Cata sare trebuie sa consumam pentru a avea o inima sanatoasa | STUDIU

Pentru majoritatea oamenilor, consumul de sare nueste daunator, cu exceptia celor care mananca mai mult de 5 grame pe zi, echivalentul a 2 lingurite si jumatate de sare, se arata intr-un nou studiu.
Mai putin de 5 procente dintre persoanele din tarile dezvoltate depasesc acest nivel de consum. Totusi, exista vesti bune si pentru aceasta categorie de persoane. Orice risc de sanatate generat de consumul de sare poate fi eliminat daca dieta este imbunatatita prin adaugarea fructelor, legumelor, lactatelor, cartofilor si a altor alimente bogate in potasiu.
Cercetarea a fost publicata in revista ”The Lancet”, fiind realizata de specialisti de la Institutul de Cercetare al Sanatatii Populatiei al Universitatii McMaster impreuna cu alti colegi de la centre de cercetare din 21 de tari.
In acest studiu au fost urmariti 94.000 de oameni din 18 tari, cu varstele cuprinse intre 35 si 70 de ani, timp de 8 ani. Astfel s-a constatat ca exista un risc asociat cu bolile cardiovasculare si accidentele vasculare cerebrale doar daca sunt depasite cele 5 grame de sodiu pe zi. China a fost singura tara din studiu care a raportat, in procent de 80%, un consum mai mare de cele 5 grame de sodiu pe zi. In celelalte tari, media a fost intre 3 si 5 grame pe zi, adica intre o lingurita si jumatatea si doua lingurite si jumatate.
”Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un consum de mai putin de 2 grame de sodiu pe zi, adica o lingurita de sare, ca masura preventiva impotriva bolilor cardiovasculare, cu toate ca exista putine dovezi ca, prin aceasta masura, sanatatea indivizilor se poate imbunatati. ”American Heart Association” recomanda chiar mai putin de 1,5 grame de sodiu pe zi pentru persoanele ce prezinta risc de boli de inima”, spune Andrew Mente, primul autor al studiului.
Persoanele care consuma mai mult de 5 g de sare pe zi au riscuri mai mari de boli de inima
”Doar in comunitatile care consuma mai mult de 5 grame de sodiu pe zi am gasit o legatura directa intre consumul de sare si atacurile de cord sau accidentele vasculare cerebrale. In schimb, am descoperit ca numarul problemelor cardiovasculare majore, inclusiv decesul, a scazut in comunitatile si in tarile in care exista un consum crescut de potasiu, gasit in alimente precum fructe, legume, lactate, cartofi, nuci si fasole.
Informatiile din articol s-au bazat pe informatiile provenite din studiul in desfasurare ” Prospective Urban Rural Epidemiology”, facut de PHRI. ”Majoritatea studiilor anterioare referitoare la legatura dintre sodiu si boli de inima si accident vascular cerebral s-au bazat pe informatii la nivel individual”, a spus Martin O'Donnell, cercetator PHRI si profesor asociat de medicina la McMaster.
Noi directii pentru strategiile de sanatate publica
”Strategiile de sanatate publica ar trebui sa se bazeze pe cele mai bune dovezi. Rezultatele noastre demonstreaza ca interventiile la nivel comunitar pentru a reduce aportul de sodiu ar trebui sa vizeze comunitatile cu consum mare de sodiu si ar trebui sa fie incorporate in programe pentru imbunatatirea calitatii dietei la nivel globa l.Nu exista dovezi convingatoare ca oamenii cu consum de sodiu moderat sau mediu trebuie sa il reduca pentru prevenirea bolilor de inima si accidentelor vasculare cerebrale”, concluzioneaza O'Donnell.
Aceasta lucrare de cercetare a inclus informatii individuale si comunitare din Canada, Argentina, Bangladesh, Brazilia, Chile, China, Columbia, India, Iran, Malaezia, Pakistan, Filipine, Polonia, Arabia Saudita, Africa de Sud, Suedia , Tanzania, Turcia, Emiratele Arabe Unite si Zimbabwe.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Consumul de oua creste riscul de boli cardiovasculare
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca adultii care consuma oua, dar si alte alimente care influenteaza colesterolul, au un risc mult mai ridicat de boli cardiovasculare, dar si de deces in general. Galbenusurile de ou sunt una dintre cele mai bogate surse de colesterol a...

De ce cancerul se raspandeste cel mai frecvent la ficat?
De multe ori, cancerul se raspandeste si la alte organe, iar cea mai frecventa tinta este ficatul. Oamenii de stiinta de la Centrul de Cancer Abramson, de la Universitatea din Pennsylvania, sustin ca au descoperit cauza. Hepatocitele, celulele principale functionale ale ficatului, sunt in cen...

Inaltimea si greutatea pot influenta durata de viata a femeilor?
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”Journal of Epidemiology Community Health”, ca dimensiunea corpului, adica inaltimea si greutatea, poate influenta durata de viata a femeilor mult mai mult decat pe a barbatilor, potrivit sciencedaily.com.O alta constatare a cercetator...