofera dovezi pentru ceea ce multi oameni care au dureri de cap banuiesc - mai mult stres cotidian duce la mai multe dureri de cap. Au fost chestionate 5159 de persoane cu varsta cuprinsa intre 21 71 de ani cu privire la nivelul lor de stres si durerile de cap de patru ori pe an, timp de doi ani. Participantii au precizat cate...
Desi este posibil sa-ti albesti dintii acasa fara o vizita la stomatolog, primul pas este sa ai grija de dintii tai. Sfaturile practice pentru pastrarea dintilor mai albi si mai stralucitori includ periajul in fiecare dimineata si inainte de a merge la culcare, folosirea atei dentare zilnic si sa nu bei prea multa cafea, vin si sucuri care pot...