Pe masura ce inaintam in varsta relatiile de prietenie sunt un indicator mai bun al nivelului nostru de fericire prin comparatie cu relatiile pe care le avem cu rudele, cel putin asa constata cercetatorii a doua studii de specialitate la care au participat in total 280 de mii de persoane, scrie bigthink.com.
"Prieteniile devin mai importante decat relatiile de rudenie pe masura ce imbatranim. Pastrarea unor prieteni apropiati ar putea face o diferenta majora pentru sanatatea noastra pe plan psihologic, asa incat este inteligent sa investim in relatiile de prietenie pe care le avem cu persoanele care reusesc sa ne faca fericiti," este de parere William Chopik, profesor de psihologie la Universitatea din Michigan.
Pentru primul studiu, oamenii de stiinta au analizat raspunsurile primite in urma unui sondaj de opinie de la 271.053 de persoane de toate varstele, care au fost rugati sa isi evalueze nivelul de bunastare si sa raporteze care sunt cele mai valoroase relatii, intre cele cu prietenii si cele pe care le au cu membrii familiei. Cercetatorii au descoperit ca exista un nivel de interes mai mare fata de relatiile de prietenie si au constatat ca acestea sunt un bun indicator al nivelui general de bunastare pe masura ce inaintam in varsta.
Pe parcursul celui de-al doilea studiu, cercetatorii au analizat raspunsul a 7.481 de americani, aflati la o varsta inaintata, la intrebari legate de efectul relatiilor apropiate sau mai putin apropiate, indiferent de natura acestora - fie ca era vorba despre prieteni, partener de viata sau copii. Studiul arata ca persoanele care aveau parte de o relatie apropiata cu prietenii aveau parte de un nivel mai ridicat de bunastare, prin contrast cu cei care au descris relatiile cu familia ca fiind nesatisfacatoare. Cei din urma au fost predispusi dezvoltarii bolilor cronice pe durata celor sase ani de studiu, raporteaza cercetatorii.
Aceste constatari se pot reduce la vechea zicala conform careia iti poti alege prietenii, dar rudele nu. "Ne selectam de-a lungul vietii prieteniile care ne ajuta sa ne simtim mai putin singuri, iar daca o relatie de prietenie supravietuieste de-a lungul timpului, stim ca avem langa noi o persoana care merita toata sustineea noastra," este de parere Prof. William Chopik.
In plus, se intampla sa nu avem un control direct asupra relatiilor pe care le avem cu membrii familiei, adesea din cauza distantelor geografice, asa incat prietenii pot umple golul pe care il resimtim pe fondul unei familii destramate sau din cauza faptului ca nu petrecem foarte mult timp impreuna, ca o familie unita, mai adauga acesta.
Mai mult decat atat, prieteniile se leaga datorita existentei unor interese comune, asa incat prietenii ne pot ajuta sa trecem peste suferinte cauzate de pierderea unui membru de familie, ceea ce reuseste sa ne redea bucuria de a trai.
"Pana de curand studiile efectuate pe aceasta tema se axau pe viata de familie, insa relatiile de prietenie pot fi cel putin la fel de importante pentru a beneficia de un nivel ridicat de bunastare," conchide autorul.
Autor: G.T.