Publicat la: 
15/04/2011

Ce fac pacientii dupa ce trec prin cel mai dificil tip de transplant?

272 de transplanturi hepatice efectuate in Romania / Foto: Photoxpress.com

Transplantul de ficat parea sa fie o operatie imposibila in urma cu 11 ani. Intre timp, in Romania, au fost efectuate 272 de transplanturi hepatice. Cei care, cu putin timp in urma, se aflau pe masa de operatie, astazi sustin doctorate, practica diferite sporturi, merg in vacante, adica sunt niste oameni extrem de ocupati cu activitatile cotidiene firesti.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Numarul procedurilor de transplant efectuate in Romania creste de la un la altul. Daca in 2010 au fost realizate 51 de operatii de transplant hepatic, dintre care 42 cu organe de la donatori aflati in moarte cerebrala, de la inceputul anului 2011 si pana in prezent inca 20 de astfel de interventii chirurgicale au mai avut loc la noi in tara. Cresterea progresiva de 30% a numarului procedurilor de transplant efectuate in Romania se datoreaza, in primul rand, demersurilor initiate de Fundatia pentru Transplant.

Cine sunt pacientii cu transplant hepatic?

Timea Balogh este primul copil din Romania care a beneficiat de un transplant hepatic. La momentul operatiei ea avea numai un an si trei saptamani. Nu stiu prea multe lucruri despre operatie, dar sincera sa fiu nici nu prea as vrea sa stiu cum a fost. Parintii mi-au spus ca incepeam sa plang de fiecare data cand vedeam un doctor. In rest ma simt bine. Sunt in ultimul an de vioara si imi doresc sa continui sa joc tenis., a povestit Timea Balogh, 11 ani. Donatorul Timeei a fost chiar mama ei, care spune ca nici pana in prezent nu a avut curaj sa vizioneze filmarea cu operatia fiicei sale.

Gheorghe Penea este primul pacient operat cu succes de medicii romani si unul dintre cei 133 de supravietuitori ai transplantului hepatic in Romania. Acesta a fost nevoit sa faca un transplant de ficat dupa ce, dupa o infectie cu virusul hepatic B, nu a mai raspuns la tratamentul cu interferon. Desi stia ca alti trei pacienti care au mai incercat inaintea lui sa faca aceasta operatie, nu au supravietuit, Gheorghe Penea a avut curajul de a se supune acestei interventii chirurgicale.

Pe langa aceste exemple stau marturie povestile a peste 200 de romani care au supravietuit in urma trasplantului hepatic si care astazi duc o viata normala.

Problema donatorilor

Listele de asteptare cu pacientii inscrisi pentru transplant hepatic ar putea fi scurtate daca ar exista un numar mai mare de donatori aflati in moarte clinica. Pentru realizarea acestui obiectiv este necesara o activitate mai densa in diagnosticarea starii de moarte cerebrala, in sectiile de terapie intensiva. De asemenea se impune si un efort mai intens din partea medicilor de a mentine in conditii optime un astfel de pacient.

Romania are una dintre cele mai ridicate rate de consimtamant din Europa. Aproximativ 70% dintre familii accepta sa cedeze un organ rudelor. Totusi sunt foarte multi pacienti care raman fara donatori, insa aceasta problema nu este cauzata de atitudinea populatiei fata de donare, ci este provocata de sistemul medical deficitar, relateaza Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni.

Pentru ca un copil sa supravietuiasca este suficient un lob din ficatul unui parinte, restul organului regenerandu-se complet in decurs de o luna. Pentru bolnavii adulti este nevoie de mai mult decat un lob al ficatului, astfel incat acestia beneficiaza de o noua tehnica prin care pacientii primesc doi lobi, fiecare de la cate un donator separat.

Pentru numerosi pacienti aflati pe lista de asteptare, transplantul hepatic este singura optiune. Din acest motiv, Asociatia Transplantatilor de Ficat din Romania isi doreste ca ideea de donare a unui organ de la un pacient in moarte clinica sa fie un subiect de discutie in fiecare familie.

Transplantul hepatic cel mai dificil tip de transplant

Transplantul hepatic este extrem de dificil deoarece include ambele componente pe care le presupune o operatie: extirparea organului bolnav si implantarea celui sanatos. Extirparea organului bolnav este o operatie extrem de dificila, pentru ca anatomia zonei respective este foarte complexa. Ficatul primitorului trebuie detasat de toate organele din jur, iar aceasta operatie comporta foarte multe riscuri si o tehnica chirurgicala desavarsita., explica prof. dr. Irinel Popescu.

Un alt motiv care face ca transplantul hepatic sa fie o operatie extrem de dificila este acela ca, de obicei, se practica la bolnavii cu ciroza hepatica. Acesti pacienti sunt de cele mai multe ori hipertensivi si au mari tulburari de coagulare. Din acest motiv riscul de sangerare este maxim, iar complicatiile pe care le poate creea o sangerare dramatica in cazul transplantului hepatic sunt majore.

O noua solutie: ficatul artificial

Cercetatorii americani au produs recent un ficat artificial in miniatura, din celule stem. Aceasta realizare creste sansele de supravietuire ale pacientilor care asteapta ani de zile un donator compatibil. Cercetatorii sustin ca organul creat in laborator imita perfect ficatul uman, desi este conceput la o scara mica a ficatului uman, cu un volum de aproximativ 30% din dimensiunile celui natural. Cu toate acestea specialistii anunta ca intentioneaza sa creeze si un ficat cu dimensiuni normale, care sa poata fi folosit pentru transplant.

Ce este transplantul hepatic?

Transplantul hepatic este o operatie de inlocuire a unui ficat bolnav cu o allogrefa hepatica sanatoasa. Aceasta interventie chirurgicala este aplicabila pentru orice conditie cronica sau acuta care determina disfunctie hepatica ireversibila.

Post transplant pacientul beneficiaza de o medicatie imunosupresoare recomandata de medicii specialisti, care blocheaza respingerea organului.

Scurta cronologie:

  • 19 iunie 1997 primul transplant hepatic realizat de prof. dr. Irinel Popescu,
  • 10 octombrie 2000 primul transplant hepatic de la donator viu (mama-fiica) pacientei Timea Balogh,
  • 19 iunie 1997 15 martie 2011- 272 de transplanturi hepatice realizate in Romania.

Autor: Cristina Bobe

Specialitate: 
Comentarii

O recapitulare si o trecere in revista a muncii unui chirurg eminent : Prof. Irinel Popescu, in apropierea Zilei Transplantului din Romania. Lucru pentru care meritati felicitata , mai ales in conjunctura actuala cand performantele medicale sunt trecute in umbra "Reformei" .

domnul irinel popescu este un chirurg bun; exagerati d=le niculescu atunci cand il definiti 'eminent'. ///
[Comentariu editat de redactia MedLive.ro]

pai ce sa faca? se interneaza in azile de batrani, ca spitalele le-a inkis ceke reformatorul! ///

[Comentariu editat de Redactia MedLive.ro]

Cifrele prezentate sunt ingrijoratoare. Ele arata o rata de supravietuire de nici 50%, in conditiile in care in occident cele mai bune clinici ajung la o rata de supravietuire de 90%. Nu operatia in sine este factorul decisiv supravietuirii, ci ingrijirea postoperatorie. Cifrele mai arata ca la noi s-au facut de 100 de ori mai putine transplanturi hepatice decat in tarile normale. Mai multe informatii gasiti pe site-ul European Liver Transplant Registry: eltr punct org

Coagualrea e principala problema post-operatorie. Tinerea in frau a coagularii. Adapatrea tratamentului la pacient !

Transplantul se poate face daca sunt doanatori. Registrul donatorilor e la pamant, sau mai bine zis sub nivelul ierbii !

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ecografie 4D Expert, Hepatologie

Iacob Maria Speranta,Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale
Medic Primar,...
Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar...

Articole similare

O noua solutie pentru tratarea alopeciei androgenetice / Foto: Captura Vimeo Vesti bune pentru barbatii cu chelie. Cauza alopeciei androgenetice ar putea fi inactivitatea celulelor stem din foliculii pilosi, afirma un studiu recent. Un nou tratament care ar activa aceste celule din scalp ar putea pune parul inapoi, acolo unde-i este locul....
Moartea, un subiect tabu / Foto: Reuters Moartea este o fateta a realitatii cu care se confrunta fiecare dintre noi, mai devreme sau mai tarziu. Nu putem sa nu recunoastem ca si noua, adultilor, ne e greu sa o acceptam, dar si mai greu este sa le explicam copiilor de ce o fiinta draga dispare definitiv din viata lor. Cel mai adesea, cei mici...
Berea este buna / Foto: Reuters Berea este buna. Contine vitamine, minerale si antioxidanti esentiali. Consumata in cantitati moderate, are efecte benefice in reducerea riscului de boli cardiovasculare, diabet sau osteoporoza. In plus, reface pierderile hidrominerale care se produc in timp ce transpiram, facilitandu-ne o recuperare...
V-ati intrebat vreodata cum afecteaza gazele emanate de masinile din trafic organismul persoanelor care merg pe bicicleta? O echipa de fiziologi de la University of British Columbia si de la University of Fraser Valley din Cananda au studiat voluntari sanatosi, punandu-i sa stea pe biciclete stationare, in timp ce purtau masti care pompau aer...
Te simti obosit? / Foto: BigStockPhoto.com Te simti in permanenta epuizat? Vrei sa urmaresti un film si adormi de la primele scene. Toti stim cum e sa fii obosit, mai ales daca avem o raceala sau o infectie virala. Dar atunci cand lipsa de energie este constanta si oboseala devine permanenta este deja cazul sa consulti un medic. Extenuarea este...