Publicat la: 
27/01/2016
Ce tip de colesterol reduce riscul declansarii bolii Alzheimer?

Scanare creier sanatos (stanga) si scanare creier afectat de Alzheimer (dreapta)/ Foto: Wikimedia Commons

Anumite tipuri de colesterol au fost asociate cu depuneri extracelulare de amiloid - o substanta toxica asociata cu declansarea bolii Alheimer, conform unui studiu efectuat de un grup de cercetatorii americani din cadrul Universitatii din California si publicat in jurnalul "JAMA Neurology".

Studiul,"Associations Between Serum Cholesterol Levels and Cerebral Amyloidosis", a fost efectuat pe un grup de 74 de oameni cu varste trecute de 70 de ani, dintre care 50% aveau o forma usoara de dementa.

Datele studiului arata ca nivelul ridicat de colesterol de tipul HDL (High-density lipoprotein) este benefic pentru sanatatea creierului si a inimii, pe cand prezenta in organism a colesterolului de tipul LDL (Low-density lipoprotein) reprezinta un risc pentru sanatatea cerebrala si este asociat cu declansarea bolii Alzheimer.

"Studiul nostru arata ca nivelurile ridicate de colesterol - atat colesterolul bun (HDL), cat si cel rau (LDL) - sunt asociate cu nivelul ridicat de amiloid in creier. Modul in care colesterolul se comporta intr-un organism ar putea sa cauzeze cresterea nivelului de amiloid, factorul principal al declansarii bolii Alzheimer," declara cercetatorii.

Iata care sunt indicatorii nivelului optim al celor doua tipuri de colesterol:

  • pentru colesterolul bun, HDL, stadiul optim este de minim 60 de miligrame pe decilitrul de sange
  • pentru colesterolul rau, LDL, este recomandata mentinerea unui stadiu de 70 de miligrame pe decilitrul de sange

Pentru cresterea nivelului de colesterol bun sunt recomandate miscarea fizica, alimentatia bazata pe fibre si consumul de acizi grasi Omega-3.

"Acest studiu ofera date importante pentru continuarea tratamentului cu Omega-3 prescris persoanelor care au probleme de memorie, indiferent de natura problemelor ce tin de sanatatea cardiovasculara a acestora. Aceste date arata ca exista o metoda pentru scaderea nivelului de amiloide la persoanele de varsta mijlocie, perioada la care incep depunerile extracelulare de amiloid. Daca se va dovedi ca modificarea timpurie a nivelului de colesterol reduce depunerile de amiloid pe intrega durata a vietii, atunci vom reusi sa aducem o contributie semnificativa in lupta impotriva bolii Alzheimer," a declarat profesorul Bruce Reed, conducatorul studiului.

Sursa: Spring.org

G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 12