Ce impact are folosirea antiperspirantelor si deodorantelor asupra organismului nostru

Sănătate
04 Februarie 2016
Autor: Echipa medicală MedLife
ce impact are folosirea antiperspirantelor si deodorantelor asupra organismului nostru

Inca din secolul trecut deodorantele si antiperspirantele ne-au ajutat sa ne ingrijim si sa ne mentinem o imagine curata, iar acest lucru ne-a imbunatatit relatiile personale in cadrul comunitatii din care facem parte. Dar cand vorbim despre aceste produse de ingrijire corporala trebuie sa avem in vedere si un alt tip de relatie, deosebit de importanta pentru sanatatea organismului nostru: cea pe care o avem cu microbiomul nostru - "comunitatea" organismelor bacteriene care traiesc in fiecare dintre noi. Si deoarece aceasta relatie este deosebit de importanta pentru sanatatea organismului nostru, specialistii in genetica de la North Carolina Central University au incercat sa afle ce probleme ar putea naste dezechilibrul microbian generat de folosirea zilnica a deodorantelor si antiperspirantelor.

Conform studiului efectuat recent de cercetatori si publicat luna aceasta in jurnalul online PeerJ, cu cat folosim mai des antiperspirante si deodorante, cu atat microbiomul nostru se altereaza, deoarece aliminarea bacteriilor care cauzeaza mirosul neplacut duce la aparitia altor bacterii, dintre care unele sunt neindentificabile.

"Dintre toti microbii pe care ii avem pe piele, majoritatea sunt benefici pentru organism, sau cel mult benigni. Nu au niciun fel de actiune, cu exceptia crearii unei bariere de protectie pentru pielea noastra. Astfel, se hranesc cu transpiratia si uleiul produs de organism si limiteaza supravietuirea microbilor patogeni," afirma Julie Horvath, cercetatoare in cadrul Universitatii North Carolina.

Bacteriile rele, ce poarta numele stiintific Corynebacterium, sunt cele produc mirosul corpului. Atunci cand folosim produse antiperspirante si deodorante, eliminam mirosul fie prin prevenirea actiunii glandelor sudoripare, fie prin anihilarea bacteriilor prin intermediul substantelor chimice continute de aceste produse.

Julie Horvath, impreuna cu echipa sa de cercetatori, a vrut sa afle modul in care aceste produse afecteaza populatia bacteriana existenta in zona axilei si daca folosirea produselor antiperspirante poate duce la modificarea genetica a microbiomului.

In cadrul studiului cercetatorii au luat mostre de pe zona axilei de la 17 voluntari, barbati si femei, care au utilizat fie deodorant, fie antiperspirant in mod regulat timp de minim 8 zile. Mostrele au fost colectate atat inainte, cat si dupa perioada de 5 zile a studiului, timp in care voluntarilor li s-a spus sa nu foloseasca niciun fel de produs impotriva mirosului neplacut al transpiratiei.

In medie, persoanele care nu foloseau in mod obisnuit antiperspirante aveau populatii mai mari de bacterii rele (Corynebacterium), mai putine bacterii bune (Staphylococcaceae), iar 10% din bacteriile lor nu au putut fi identificate, spre deosebire de restul voluntarilor la test care foloseau in mod obisnuit antiperspirante si in cazul carora au fost gasite bacterii bune intr-un numar mai mare, iar bacterii ce nu au putut fi identificate intr-un procent de numai 5%. La sfarsitul studiului, cand ambele grupuri de persoane au fost puse sa foloseasca produsele antiperspirante, rezultatele testului au aratat ca anihilarea bacteriilor s-a produs in mod egal.

Este greu sa emitem o concluzie pe baza unui singur experiment, spun cercetatorii. Speciile de bacterii ce nu au putut fi identificate nu sunt un motiv de ingrijorare. In plus, desi despre bacteriile ce poarta denumirea stiintifica de Staphylococcaceae se spune ca sunt daunatoare, acestea actioneaza, in mare parte, in beneficiul nostru. Ceea ce putem spune cu certitudine este ca desi produsele antiperspirante folosite in mod obisnuit produc un dezechilibru la nivelul populatiei microbiene, acest lucru este stopat in mod automat atunci cand folosirea acestor produse este intrerupta. Ceea ce am aratat prin acest experiment este ca prezenta acestor comunitati de bacterii nu este o anomalie. Nu ne putem pronunta, insa, daca folosirea produselor antiperspirante pe o perioada lunga de timp poate avea consecinte nefaste asupra microbiomului nostru, a declarat autoarea studiului.

Sursa: Quartz

G.T.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării