Publicat la: 
14/08/2018

consumul de sare si sanatatea inimii

Pentru majoritatea oamenilor, consumul de sare nueste daunator, cu exceptia celor care mananca mai mult de 5 grame pe zi, echivalentul a 2 lingurite si jumatate de sare, se arata intr-un nou studiu.

Mai putin de 5 procente dintre persoanele din tarile dezvoltate depasesc acest nivel de consum. Totusi, exista vesti bune si pentru aceasta categorie de persoane. Orice risc de sanatate generat de consumul de sare poate fi eliminat daca dieta este imbunatatita prin adaugarea fructelor, legumelor, lactatelor, cartofilor si a altor alimente bogate in potasiu.

Cercetarea a fost publicata in revista ”The Lancet”, fiind realizata de specialisti de la Institutul de Cercetare al Sanatatii Populatiei al Universitatii McMaster impreuna cu alti colegi de la centre de cercetare din 21 de tari.

In acest studiu au fost urmariti 94.000 de oameni din 18 tari, cu varstele cuprinse intre 35 si 70 de ani, timp de 8 ani. Astfel s-a constatat ca exista un risc asociat cu bolile cardiovasculare si accidentele vasculare cerebrale doar daca sunt depasite cele 5 grame de sodiu pe zi. China a fost singura tara din studiu care a raportat, in procent de 80%, un consum mai mare de cele 5 grame de sodiu pe zi. In celelalte tari, media a fost intre 3 si 5 grame pe zi, adica intre o lingurita si jumatatea si doua lingurite si jumatate.

”Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un consum de mai putin de 2 grame de sodiu pe zi, adica o lingurita de sare, ca masura preventiva impotriva bolilor cardiovasculare, cu toate ca exista putine dovezi ca, prin aceasta masura, sanatatea indivizilor se poate imbunatati. ”American Heart Association” recomanda chiar mai putin de 1,5 grame de sodiu pe zi pentru persoanele ce prezinta risc de boli de inima”, spune Andrew Mente, primul autor al studiului.

Persoanele care consuma mai mult de 5 g de sare pe zi au riscuri mai mari de boli de inima

”Doar in comunitatile care consuma mai mult de 5 grame de sodiu pe zi am gasit o legatura directa intre consumul de sare si atacurile de cord sau accidentele vasculare cerebrale. In schimb, am descoperit ca numarul problemelor cardiovasculare majore, inclusiv decesul, a scazut in comunitatile si in tarile in care exista un consum crescut de potasiu, gasit in alimente precum fructe, legume, lactate, cartofi, nuci si fasole.

Informatiile din articol s-au bazat pe informatiile provenite din studiul in desfasurare ” Prospective Urban Rural Epidemiology”, facut de PHRI. ”Majoritatea studiilor anterioare referitoare la legatura dintre sodiu si boli de inima si accident vascular cerebral s-au bazat pe informatii la nivel individual”, a spus Martin O'Donnell, cercetator PHRI si profesor asociat de medicina la McMaster.

Noi directii pentru strategiile de sanatate publica

”Strategiile de sanatate publica ar trebui sa se bazeze pe cele mai bune dovezi. Rezultatele noastre demonstreaza ca interventiile la nivel comunitar pentru a reduce aportul de sodiu ar trebui sa vizeze comunitatile cu consum mare de sodiu si ar trebui sa fie incorporate in programe pentru imbunatatirea calitatii dietei la nivel globa l.Nu exista dovezi convingatoare ca oamenii cu consum de sodiu moderat sau mediu trebuie sa il reduca pentru prevenirea bolilor de inima si accidentelor vasculare cerebrale”, concluzioneaza O'Donnell.

Aceasta lucrare de cercetare a inclus informatii individuale si comunitare din Canada, Argentina, Bangladesh, Brazilia, Chile, China, Columbia, India, Iran, Malaezia, Pakistan, Filipine, Polonia, Arabia Saudita, Africa de Sud, Suedia , Tanzania, Turcia, Emiratele Arabe Unite si Zimbabwe.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie, Ecocardiografie

Cotet Bianca,Medic specialist
Medic specialist
Iuonas (Dobre) Daniela,Medic Specialist
Medic Specialist
Purcarea Florin, Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 25

Articole similare

"Excesul de sare dauneaza grav sanatatii" / Foto: Photoxpress.com Sarea joaca un rol major in alimentatia noastra. Putine retete nu listeaza printre ingrediente si "un praf de sare". Totodata, dupa cum bine stiti, "excesul de sare dauneaza grav sanatatii". De cata sare are nevoie organismul nostru? Ce se intampla cand mancam prea multa sare? Dar...
Pietre la rinichi / Foto: Captura YouTube.com Calculii renali, cunoscuti drept pietre la rinichi, afecteaza in medie in jur de 5% din populatie, iar barbatii sunt de doua ori mai predispusi decat femeile la aceasta problema, conform British Medical Journal. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro Cei care au avut de a face cu pietrele la...
Sarea albeste dintii / Foto: Photoxpress.com Pasta de dinti nu a existat dintotdeauna, acesta este un adevar de care foarte rar ne amintim in ziua de astazi. De altfel pasta de dinti nu este singura metoda de intretinere a igienei orale. Sarea si bicarbonatul de sodiu au fost multa vreme intrebuintate de bunicii nostri, chiar cu scopul de a-si...
Marul este un fruct benefic pentru inima / Foto: Captura YouTube Alimentatia cardioprotectoare isi demonstreaza eficienta in functie de varsta la care este adoptata. Cu cat este inceputa mai devreme, cu atat mai benefica va fi actiunea ei. Totusi chiar si in momentul in care va confruntati cu modificari organice extinse, renuntarea la alimentele...
Pentru majoritatea oamenilor, consumul de sare nueste daunator, cu exceptia celor care mananca mai mult de 5 grame pe zi, echivalentul a 2 lingurite si jumatate de sare, se arata intr-un nou studiu. Mai putin de 5 procente dintre persoanele din tarile dezvoltate depasesc acest nivel de consum. Totusi, exista vesti bune si pentru aceasta categorie...