Publicat la: 
25/04/2017

Ce impact au exercitiile fizice asupra functiilor creierului

Doar 45 de minute de exercitii fizice efectuate pe saptamana imbunatatesc functiile creierului persoanelor trecute de 50 de ani, arata un nou studiu citat de BBC si The Telegraph, scrie Agerpres.ro.

O analiza a zeci de cercetari efectuate anterior a condus la concluzia ca pana si o singura sesiune de activitate aerobica si de rezistenta este de ajuns pentru a spori vigilenta, viteza de luare a deciziilor si capacitate de memorare.

Oamenii de stiinta au banuit de mult timp ca exercitiile fizice incetinesc declinul cognitiv care se petrece in mod natural pe masura ce oamenii trec de varsta mijlocie, insa noua analiza este prima de acest gen care demonstreaza ca activitatea sportiva imbunatateste puterea creierului.

Publicata in 'British Journal of Sports Medicine', analiza este totodata prima care identifica rolul-cheie pe care il joaca exercitiile de rezistenta, precum ridicarea greutatilor sau cele de intarire a trunchiului, pentru imbunatatirea functiilor creierului.

Pana in prezent medicii si-au concentrat studiile asupra efectului pe care il are practicarea sportului asupra mintii, luand in calcul cu preponderenta exercitiile aerobice precum inotul, mersul cu bicicleta, alergarea sau mersul rapid. Odata cu acest studiu, ei au aflat ca exercitiile de rezistenta ofera creierului mai multe tipuri de beneficii.

Joseph Northey, de la Universitatea din Canberra, cel care a condus cercetarea, a declarat ca medicii ar trebui sa prescrie exercitiile fizice ca forma de medicina preventiva. 'Chiar si exercitiile (efectuate n.r.) o data sau de doua ori pe saptamana par a fi eficiente, dar cel mai important lucru pe care l-am descoperit are legatura cu intensitatea', a spus el. 'Ar trebui sa fie moderate, dar si de o intensitate viguroasa', a explicat cercetatorul.

In Marea Britanie orientarile stabilite la nivel guvernamental recomanda adultilor cu varste intre 19 si 64 de ani sa efectueze cel putin 150 de minute de activitate aerobica moderata in fiecare saptamana, dar si exercitii de rezistenta care lucreaza toate grupele importante de muschi, de doua sau mai multe ori pe saptamana, precizeaza sursa citata.

Noua analiza evalueaza de asemenea beneficiile exercitiilor fizice care combina elementele aerobice cu cele de rezistenta, precum antrenamentele in circuit, tai chi si yoga. Toate acestea s-au dovedit benefice pentru functiile cognitive, in special in ceea ce priveste cresterea capacitatii de a procesa rapid informatiile si de a lua decizii orientate catre realizarea scopurilor, sporirea vigilentei si obtinerea celor mai bune rezultate de pe urma memoriei de lunga si scurta durata.