Publicat la: 
30/05/2017

Ce e bine sa mananci inainte de alergat? Poate nimic

Exercitiile fizice efectuate inainte de a lua micul dejun pot fi mai benefice pentru sanatate decat daca mananci inainte. Momentul mesei afecteaza cantitatea de grasime pe care o ardem in timpul exercitiilor si, de asemenea, modifica activitatea moleculara din celulele grase, in moduri care ar putea avea implicatii pe termen lung pentru bunastarea noastra fizica, scrie nytimes.com.

Sportivii si oamenii de stiinta stiu de mult ca momentul in care iei masa afecteaza performanta. Cel mai evident este faptul ca daca mananci mai intai, ai niveluri relativ ridicate de zahar din sange si muschii pot folosi cu usurinta acest zahar drept combustibil.

Daca nu ai mancat inainte de efort fizic, muschii trebuie sa se bazeze in primul rand pe carbohidratii stocati sau rezervoarele mai mari de grasime. Arderea acestor grasimi necesita totusi etape metabolice suplimentare pentru a deveni disponibile ca energie, astfel ca sunt surse de combustibil relativ ineficiente in timpul unor exercitii intense. Ca regula generala, organismul tinde sa acceseze grasimile ca sursa principala de combustibil cand exercitiile fizice sunt mai moderate.

In ultimii ani, oamenii de stiinta au stabilit ca celulele adipoase produc in mod constant si elimina o mare varietate de substante care influenteaza alte sisteme si organe din corp.

Oamenii de stiinta britanici au suspectat ca mancarea inainte de antrenament ar putea afecta producerea acestor substante.

Pentru a testa ipoteza, au recrutat mai intai 10 tineri supraponderali si sedentari, dar sanatosi, al caror stil de viata este reprezentativ pentru cei mai multi dintre noi.

Au testat starea de sanatate a barbatilor si au luat probe de sange si de tesuturi grase.

Apoi, in doua vizite matinale separate la laborator, fiecare barbat a mers pe jos pe o banda timp de o ora intr-un ritm moderat care, teoretic, ar trebui sa permita corpului sau sa se bazeze in principal pe grasimi pentru combustibil.

Inainte de unul dintre aceste antrenamente, barbatii au sarit peste micul dejun, ceea ce inseamna ca au facut efort pe stomacul gol.

Intr-o alta zi, au mancat un mic dejun de 600 de calorii, furnizat de oamenii de stiinta, ce a constat in paine, gem, cereale, lapte si suc de portocale, cu aproximativ doua ore inainte de exercitiile fizice.

Inainte si dupa o ora de la fiecare antrenament, oamenii de stiinta au luat probe suplimentare din sange si tesutul gras.

Apoi au comparat probele.

Au existat diferente considerabile. Cel mai evident, barbatii au prezentat niveluri scazute ale zaharului din sange la inceputul antrenamentelor, cand au sarit micul dejun decat atunci cand au mancat. Ca rezultat, au ars mai mult grasime in timpul plimbarilor pe stomacul gol decat atunci cand au mancat mai intai. Pe de alta parte, au ars mai multe calorii, in medie, in timpul antrenamentului facut dupa micul dejun decat dupa ce nu au mancat.

Dar a fost impactul cel mai puternic a fost in interiorul celulelor adipoase, au descoperit cercetatorii. Genele multiple s-au comportat diferit, in functie de faptul ca cineva a mancat sau nu inainte de mers. Multe dintre aceste gene produc proteine care pot imbunatati nivelul de reglare a zaharului din sange si a nivelurilor de insulina din organism si sunt astfel asociate cu imbunatatirea sanatatii metabolice. Aceste gene au fost mult mai active atunci cand barbatii nu au mancat inaintea exercitiilor fizice.

Pentru a obtine cele mai mari beneficii de sanatate din timpul exercitiilor fizice, ar putea fi intelept sa renunti la consumul de alimente de dinainte, a declarat Dylan Thompson, directorul cercetarii de sanatate la Universitatea din Bath si autorul principal al studiului.

Acesta a fost insa un studiu foarte mic, pe termen scurt. Nu ne poate spune ce s-ar intampla daca sariti masa de pranz inainte de un antrenament. De asemenea, rezultatele nu sugereaza ca postul inainte de antrenament va accelera pierderea in greutate. De fapt, in acest studiu, mancarea inainte de exercitiu a dus la faptul ca barbatii ardeau mai multe calorii in timpul antrenamentului.

Cu alte cuvinte, multe intrebari trebuie investigate inainte ca oamenii de stiinta sa poata oferi recomandari despre masa luata inainte de antrenament, a spus dr. Thompson.

"Daca ne gandim la acest lucru in termenii evolutionismului, stramosii nostri ar fi trebuit sa cosnume o mare cantitate de energie prin activitate fizica pentru a vana si a aduna alimente. Deci, ar fi perfect normal ca exercitiul sa vina mai intai si mancarea pe urma."