Publicat la: 
26/09/2018

La aproximativ fiecare cinci secunde inchidem ochii si clipim, pentru a-i umezi. In acel moment, lumina nu ajunge la retina, dar nu este nici intuneric si continuam sa vedem o imagine stabila a mediului in care suntem. Acest fenomen demonstreaza ca creierul poate sa isi aminteasca perceptiile pe care tocmai le-am avut, conform sciencedaily.com.

Caspar Schwiedrzik si Sandrin Sudmann, cercetatori neurologi la ”German Primate Center” si la ”University Medical Center Gottingen”, in colaborare cu colegii din Statele Unite ale Americii, au facut studii pe pacientii diagnosticati cu epilepsie pentru a determina unde se afla aceasta amintire in creier si cum functioneaza. Astfel, au identificat o zona a creierului care joaca un rol foarte important in memoria perceptuala.

Cum funcționează?

Chiar daca ne miscam constant capul si ochii, inca vedem lumea noastra ca un intreg stabil, unificat. Prin urmare, este posibil ca creierul sa pastreze informatiile vizuale pentru o perioada scurta de timp, iar apoi sa lege imaginile pentru a construi o alta imagine concludenta, fara intreruperi. Caspar Schwiedrzik si echipa de neurologi sustin ca o anumita regiune a creierului, cunoscuta sub numele de cortex prefrontal medial, joaca un rol important in memoria pe termen scurt.

Cum s-a desfasurat studiul?

La Universitatea din New York, specialistii au studiat aceasta regiune a creierului la pacientii diagnosticati cu epilepsie. Pentru a fi tratati, le-au fost introdusi temporar electrozi in creier. Participantilor li s-a aratat o structura punctata pe un ecran si li s-a cerut sa indice directia in care punctele sunt orientate, adica orizontal sau vertical. Mai apoi, li s-a aratat alta structura punctata si li s-a cerut, din nou, sa indice orientarea punctelor. Daca ambele raspunsuri sunt identice, oamenii de stiinta sugereaza ca participantii au folosit informatia din prima runda pentru a stabili perceptia din runda a doua. In timp ce participantii faceau sarcina, li s-a inregistrat activitatea neuronala din cortexul prefrontal.

”Prin studiul nostru, am demonstrat ca cortexul prefrontal prelucreaza informatiile vizuale actuale cu cele obtinute anterior, iar astfel ne permite sa percepem lumea cu mai multa stabilitate, chiar si in timp ce inchidem ochii ca sa clipim. Acest lucru nu este valabil doar pentru clipit, ci si pentru functii cognitive superioare. De exemplu, cand vedem o expresie faciala, aceasta informatie va influenta perceptia asupra urmatoarei expresii faciale pe care o vom vedea”, explica Caspar Schwiedrzik.

Care sunt concluziile studiului?

”Am reusit sa demonstram ca cortexul prefrontal joaca un rol important in perceptie si in alte comportamente, dependente de context. Mai departe, ne dorim sa investigam rolul pe care increderea in propria perceptie il joaca in memoria perceptuala”, incheie Caspar Schwiedrzik.

Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/09/180924110425.htm

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist...
Medic Primar
Medic Primar
Danciu Florentina,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 13