Ce alimente ne pot afecta functiile cognitive
Unele alimente au un efect negativ asupra cognitiei si pot influenta obiceiurile noastre alimentare. Dietele bogete in grasimi saturate - numite si grasimi rele - pot incetini functiile neuronale, arata un studiu publicat in jurnalul de specialitate "Frontiers in Cellular Neuroscience", conform spring.org.uk. Din studiile efectuate pana in prezent pe aceasta tema reiese ca un complex de proteine ce apare in organism pe fondul supraalimentarii mediaza nivelul inflamatiei metabolice si este responsabil pentru disfunctiile hipotalamice, care declanseaza obezitatea si problemele secundare asociate acestei conditii. Adoptarea unei diete cu un continut ridicat de grasimi saturate ridica semnificativ riscul obezitatii, a stresului oxidativ si creste nivelul de inflamatie din organism. Aceste conditii deregleaza activitatea nucleelor hipotalamice, ce au un rol deosebit de important in reglarea senzatiei de foame si a aparitiei senzatiei de satietate. Consumul de grasimi rele influenteaza astfel modul in care ne organizam dieta si obiceiurile alimentare zilnice, tipul de alimente pe care alegem sa le consumam, dar si cantitatea de alimente consumate. Cum bine stim, grasimile saturate sunt prezente in uleiul de floarea soarelui, untura de origine animala, untul si alimentele prajite, in timp ce grasimile nesaturate - numite si grasimi sanatoase - sunt prezente in peste, avocado si in uleiul de masline. "In zilele noastre trebuie sa dedicam mai multa atentie modului in care dieta ne influenteaza nivelul de bunastare. Desi efectele unei diete bogate in grasimi saturate au fost studiate indeaproape, putine cercetari vorbesc despre felul in care o astfel de dieta ne influenteaza activitatea cerebrala si sanatatea creierului, declara Marianna Crispino si Maria Pina Mollica, autoarele principale ale studiului. Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au organizat un experiment de sase saptamani pe soarecii de laborator, ce au fost impartiti in trei grupuri diferentiate prin regimul alimentar: - primul grup de control a primit o dieta standard, cu un continut de 10,6% grasimi - cel de-al doilea grup a fost supus unui regim bogat in grasimi saturate, cu un continut de 40% grasimi - cel de-al treilea grup a fost supus unei diete bogate in grasimi nesaturate si ulei de peste, cu un continut de 40% grasimi Pe tot parcursul studiului, cercetatorii au monitorizat greutatea subiectilor, consumul de energie zilnic si cantitatea de mancare consumata de acestia pentru a le reajusta dieta conform planului alimentar. De asemenea, cercetatorii au analizat nivelul de inflamatie, stresul oxidativ, insulina, leptina si au notat modul in care acesti parametri au variat pe parcursul studiului pentru a evalua diferentele existente intre cele trei grupuri de test. "Diferenta a fost foarte clara si am fost uimiti sa observam care este impactul unei diete bogate in grasimi saturate asupra creierului," declara Dr. Crispino si Dr. Mollica. "Rezultatele studiului sugereaza ca un control asupra tipului de grasimi consumate nu numai ca reduce riscul obezitatii si previne aparitia bolilor metabolice, dar ne poate ajuta si sa detinem controlul asupra dietei alimentare si a alimentelor pe care le consumam in fiecare zi," conchid cercetatoarele. Autor: G.T.