Publicat la: 
8/09/2010

Ce date va contine Cardul National de Sanatate si ce avantaje ofera beneficiarului

Sanatate si asistenta / Foto: Reuters

Circa 18 milioane de romani vor beneficia, de la 1 ianuarie 2011, de carduri nationale de sanatate, a informat miercuri ministrul sanatatii, Cseke Attila. Ei vor primi cardurile prin intermediul Postei Romane, iar primii beneficiari vor fi salariatii "si cei care contribuie cu o suma la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate", apoi alte categorii, a adaugat ministrul.Datele electronice pe care acest card le va contine vor ajuta medicii sa aiba acces rapid la istoricul medical al pacientului, a declarat pentru MedLive.ro Oana Grigore, director de Comunicare in cadrul Ministerului Sanatatii. Intr-o unitate de primire urgente, de pilda, personalul medical va fi informat de o alergie sau un antecedent periculos in cazul unui pacient confuz sau in stare de inconstienta.

Ce va contine cardul national de sanatate:

 • date de identificare a detinatorului;
 • dovada contributiei la asigurarile de sanatate;
 • numarul solicitarilor de servicii medicale.

Avantajele detinatorului de card national de sanatate:

Practic, cardul contine evidenta electronica a istoricului medical al fiecaruia dintre cei 18 milioane de asigurati, a declarat pentru MedLive.ro Oana Grigore, director al Serviciului de Comunicare din Ministerul Sanatatii. In primul rand, un medic va avea o imagine de ansamblu mult mai clara avand acces la istoricul amanuntit al pacientului. In Unitatile de Primire a Urgentelor, personalul medical va obtine rapid toate informatiile din dosarul medical al asiguratului, deosebit de important mai ales in cazul pacientilor confuzi sau in stare de inconstienta.

Datele electronice pe care ar trebui sa le contina cardul de sanatate:

 • Antecedente, istoric medical;
 • Boli cronice;
 • Alergii;
 • Analize;
 • Imagistica.

Potrivit Legii 95/2006, Art. 334, cardul national poate fi utilizat numai pe teritoriul Romaniei. Referitor la posibilitatea furnizorilor privati de servicii medicale, Art. 335 stipuleaza ca "Furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate au obligatia de a acorda asistenta medicala titularilor de card national in conditiile prevazute de contractul-cadru si de normele metodologice de aplicare a acestuia".

Ce asteptari au autoritatile de la acest card:

 • identificarea si verificarea eligibilitatii pacientului din punct de vedere al statusului de asigurat;
 • identificarea furnizorului de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale;
 • accesul si utilizarea datelor medicale;
 • reducerea birocratiei si cresterea calitatii actului medical.

Valoarea cipului informatic inclus in cardul de sanatate este de 2 euro/bucata. Ministrul Cseke Attila a precizat ca nu poate da o cifra exacta a costurilor pe care le presupune acest proces de informatizare a sistemului sanitar.

Vezi aici extrase din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, Titlul IX: Cardul national si cardul european de asigurari de sanatate.

Emma Olaru, MedLive.ro

Specialitate: 
Comentarii

Despre acest tip de card se discuta inca destul de mult si dincolo, in special in ceea ce priveste respectarea drepturilor pacientului, iar problemele etice implicate nu au inca nici dincolo o rezolvare satisfacatoare. Ca de obicei, la noi se experimenteaza direct si fara drept de apel acele kestii pe care in lumea civilizata nimeni nu le poate aplica fara o dezbatere publica consistenta. Apropo, ati vazut poze oribile pe pachetele de tigari cumparate in alte tari? Stiti multe state din UE care emit pasaport biometric?

Bani aiurea...
Costuri card: 2 EUR x 18.000.000 = 36.000.000 EUR
Chiar era nevoie de el? In conditiile in care exista CNP-ul care identifica mult mai bine persoana...
Ca doar nu or pune pe card istoricul pacientului, ca asta chiar ar fi o tampenie...
Se fac tot felul de liste, card-uri, etc etc etc in tara romaneasca, cand peste tot in lumea civilizata se foloseste CNP-ul sau numarul asigurarii sociale...

Nu este o prostie. Este bine venit. pacat ca nu este compatibil cu cele din strainatate.In Franta de ex. exista acest card, se numeste "Vitale - carte d'assurance maladie". Pe acest card este scris numarul asigurarii sociale.

Cineva face muulti bani din treaba asta.Vad ca e o practica in ultima vreme.. in fiecare an se schimba pasapoartele, buletinele .. toate trebuie sa fie cu cip.. conform cu normele europene.
Sunt o gramada de tari in Europa unde cartile de identitate nu au nici un Cip(Italia spre exemplu) si oameni vad ca se descurca cu ele..
Degeaba avem carduri cu cip daca nu exista servicii medicale.

In ce tara de kkt traim..

sunt total de acord...insa cu Carte Vitale in Franta exista un user si o parola pe care pacientul poate sa le dea medicilor care ii verifica dosarul cu un anumit nivel de acces...ceea ce se pare ca pe acest card nu va exista...trebuie sa se puna problema...daca merg la internist...ce treaba are el sa stie ca am facut nu stiu ce avort sau ca sufar de nu stiu ce boala ginecologica? mi se pare ca informatiile puse alandala acolo atenteaza la intimitatea personala si cetateanul ar trebui sa fie cel care acorda sau nu permisiunea vizionarii tuturor datelor din istoricul medical la fiecare vizita la medica...

si apropo...cum il vom primi? tot prin posta ca sa se piarda pe drum sau trebuie ridicat personal?de unde incepe o alta discutie, multi nu suntem in orasul de domiciliu si trebuie sa facem un drum inutil cand ar putea fi totul simplificat printr-o livrare la adresa de corespondenta :)

pentru Un cetatean

In tarile civilizate este cum spuit tu, se foloseste numarul asigurarii sociale, dar asta este posibil pentru ca exista o retea informatica guvernamentala in care fiecare persoana are toate datele intrdoduse iar politia, medicii sau justitia le poate accesa de la un terminal al acestei retele.
O asemenea retea ar costa mult mai mult decat cardurile pe care vrea sa le introduca Ministerul Sanatatii si care vor contine aceste informatii.
Astfel ca un istoric medical este usor de introdus , la fiecare vizita la medic acesta poate sa adauge diverse informatii pe card, singura problema pare sa fie cum vor introduce ei faza cu plata asigurarilor de sanatate ce trebuie actualizata lunar. Ma tem ca ne vor pune sa luam ca si acum adeverinta de la locul de munca de cate ori te duci la medic.

Foarte bun comentariu ! Adaug:
Va ajuta acest card la identificarea celor care nu platesc asigurarile de sănătate ?
Până acum în ţara noastră se cheltuiesc foarte mulţi bani pentru repararea inconştienţilor care se rănesc, se sinucid, fac accidente auto.
Iar bolnavii care plătesc nu beneficiază de un tratament adecvat şi corect în spitale.
Ar fi bine de asemenea ca Doctorii şi asistentele pe baza cardului cu valoare să nu mai ia şpagă de la pacient !

O initiativa laudabila in sfirsit a ministerului sanatatii ,dar daca tot vor sa reformeze sistemul de sanatate de ce nu o fac cum trebuie ? Ma refer la faptul ca ar trebui atribuit un cont bancar acestui card de sanatate ,in care sa fie virate sumele de la angajator (contributia la asigurarile de sanatate ) astfel incit atunci cind asiguratul se prezinta medic ,sa poata fi decontate direct din acest cont facturile medicale rezultate . Fiecare asigurat ar sti tot timpul de ce suma dispune pentru o eventuala interventie medicala ,acest cont find exclusiv destinat serviciilor medicale .Pentru categoriile sociale care nu platesc contributii (batrini si copii )se poate constitui un cont virindu-se de la fiecare contribuabil (asigurat) un anumit procent 5....15 % din contributia lunara a cestuia . Multumesc anticipat pentru un eventual raspuns la aceasta nedumerire a mea .

si platesti tu toate comisioanele ce le ia banca pentru toate conturile alea?

Daca nu lucrez , pot sa mi cumpar cardul de sanatate?

sa aiba acces ei si familiile lor, la servicii medicale in functie de suma cotizata.
Nu mai dorim ca dupa ani de zile de contributii sa avem parte de servicii medicale ca orice boschetar...si sa fim nevoiti sa dam spaga in spitale sau la investigatii medicale obisnuite.
Sumele cotizate sunt consistente si am pretentia sa fiu tratata cum trebuie...
Daca nu , vom ajunge sa dam acest sistem in judecata. Copiii nostri ajung sa moara din cauza celor care sunt platiti din bani munciti de noi...

Oileu..... doare rau!
S-a gindit careva dintre desteptii de la Ministerul Sanatatii ce inseamna o baze de date? Ca nu e bambiliciul cu care e obisnuita functionarimea sa se joace pe calculatoare! Si or sa stea medicii sa transfere datele din fisele medicale ale pacientilor ( multi dintre ei au mai multi de 2000 de capete) in baze de date? Cine o sa-i invete si cu ce costuri pe toti sa foloseasca aceste baze de date si calculatorul , in general?
S-a mai incercat la sfirsitul anilor 90 sa se introduca chestia asta cu cardul de sanatate si a picat repede , ca nu convenea unora sus pusi. Adica cardul asta functioneaza in tari civilizate unde omul muncitor plateste taxe la stat si taxele alea se duc unde trebuie . I se pare cuiva ca Romania seamana cu asa ceva?

sunt medic de tara, deci stiu ce spun. Batrani si bolnavi vin de obicei vin fara acte de identitate sau apartinatori , pe jos 6-7 km. Evident nu-i pot trimite acasa dupa card(pe care il vor uita desigur),deci consultatii nedeclarate si in consacinta neplatite. Sunt multi pacienti ce lucreaza in alte localitati cu domiciliu cine stie pe unde pe la tara si care, ca si la PNESS nu-si vor primi cardurile.La noi din 1800 pac 70% au primit taloane, deci restul...

talente.ii primesti si le spui ca a doua oara sa nu mai vina fara card. si in general batranii sunt mai grijulii ca noi restul.e o initiativa buna, m-am saturat sa platesc atatia bani si cand am nevoie de doctor, rar, o data la 1-2 ani, sa ma trateteze fara respect, ca pe un milog. am platit si in consecinta astept respect si profesionalism nu sa dau spaga ca sa fiu tratat ca un om. si bolnav pe deasupra.noi de ce nu luam spaga sa ne facem treaba de zi cu zi acolo unde muncim?e o initiativa buna. am bani sa fiu tratat, nu am bani pot sa si mor. dar sa terminam odata cu spaga si platitul aiurea pe servicii pe care nu le primim niciodata.

Oamnei buni! este o prostie! Cine credeţi că va fi atât de tembel încât să pună NUMAI PE ACEL CARD date medicale importante care pot fi pierdute iremediabil dacă individul îşi pierde cardul...? Toate datele medicale trebuie stocate într-un server central.
Şi ce te faci dacă vine un accident de circulaţie în comă fără card?
Singura informaţie utilă este CNP-ul; şi pentru asta nu ai nevoie de card

si acum se va gasi un popa vigilent care sa se rascoale ca si cardul de sanatate are cip; ce se face popa cind va primi prin posta card+cip?

Aici e nevoie de o abordare mult mai ampla, mai serioasa.

Pana la aspectele comentate mai sus, exista unele mult mai importante.

Cardul national de sanatate, fiind priectat sa vina in ajutorul pacientilor, este necesar sa respecte TOATE drepturile acestora, printre care si cel la viata privata: daca in cipul din acest card se vor afla toate datele medicale din 'dosarul' medical al pacientului, atunci aceste date pot fi cu MARE usurinta extrase de oricine care are cunostinte tehnice in domeniu, si deci furate si apoi posibil folosite impotriva pacientului (prin diverse metode - una dintre ele este santajul pentru obtinerea unor sume de bani). Daca cipul nu va contine aceste date medicale atunci el nu va fi decat o 'cheie' electronica de acces la dosarul medical (precum cardul bancar) si va trebui sa existe un intreg sistem national informatic de gestiune a tuturor dosarelor medicale, sistem care sa functioneze 100% tot timpul, neintrerupt... deci o noua cheltuiala, mult mai mare! Poate s-a uitat, dar suntem in plina criza economica! E cazul sa nu facem risipa de bani...

Concluzie: Cardul national de sanatate este pur si simplu inoportun, oricum ar fi el.

teoria conspiratiei ataca din nou.daca iti vrea cineva datele personale le obtine si acum cu fisa ta medicala cu tot.

Dupa cum se poate observa, nu am folosit cuvantul conspiratie in comentariul meu. Aspectele semnalate sunt generale, nu numai posibile ci chiar foarte probabile, date fiind numeroasele cazuri similare din sistemul bancar si situatia de coruptie generalizata din Romania. Din aceste motive cardul de sanatate este inoportun.

Datele de pe card se pot cripta... Nu are nimeni informatii mai exacte despre ce tip de card e vorba si ce exact va stoca el?

Noi romanii gandim, ca de obicei, pe termen scurt si prea putin pe termen lung.
Cardul de Sanatate National se foloseste cu succes in majoritatea tarilor UE, fiind emis de catre asiguratorul catre care cotizezi si care are obligatia, confirm legislatiei UE, de a-ti elibera un alt card european de sanatate valabil in perioada in care calatoresti in afara tarii. Pe langa cele spuse in articol, informatizarea sistemului concomitent cu introducerea Cardului de Sanatate simplifica procedurile, obliga CNAS sa fie mai transparenta in privinta cheltuielilor,obliga doctorii de familie sa dea informatii reale in privinta pacientilor arondati si decontarea unor sume realiste de la CNAS interconecteaza toti operatorii din domeniul medical( inclusiv farmaciile). Doctorul se concetreaza asupra pacientului, nemaipierzandu-si timpul cu sute de hartii si hartiute,pacientul care primeste o reteta compensata de la un medic specialist nu va mai fi nevoit sa alerge la medicul de familie sau CNAS pentru rescrierea retetei sau aprobari, existand evidenta online si interconectivitatea farmaciei cu CNAS si toti ceilalti factori medicali implicati.

Intrebare catre cei mai luminati:
cine a introdus datele personale, antecedentele personale fiziologice si patologice, tratamentele la zi, vaccinarile la zi etc in baza de date necesara unui asemenea card? A luat cineva foile de observatie in mana sa le introduca intr-o asemenea baza de date sau inregistrarile se vor face " din mers" incepand cu 1 ian 2011. Daca da, atunci acest card va fi cu adevarat util dupa zeci de ani.
Bani aruncati pe fereastra.

Alta intrebare:
Cum va fi respectat dreptul la confidentialitate a bolnavului HIV / SIDA? Prin lege, acesta are drept la confidentialitate. Acest card va contine si informatii referitoare la statusul HIV/SIDA?

Când am văzut informaţia am vrut să scriu un comentariu dar, după ce am citit celelalte comentarii, mi-am dat seama că nu am ce spune.
Mai toată lumea a înţeles cât de utopică este această idee. Doar cei ce au venit cu această idee nu au înţeles (au văzut ceva pe undeva, eventual au visat, dar nu au înţeles ce au văzut/visat). Taică-meu avea o vorbă: "unde este multă deşteptăciune este şi multă prostie". La oamenii ăştia este multă prostie (din punct de vedere al intelectului) şi, totodată, multă "deşteptăciune" din punct de vedere al câştigurilor personale (vă daţi seama ce câştiguri colosale urmează din vânzarea cardurilor, implementarea aplicaţiilor informatice, dotarea cu echipamente de citire a cardurilor şi, nu în ultimul rând, paternitatea implementării).

sa fim seriosi... Casa de Sanatate nici nu stie totalul sumelor colectate ! acestea ajung la Finante si sunt cheltuite in orice scop, nu numai pentru sanatate. Aceste afirmatii au fost facute de un presedinte al casei nationale de sanatate ! si de fapt nici nu ii intereseaza sa se urmareasca sumele, prea se vor vedea furturile. CNP-ul ar trebui sa fie supersuficient dar trebuie sa traiasca si vesnica firma SIVECO care de forte multi ani nu a reusit nimic in informatizarea sanatatii. Angajatorii depun declaratii pentru fiecare casa judeteana(nici macar una singura la nivel national), angajatii trebuie sa umble dupa stampile la casele judetene, duc adeverinte la medici de la angajatori... o tampenie completa in acest domeniu

Cum va fi citit sau inscris cardul? Avand in vedere acest aspect s-ar putea ca acest card sa fie inutilizabil.

Pe mine nu ma intereaza acest card. Nu doresc sa-l iau (nu voi accepta nici un document cu cip sau cu elemente biometrice - si asta fara sa fiu preot). Nu este legal sa se conditioneze accesul la niste servicii pe care le platesc de posesia acestui card. Cum nu este legal sa ma oblige la recoltarea de elemente biometrice pentru aceste docuemnte.

Sunt satul de ce ne ofera statul. Copilul a plecat acum un an intr-o excursie si am avut nevoie sa ii iau un card de asigurare sau cum naiba se numeste ca nu mai stiu. Am sunat si a raspuns la telefon o cretina plictisita de la care a fost imposibil sa aflu de ce acte am nevoie. Mi-au cerut inclusiv copie de pe diploma de bacalaureat(desi copilul era student si diploma era evident depusa la facultate). Mi-e greata, tata, lasati-ma frate in pace cu prostiile astea...

Eu cand plec in strainatate vreo saptamana-doua, ma duc la o agentie de turism unde fata de acolo sigur face si asigurari de calatorie. Dau 20-30 de lei pe o asigurare si in 10 minute am rezolvat, iar asigurarea o port cu mine in rucsac. Daca m-as duce dupa card la cretinii aia de la sanatate, sigur si-ar aminti ca acum tspe ani nu am platit vreo 2 luni de zile contributia deci pa-pa card.
Si nu sunt de acord cu cardul ala national de sanatate. Asa cum politia, in momentul in care ma opresc sa-mi dea amenda de viteza, pot da prin statie sa-mi spuna ce puncte mai am si cand am avut ultima oara permisul suspendat, si asta doar in baza CNP-ului, tot asa medicul de familie, sau orice spital din tara asta (normal ar fi din UE, dar nu gandim noi asa de departe), sa-mi poata vedea istoricul intrarilor in unitatile de sanatate si ce mi s-a descoperit acolo. Si pana la urma, pentru asta e suficient un calculator conectat la internet si o autentificare din partea personalului medical, nu sa mai port inca un plastic in portofel. Buletinul e suficient.
Nu mi se pare normal ca atunci cand am EU nevoie de un serviciu pentru care platesc, sa fiu obligat sa port un card la mine, dar cand are nevoie STATUL de ceva ca sa ma friga, sa ma gaseasca instantaneu si sa-mi si aplice sanctiunea.

atacul lui 666 din biblie clar ! nu am nevoie de asa ceva merg la medic mai ok.

Cea mai mare teapa de pana acum, alaturi de pasapoartele cu cip si cardurile de identitate cu cip;cand in toata lumea civilizata se demonstreaza practic usurimea cu care aceste acte biometrice sunt falsificate, romanilor li se serveste aceasta gogorita:sunt mult mai sigure!De ce nu se spune ca sunt MUUUUULT MAI PROFITABILE si ca se incaseaza si comisioane grase pentru atribuirea acestor contracte - chiar daca se fabrica la Imprimeria Nationala, acestea nu sunt conceptie locala, ca atare se plateste....
Si la ce trebuie noua card de sanatate, daca trebuie sa cumperi pana si scalpelul pentru operatie?Sau leucoplast pe langa branula?Vaccinurile copilului, analizele sotiei gravide, toate le-am platit, desi cotizez de 11 ani la stat;iar la nastere am "cotizat" cu 20 de milioane la bugetul personalului medical si tot mi-am luat sotia si fiica acasa pline de streptococi;fiicei mele nici acum, la un an si jumatate nu i-a trecut infectia!Dar am fost norocos, caci altii si-au luat sotiile in sicriu!
///
[Editat de MedLive.ro]

de ce card de sanatate cand poate sa fie accesata o baza de date de la casa de asigurari
si fiecare sa aiba un nr. de asigurat
e mult mai ieftin si se practica in toata europa
se poate contacta online cu sau fara parola de orice medic de oriunde

daca beneficiez de card de sanatae pot include si sotia care este casnica......
si nu beneficiaza din alte surse medical sau banesti de sataul roman pe propia raspudere

Este o mare porcarie! Romani treziti-va! Cum poate cineva sa mi violeze intimitate daca eu nu vreau sa impartasesc istoricul medical. De ce ne lasam manipulati si nu iesim in strada?! Este mare lipsa de respect. O mare bataie de joc!

Pagini

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie, Medicina generala

Articole similare

Autoritatile americane au facut primul pas in preventia SIDA, dupa ce au dat unda verde unui medicament prin care este prevenita infectarea cu HIV. Studiile au aratat ca Truvada reduce riscull de infectare cu pana la 73%, noteaza BBC. Truvada poate fi administrat de cei care sunt expusi la infectie si de oricine ar putea intretine relatii sexuale...
Dr. Marian Iliescu / Foto: MedLive.ro Cancerul de san este un diagnostic dur, urmat de o recomandare la fel de dura: excizia chirurgicala a glandei mamare. De ce recomanda medicul o mamectomie? Ce presupune aceasta interventie chirurgicala? Care sunt riscurile ei? Ce impact are asupra organismului? Ce inseamna recuperarea post-operatorie in cazul...
Cinismul poate favoriza aparitia dementei/ Foto: MorgueFile.com Persoanele in varsta, care au fost cinice de-a lungul vietii, sunt mai susceptibile de a dezvolta dementa, potrivit unui nou studiu. Cercetatorii din Finlanda au intrebat un grup de 1449 de oameni cu varsta medie de 71 de ani daca sunt de acord sau nu cu afirmatii precum "cred ca...
Daca in ultimele saptamani v-ati simtit obosita, umflata sau irascibila, ar trebui sa stiti despre ce e vorba: in fiecare luna hormonii dumneavoastra o iau razna, iar efectele acestei dereglari pot fi observate in starea de spirit , dar si pe piele. Desi, in general, nivelurile de hormoni se stabilizeaza dupa menstruatie, exista anumiti factori,...
Fructele si legumele se strica mai repede decat ar trebui si de cele mai multe ori cauza este modul si locul in care le depozitam. Pentru a va pastra fructele si legumele proaspete pentru mai mult timp trebuie sa tineti minte ca acestea trebuie, in primul rand, sa respire. Care sunt cele sapte legume pe care le depozitati gresit si ce trebuie sa...