Publicat la: 
22/11/2018

amintiri noaptea

Cand stocheaza amintirile, creierul nostru ofera prioritate experientelor care ne-au adus cele mai multe satisfactii. Specialistii de la Universitatea Columbia au descoperit, printr-un nou studiu, ca peste noapte creierul pastreaza automat amintirile evenimentelor importante, iar pe restul le filtreaza. Astfel, acestia au dezvaluit noi perspective si procese care ne influenteaza deciziile si comportamentul, potrivit eurekalert.org.

Cum reuseste mecanismul creierului sa ne faca sa ne amintim doar cele mai semnificative evenimente, fara sa ne aglomereze cu detalii inutile?

Potrivit acestui studiu, creierul reda si acorda prioritate evenimentelor satisfacatoare pentru recuperarea ulterioara si filtreaza evenimentele neutre, pastrand amintirile care vor fi utile pe viitor, cand vom lua decizii.

”Memoria nu ofera o perspectiva precisa asupra experientelor noastre, nu ne putem aminti tot. Creierul nostru rezolva aceasta problema prin filtrarea automata a experientelor noastre, pastrand informatiile importante”, spune Daphna Shohamy, autorul principal al studiului, de la Institutul de Comportament al Creierului Mortimer.

”Ierarhizarea amintirilor premature necesita timp pentru consolidare. Cercetarea noastra sugereaza ca sentimentul pe care il avem dupa ce traim o experienta satisfacatoare, impreuna cu somnul din timpul noptii, lucreaza impreuna pentru a forma si pentru a stoca amintirea”, explica Erin Kandall Braun.

Cum a decurs studiul?

Pentru a realiza studiul, specialistii au recrutat voluntari. Acestora li s-a cerut sa testeze un joc pe calculator, in care explorau un labirint, in cautarea unui banut de aur ascuns, pentru care primeau un dolar. Labirintul era alcatuit din patrate gri, iar pe masura ce navigau prin el, apareau imagini cu obiecte din viata de zi cu zi, cum ar fi o umbrela sau o cana. Mai apoi, participantii au fost supusi unui test de memorie pe baza acestor obiecte.

Cand testul surpriza de memorie a fost dat la 24 de ore mai tarziu, participantii si-au amintit obiectele care au aparut cand au fost aproape de recompensa (banutul de aur), dar le-au uitat pe celelalte. Acest lucru inseamna ca recompensa a avut un efect retroactiv. Desi obiectele nu aveau o semnificatie speciala la prima vedere, au fost retinute mai apoi fiindca erau in apropierea rasplatei. Spre surprinderea cercetatorilor, participantii nu si-au adus aminte obiectele cand au facut testul de memorie imediat dupa incheierea jocului. Creierul avea nevoie de timp pentru a prioritiza aceasta amintire a evenimentului care a condus la o recompensa.

Testul a fost repetat de sase ori, numarul total de participanti fiind de 174.

”Evenimentele care nu sunt considerate importante se schimba in memoria noastra doar cand sunt asociate mai tarziu cu ceva semnificativ. Experimentul demonstreaza ca nu ne amintim lucruri aleatoriu. Creierul are mecanisme pentru a pastra automat amintirile importante pentru comportamentul nostru viitor”, explica Shohamy.

Desi aceste date ofera o noua perspectiva asupra memoriei, modul in care se intampla acest lucru in creier ramane un mister. Procesul implica, probabil, dopamina, o substanta care apare cand primim recompense, dar si hipocampul, regiunea creierului care este importanta pentru memoria pe termen lung.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Alimente pentru o minte sanatoasa / Foto: Photoxpress.com Cei batrani se plang adesea ca uita intamplari, nume sau date, deoarece au imbatranit. Din nefericire, multi dintre noi nu mai asteapta sa ajunga la varste venerabile pentru a se confrunta cu aceeasi problema. Iar in conditiile vietii actuale, cu mult stres si agitatie, combinate cu lipsa...
Produsele lactate aduc necesarul de calciu si vitamina D / Foto: Sxc.hu Conform unui studiu publicat de curand in jurnalul medical JAMA Neurology, nivelul scazut de vitamina D in cazul persoanelor in varsta este legat de manifestarea pierderilor de memorie. Persoanele cu deficienta de vitamina D risca sa isi piarda memoria de trei ori mai...
Debutul menopauzei la o varsta mai tarzie este fi asociat cu mici beneficii ale capacitatii de memorare, potrivit unui studiu publicat recent in revista "Neurology." Studiul sugereaza, de asemenea, ca procesele hormonale ce au loc pe parcursul vietii ar putea fi asociate cu anumite beneficii pe plan mental, conform aan.com. In ce a constat...
Dr. Letitia Dobranici / Foto: MedLive.ro Nimeni nu a invatat pe de rost mai mult decat actorii de teatru. In pofida unui exercitiu de o viata, cazurile de Alzheimer printre actori sunt numeroase, iar lor li se adauga numele a sute de intelectuali. Mai mult, daca am trai suficient, probabil ca toti am avea Alzheimer. De ce? Pe masura ce durata...
Mirosul, direct legat de memorie / Foto: Dreamstime.com Uneori ne-avertizeaza asupra pericolelor, alteori ne trimite in trecut, pentru a retrai senzatii sau intamplari uitate: un Craciun din copilarie, floarea preferata a mamei, cea mai buna paine facuta de bunica etc. Datorita mirosului, apreciem bautura, iubim mancarea sau ne cumparam...