Publicat la: 
12/11/2015
Ce indica stratul de grasime din jurul taliei?

Ce arata grasimea din jurul taliei?/ Foto: Wikimedia Commons

Este grasimea din zona abdomenului un indicator al problemelor de sanatate chiar si in cazul persoanelor slabe? Noile studii facute de cercetatorii canadieni spun ca stratul de grasime din jurul taliei este asociat, chiar si in cazul persoanelor slabe, cu riscul aparitiei premature a decesului.

Mai mult decat atat, in cazul persoanelor slabe sau a celor care au o greutate optima, grasimea din jurul taliei indica riscul aparitiei decesului prematur intr-o masura mai mare decat in cazul persoanelor obeze, conform studiului publicat recent in jurnalul "Annals of Internal Medicine."

"Grasimea de pe abdomen este cea mai periculoasa," declara doctorul Paul Poirier, de la Institutul de Cardiologie din cadrul Universitatii Laval din Quebec, Canada. Asta deoarece aceste straturi de grasime arata nivelul ridicat de colesterol, riscul de inflamatie, posibilitatea declansarii bolilor de inima, a accidentelor vasculare cerebrale, precum si a diabetului.

"Aceeasi cantitate de grasime este cu mult mai putin problematica daca se afla in jurul soldurilor. Daca greutatea corporala este normala, dar este semnalata prezenta grasimii abdominale, acesta este un indicator al supunerii la riscurile mentionate. Femeile care depasesc 85 de centimetri in circumferinta taliei si barbatii care depasesc 100 de centimetri se supun acestor riscuri deosebit de periculoase," adaugat autorul.

Pentru acest studiu, echipa condusa de Dr. Francisco Lopez-Jimenez, profesor de medicina la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, a analizat cazurile a peste 15.000 de adulti vreme de 14 ani. Cercetatorii s-au uitat la masa corporala si la raportul dintre talie si sold si au descoperit ca adultii cu o greutate normala, dar care prezentau straturi de grasime in jurul taliei au, in genere, speranta de viata mai scazuta.

Stilul de viata este direct responsabil pentru aceasta acumulare de grasime. Unii oameni sunt mai predispusi sa se ingrase in jurul taliei si acestia sunt cei care risca acumularea de grasime si la organele vitale, in special in zona ficatului, sustine doctorul David Katz, presedintele Colegiului American de Medicina.

"Noile date ne arata ca doctorii ar trebui sa se uite dincolo de indicele masei corporale. Desi asocierile dintre indicele de masa corporala si prezenta grasimii sunt eficiente in determinarea riscurilor pacientilor fata de bolile cardiace, aceste analize nu sunt suficiente. Este la fel de important de analizat si zona in care se depun straturile de grasime," adauga Paul Poirier in studiul sau.

Sursa: MedicineNet

G.T.

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Lector...
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 30