Publicat la: 
17/08/2017

Ce locuri de munca prezinta un risc crescut pentru declansarea poliartritei reumatoide?

Muncitorii care sunt expusi constant toxinelor din aer pot prezenta un risc crescut pentru dezvoltarea poliartritei reumatoide, o tulburare a sistemului imunitar care declanseaza umflarea articulatiilor, arata un studiu suedez publicat in revista de specialitate "Arthritis Care and Research".

In randul barbatilor zidari, constructorilor si electricienilor, riscul dezvoltarii poliartritei reumatodide este de doua ori mai mare, prin comparatie cu cei ce efectueaza alte profesii, in timp ce in randul femeilor, cele ce lucreaza in domeniul ingrijirii medicale prezinta un risc crescut cu pana la 30% pentru a dezvolta aceasta afectiune, informeaza reuters.com.

"Studiile efectuate anterior au aratat ca ocupatiile din sectorul productiei si fabricatiei au un risc crescut pentru dezvoltarea poliartritei reumatoide. Studiul nostru arata ca ocupatiile din acest sector sunt asociate dezvoltarii acestei boli chiar si dupa eliminarea factorilor ce tin de stilul de viata, precum fumatul, consumul de alcool, nivelul de educatie si alimentatia," declara Anna Ilar, cercetatoare in cadrul Institutului Karolinska din Suedia.

Spre deosebire de osteoartrita, cea mai intalnita boala a uzurii mecanice la nivelul articulatiilor, in cazul artritei reumatoide sistemul imunitar este cel care ataca articulatiile organismului.

In timp ce fumatul este unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru dezvoltarea arteritei reumatoide, alti factori din mediul inconjurator au un impact asupra dezvoltarii acestei boli.

Cercetarile anterioare sugereaza ca modificarile ce au loc la nivelul plamanilor din cauza poluantilor inhalati din mediul toxic ar putea declansa raspunsuri la nivelul sistemului autoimun ce ar putea duce la declansarea poliartritei reumatoide, in special in randul persoanelor care au predispozitie genetica pentru aceasta boala.

Pentru a realiza studiul de fata, cercetatorii au examinat datele medicale a 3.522 de persoane ce sufereau de poliartrita reumatoida, dar si datele medicale a 5.580 de persoane ce nu sufereau de aceasta boala.

Oamenii de stiinta au adunat informatii prin intermediul chestionarelor si sondajelor de opinie si au analizat probele de sange colectate de la participanti, pentru a depista factorii genetici ce pot contribui la aceasta tulburare a sistemului imunitar.

Cercetatorii au comparat riscul crescut de declansare a bolii in randul persoanelor ce lucrau in domenii diferite, analizand deopotriva mediul de lucru la birou sau in aer liber.

Prin comparatie cu barbatii care lucrau la birou, electricienii au prezentat un risc de doua ori mai mare pentru a dezvolta poliartrita reumatoida, iar zidarii si lucratorii in beton au avut un risc de trei ori mai mare.

Studiul nu a identificat un nivel crescut de risc in randul femeilor ce lucreaza in sectorul productiei si fabricatiei, insa putine dintre participantele la studiu activau in acest domeniu, asa incat studiul nu a reusit sa aduca dovezi importante in acest sens.

Este posibil ca toxinele inhalate la locul de munca, in special dioxidul de siliciu, azbestul, solventii organici si arderile de combustibil sa contribuie la dezvoltarea acestei boli, insa cercetatorii nu au analizat poluatii care provoaca aceasta afectiune.

"Exista unele dovezi care arata ca munca fizica si stresul fizic, dar si cel psihologic, pot creste riscul dezvoltarii poliartritei reumatoide. In plus, lipsa de odihna si sarcinile repetitive de la locul de munca pot aplica stres suplimentar asupra sistemului imunitar, ceea ce creste riscul declansarii bolilor autoimune, precum artrita reumatoida," conchide Kaleb Michaud, cercetator in cadrul Universitatii din Nebraska.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Dexa Osteodensitometrie, Reumatologie

Garcea Anca,Medic specialist
Medic specialist
Voinescu Doina Carina, Medic Specialist
Profesor...
Medic Primar
Medic Primar