Pediatrie

04 Ianuarie 2012

Ce e mai bun pentru copil: laptele matern sau formulele comerciale?

Ce e mai bun pentru copil: laptele matern sau formulele comerciale?

Care sunt avantajele laptelui matern?/ Foto: Dreamstime.com

In Romania, rata alaptarii copiilor este de 12,6%, in vreme ce in tarile nordice este in jur de 89-94%, dupa un raport al UNICEF (2011). De ce sustin specialistii alaptarea si care sunt avantajele laptelui praf? Exista vreo legatura intre coeficientul de inteligenta, anemie, alergii, infectii si laptele matern? Poate acesta garanta o sanatate "de fier" viitorului adult?

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Multe lucruri pot ameninta linistea mamicii si a copilului ei, imediat dupa nastere. Noptile nedormite, incercarile de a intelege fiecare scancet al celui mic, lipsa ajutorului, uneori depresia si teama de a nu lua cele mai bune decizii sunt suficiente motive pentru a nu mai adauga un altul: alaptarea. Ca o voce a constiintei, mamele si bunicile sustin ceea ce au invatat si ele de la cele de dinaintea lor: copilul trebuie hranit la san cat mai mult timp posibil. Lipsa banilor, teama de a nu pierde locul de munca, sfaturile altor mamici sau chiar anumite probleme de disconfort si sanatate se vor strange in celalalt taler al balantei: formula comerciala de lapte poate fi la fel de eficienta.

Ce recomanda organizatiile internationale ?

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sustine ca orice nou-nascut ar trebui alaptat la san din prima ora de viata. Gratie elementelor nutritive esentiale pe care le contine, laptele matern (fara apa sau alte amestecuri) este indicat in primele sase luni, avand calitatea de a intari sistemul imunitar impotriva unor boli si infectii.

Un studiu prezentat de UNICEF in 2011, cu ocazia Saptamanii Mondiale a Alaptarii, sustine ca, la nivel global si european, rata alaptarii la san a crescut, in vreme ce in Romania a scazut la 12,6%. "Prin comparatie, urmatoarea rata a alaptarii exclusive este de 53%, in Irlanda. In tarile nordice, aceasta se situeaza intre 89-94%".

Care sunt avantajele laptelui matern ?

  • Laptele matern ca hrana exclusiva creste IQ-ul copilului. Sase luni de alaptare duc la o crestere de 6-8 puncte a coeficientului de inteligenta, conform unui studiu UNICEF. Aceasta nu inseamna ca hrana este singurul factor determinant. Mostenirea genetica, precum si mediul, sunt raspunzatoare de inteligenta copilului, insa atunci cand acestea sunt precare, alaptatul poate creste potentialul celui mic.
  • Amelioreaza anemia. Statisticile din Romania arata ca circa 60% dintre copiii de scoala sunt anemici si ca unul din trei are deficit de fier, fapt ce duce la scaderea efortului intelectual. Fierul din laptele matern, chiar daca nu e in cantitati mari, este mai bine absorbit.
  • Scade deficienta de iod. Studiile arata ca 47% dintre copiii de 6-7 ani au deficienta de iod, al carei efect major este retardul mental. Un alt studiu realizat de UNICEF care urmareste realizarile copiilor in domeniul educatiei in regiunea Europei Centrale si de Est si a fostelor state URSS arata un declin in performanta copiilor romani si rezultate sub media regionala in domenii precum matematica, stiintele sau citirea.
  • Formarea anticorpilor, acestia jucand rol de paznic si putand incetini aparitia diverselor afectiuni legate de infectiile de urechi, diaree, infectii respiratorii, meningita etc.
  • Intarirea sistemului imunitar prin bariere care pot bloca diferite bacterii si virusuri.
  • Este indicat in cazul bebelusilor nascuti prematur si poate proteja copiii de: alergii, astm, diabet, obezitate (unele studii arata ca acesta poate avea rol in prevenirea obezitatii), sindromul mortii subite etc.
  • Laptele matern (sau hrana perfecta) este usor digerabil, mai ales ca sistemul digestiv al unui nou-nascut este inca nedezvoltat. Daca mamica este sanatoasa, laptele contine toate componentele necesare: lactoza, proteine, grasimi, vitamine (mai putin vitamina D), minerale etc.
  • Aspect foarte important pentru dezvoltarea ulterioara a copilului, alaptarea are un rol major in crearea legaturii afective dintre mama si cel mic.

Avantajele produselor comerciale

Ca un aspect general, formulele comerciale nu contin anticorpii transmisi prin laptele de la san, uneori pot produce gaze si constipatie si nu pot imita complexitatea laptelui matern, care se modifica odata cu nevoile copilului. Desi organizatiile medicale importante din lume recomanda laptele matern, din diferite motive acesta ar putea sa nu fie o optiune buna in toate cazurile. Formulele comerciale sunt o alternativa atunci cand intalnesc toate conditiile necesare (combinatiile de proteine, grasimi, zahar, vitamine etc.). Avantajele acestora:

  • Oricare dintre parinti se poate trezi in miez de noapte pentru a-l hrani pe cel mic.
  • Pentru ca digestia se realizeaza mai lent, timpii de hranire sunt mai mari.
  • Mamicile nu trebuie sa-si mai faca griji ca ceea ce mananca sau beau o sa afecteze copiii.
  • Flexibilitatea propriului program.

Redactia Medlive



Echipa MedLife de Pediatrie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2D și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

ORL

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.