Publicat la: 
4/05/2017

Ce legatura exista intre bacteriile intestinale si sindromul oboselii cronice

Oamenii de stiinta au descoperit diferente la nivelul microbiomului uman intre persoanele ce sufera de sindromul oboselii cronice si persoanele sanatoase. La aceasta constatare au ajuns in urma unui prim studiu care asociaza anomaliile de la nivelul bacteriilor intestinale cu prezenta oboselii cronice - o maladie misterioasa si debilitanta, scrie webmd.com.

"Nu este clar daca diferentele constatate la nivelul microbiomului intre persoanele sanatoase si cele ce sufera de sindromul oboselii cronice sunt un efect al acestei afectiuni sau o cauza, insa cu siguranta sunt legate de nivelul de severitate al bolii," a declarat autorul studiului, Dr. W. Ian Lipkin, directorul institutului american Center for Infection and Immunity de la Columbia University Mailman School of Public Health.

Persoanele care sufera de sindromul oboselii croice se plang de oboseala extrema dupa efort, dureri musculare si articulare, dificultati de gandire si probleme cu somnul pe durata noptii, insa numai aproximativ 20% dintre persoanele care intampina aceste probleme de sanatate stiu ca sufera de acest sindrom, intrucat aceasta afectiune este foarte greu de diagnosticat, noteaza autorii.

Bacteriile intestinale influenteaza activitatea sistemului imunitar si rezistenta la boli si, prin urmare, afecteaza in mod direct bunastarea de zi cu zi, declara autorii studiului publicat recent in jurnalul de specialitate "Microbiome."

Pentru a explora o posibila asociere intre prezenta sindromului de oboseala cronica si dezechilibrul de la nivelul mediului intestinal, cercetatorii au recrutat 50 de persoane sanatoase, majoritatea de sex feminin, cu o varsta medie de 51 de ani.

Pacientii au furnizat oamenilor de stiinte probe de fecale, ce au fost analizate genetic pentru a identifica tipurile si cantitatea de bacterii intestinale prezente la fiecare dintre acestia. De asemenea, cercetatorii au analizat si probe de sange de la fiecare participant.

In urma anchetei de specialitate, oamenii de stiinta au constatat ca exista diferente semnificative la nivelul microbiomului uman in cazul persoanelor ce sufera de acest sindrom. In mod specific, acestia au observat cantitati mai mari din mai multe specii de bacterii intestinale, conform sursei citate.

De asemenea, cercetatorii au descoperit ca la persoanele care sufereau de acest sindrom, compozitia bacteriana s-a schimbat in functie de severitatea bolii.

Aceasta asociere a fost valabila chiar si atunci cand persoanele care sufereau de sindromul oboselii cronice aveau si sindromul de colon iritabil. Cele doua afectiuni sunt, de asemenea, asociate, sunt de parere cercetatorii.

"Acest studiu reprezinta un pas important in determinarea compozitiei microbiomului sanatos, iar in cele din urma aceste descoperiri pot ajuta la diagnosticarea si prescrierea de noi tratamente ce vizeaza subtipurile specifice sindromului de oboseala cronica," a declarat autorul principal al studiului.

"Pe masura ce investigatiile medicale vor continua, anticipam ca medicii vor putea sa faca recomandari specifice fiecarui caz in parte pentru a influenta compozitia microbiomului uman cu scopul de a reduce simptomele asociate acestei afectiuni," a mai adaugat acesta.

Autor: G.T.