Publicat la: 
23/06/2017

Ce se intampla in creier dupa antrenamentul sportiv

Se stie cat de importanta este activitatea fizica pentru sanatatea intregului organism, dar ar putea o singura sesiune de exercitii fizice sa aiba efecte pozitive asupra creierului?

O noua cercetare, condusa de oamenii de stiinta de la Center for Neural Science din cadrul New York University (NYU) si publicata in jurnalul de specialitate "Brain Plasticity", investigheaza efectul exercitiilor fizice asupra dispozitiei si cognitiei, scrie medicalnewstoday.com.

"Sesiunile de o ora de antrenament sportiv sunt folosite in prezent pentru a ajuta la rezolvarea problemelor ce tin de tulburarile cognitive si imbatranirea creierului, precum si la deficientele motorii specifice bolii Parkinson, dar si la vindecarea depresiei. Studiul nostru evidentiaza mecanismene si caile neuronale prin care exercitiile fizice pot aduce beneficii in acest sens," declara Prof. Wendy A. Suzuki, doctor in neurostiinte si autoarea principala a studiului de fata, care a analizat datele colectate prin intermediul imagisticii cerebrale.

Cercetarile efectuate pana acum arata ca activitatea fizica poate proteja creierul impotriva neurodegenerarii si a altor forme de degradare cognitiva legate de inaintarea in varsta.

In studiile analizate, exercitiile aerobice au avut trei principale efecte: imbunatatirea proceselor mentale care ne ajuta in planificarea evenimentelor, concentrare si executarea atributiilor zilnice, imbunatatirea dispozitiei mentale si scaderea nivelului de stres.

In plus, studiile au aratat ca exercitiile aerobice activeaza mai multe suprafete ale creierului si ajuta la imbunatatirea nivelurilor neurochimice. Este vorba, in principal, despre neurotransmitatori: exercitiile aerobice cresc nivelul de dopamina, epinefrina, norepinefrina si serotonina. Dopamina insoteste procesul de invatare si este implicata si in procesele psihologice de compensare, imbunatatind astfel dispozitia.

Activitatile sportive de intensitate sporita cresc nivelul de serotonina, ce amelioreaza anxietatea si depresia

O singura sesiune de exercitii fizice poate creste nivelul neuromodulatoarelor. Este vorba despre opioidele endogene si endocannabinoidele - substantele chimice produse in mod natural de creier atunci cand facem efort fizic. Acestea reusesc sa explice efectul sedarii si starea de bine pe care alergatorii o intampina, precum si starea de euforie indusa de efortul fizic crescut.

Opioidele endogene sunt implicate si in procesul de raspuns al creierului la durere si stres, precum si in nivelul de autocontrol si sistemul de recompensa.

Unul dintre cele mai provocatoare subiecte pentru viitoarele cercetari este intelegerea relatiei dintre schimbarile neurochimice post antrenament descoperite in randul cercetarilor efectuate pe animalele de laborator si cele comportamentale observate la om.

Acest lucru se datoreaza unor lacune in literatura de specialitate, semnalate de cercetatori, in care un numar insuficient de studii au investigat efectele cognitive si comportamentale ale exercitiilor aerobice la rozatoare

Studiile care au fost revizuite pe parcursul acestei cercetari demonstreaza ca episoadele de exercitii fizice au efecte profunde asupra chimiei si fiziologiei creierului, cu implicatii deosebit de importante pentru imbunatatirea pe plan cognitiv atat pentru persoanele sanatoase, dar si cu rol de reabilitare in cazul persoanelor ce sufera de boli neurodegenerative, declara Julia C. Basso, coautoarea studiului de fata si doctor in neurostiinte la Center for Neural Science din cadrul NYU.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - BFT Recuperare medicala, Medicina sportiva

Medic Specialist...
Popescu Alin Nicolae,Medic Primar
Medic Primar