Ceai de gălbenele: proprietăți, beneficii, contraindicații

Ceaiuri
08 Iunie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
ceai de galbenele proprietati beneficii contraindicatii

Despre ceaiul de gălbenele

Ceaiul de gălbenele este folosit pentru tratarea sau ameliorarea multor afecțiuni, atât la nivel intern, cât și la nivel extern. Fiind un remediu natural recunoscut, atât ceaiul, cât și produsele cu extracte din flori de gălbenele fac parte dintre primele opțiuni în cazul tratării pielii uscate sau iritate, dar și în cazul afecțiunilor digestive. 

Gălbenelele, denumite științific “calendula officinalis”, sunt plante care sunt folosite din vechime pentru tratarea multor afecțiuni, mai ales a celor care vizează pielea. Proprietățile medicinale ale gălbenelelor sunt recunoscute de secole. Există peste 50 de tipuri de gălbenele, dar numai două dintre acestea sunt comestibile. 

Florile lor galbene sau portocalii sunt folosite în tratamente sub diverse forme. Se pot face infuzii din flori de gălbenele, dar și decocturi sau tincturi. De asemenea  extractul de gălbenele poate fi introdus în diverse produse folosite ca tratamente naturiste. Ceaiul de gălbenele are proprietatea că poate fi atât băut, cât și aplicat pe comprese pentru a trata diverse afecțiuni. 

Proprietățile ceaiului de gălbenele 

Florile de gălbenele și extractele din acestea au proprietăți analgezice, antiinflamatoare, antibacteriene, astringente, antifungice și coagulante.  

Petalele galbene și portocalii ale gălbenelelor conțin flavonoizi. Acești compuși au rol antiinflamator, împiedică formarea cheagurilor de sânge și previn apariția unor boli precum diabetul sau unele forme de cancer. În același timp, au rol neuroprotector. 

Culoarea galbenă este dată de caroten, substanță asociată cu producția vitaminei A. De asemenea, gălbenelele conțin licopen, cunoscut pentru rolul său în reducerea riscului de a dezvolta boli de inimă sau cancer la prostată. Luteina din florile de gălbenele are rol în menținerea sănătății ochilor, fiind un antioxidant esențial, cu proprietăți antiinflamatoare.  

În medicina naturistă, dar și în cea tradițională, tratamente pe bază de extract de gălbenele sunt folosite pentru a trata afecțiuni ca: 

  • febră 
  • iritații 
  • ulcere bucale 
  • ulcere stomacale 
  • arsuri 
  • răni la nivelul pielii 
  • oprirea sângerării 
  • afecțiuni ale ficatului 

Beneficiile consumului de ceai de gălbenele 

Diverse afecțiuni ale pielii, printre care iritații, ciuperci, infecții, contuzii, vânătăi, eczeme sau arsuri de soare pot fi tratate cu produse pe bază de gălbenele și ceai de gălbenele. Consumul de ceai de gălbenele contribuie la prevenirea apariției unor infecții și la vindecarea rănilor ușoare de la nivelul țesuturilor. Se consumă ceai de gălbenele pentru stomac sau ficat atunci când există dureri sau afecțiuni ale acestor organe, dar și pentru dureri menstruale sau în cazul gastritelor. 

Trei cești de ceai de gălbenele consumate zilnic în perioada menstruației pot avea efect de prevenire a apariției crampelor abdominale. În același timp, ceaiul de gălbenele poate contribui la ajutarea bunei funcționări a sistemului digestiv. Stările de greață pot fi evitate sau ameliorate prin consumul de ceai de gălbenele. Tot prin consumul de ceai de gălbenele, organismul este detoxifiat prin stimularea sistemului limfatic.  

Tratarea venelor varicoase poate fi făcută și cu ajutorul aplicării locale a compreselor cu ceai de gălbenele. În același mod se pot folosi comprese cu ceai de gălbenele și pentru a trata tenul acneic, tenul cu erupții cutanate sau cu tendințe de îngrășare datorate excesului de sebum. Tot comprese cu ceai de gălbenele sunt indicate și pentru ameliorarea naturală a unor afecțiuni ale ochiilor, cum sunt cataracta sau conjunctivita, alături de tratamentele prescrise medical. 

Proprietățile antiseptice și antimicrobiene ale florilor de gălbenele fac ca ceaiul de gălbenele să aibă efect și în cazul ulcerelor de la nivelul bucal sau în calmarea iritațiilor de la nivelul gâtului. Se poate face gargară cu ceai de gălbenele pentru calmarea zonei afectate de la nivelul gâtului și pentru ameliorarea durerilor. Sub formă de tinctură, gălbenelele au rol în ușurarea durerilor de cap și în îmbunătățirea somnului. 

Cremele și alifiile cu gălbenele se folosesc atât pentru tratarea pielii afectate de diverse iritații, cât și pentru a opri sângerările cauzate de hemoroizi sau pentru tratarea vaginozelor bacteriene. Caracteristicile emoliente și antiinflamatoare fac ca aceste creme să poată fi folosite cu succes și ca tratamente naturiste pentru pielea uscată a călcâielor sau a coatelor. 

Iritațiile cauzate de scutece la nou născuți pot fi tratate cu creme și unguente pe bază de gălbenele, la fel și arsurile cauzate de expunere prelungită la soare.  

Utilizarea florilor de gălbenele 

Infuzia de gălbenele, cunoscută sub denumirea de ceai de gălbenele, se prepară prin adăugarea apei fierbinți (maximum 90 de grade) asupra florilor uscate sau proaspete. Timpul de infuzare poate varia de la 8 la 15 minute. Gustul devine mai amărui dacă infuzarea are loc mai mult timp, însă se păstrează în continuare proprietățile benefice. Această infuzie se poate bea neîndulcită sau se poate folosi și pentru comprese aplicate local în zonele afectate. Florile proaspete sau uscate pot fi puse și în cada de baie, având efect calmant și antiinflamator. 

Gălbenelele se pot folosi și în preparate pentru tratamente externe. Florile proaspete pot fi păstrate în ulei de măsline și păstrate în locuri răcoroase și întunecate. După trei săptămâni, se filtrează uleiul și se poate amesteca în grăsime sau ceară. Aceasta se poate păstra într-un recipient de plastic sau sticlă pentru mai multe luni și se folosește ca tratamente pentru diverse afecțiuni ale pielii. Cicatrizarea țesutului afectat de diverse răni sau arsuri are loc mai repede atunci când se folosesc produse pe bază de gălbenele. De asemenea, sunt prevenite umflarea, înroșirea sau iritarea zonelor afectate. 

În același timp, extractul de gălbenele este folosit și în industria cosmetică. Cremele și loțiunile care conțin gălbenele pot fi folosite și fără a exista afecțiuni ale pielii, pentru a menține hidratarea, fermitatea și elasticitatea acesteia. Sunt stimulate prin folosirea lor atât refacerea celulară, cât și producția de colagen natural. 

Florile de gălbenele pot fi folosite și în industria alimentară, în diverse rețete, cum ar fi pesto, supe sau salate. Ele se folosesc uneori și pentru a da o nuanță galbenă naturală brânzeturilor sau pâinii, așa cum este folosit șofranul. Pot fi prăjite în aluat îndulcit și folosite ulterior în salate, la fel cum se folosesc mai des de exemplu florile de salcâm sau de dovleac. 

Petalele de gălbenele sau extracte din acestea se folosesc uneori și pentru a colora natural țesături sau pentru nuanțarea părului deschis la culoare. Părul și scalpul pot fi clătite cu ceai de gălbenele după șamponare, pentru a ameliora senzația de mâncărime atunci când scalpul este uscat sau afectat de dermatită. 

Contraindicații pentru consumul de ceai de gălbenele 

Înghițirea florilor proaspete poate fi asociată cu apariția diareei sau iritațiilor la nivelul stomacului. Intestinele, vezica urinară și rinichii pot fi afectate în aceeași măsură. Nici planta uscată nu ar trebui înghițită ca atare. Când se bea ceai de gălbenele, florile trebuie să fie strecurate înainte de consum. Doza zilnică recomandată nu ar trebui să depășească trei cești de ceai. 

În același timp, e nevoie de precauție în folosirea tratamentelor cu gălbenele sau ceai de gălbenele în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează. Consumul de ceai de gălbenele poate stimula menstruația. Pot fi afectate și persoanele care au anumite alergii la unele plante. 

Pot apărea probleme și dacă sunt folosite plante care sunt confundate cu gălbenelele, astfel că este indicat ca acestea să fie utilizate doar dacă sursa provenienței este una sigură. Fie că sunt achiziționate din piețe sau magazine tip plafar, fie că sunt crescute în grădini personale sau ghivece, este important ca folosirea plantelor să fie făcută în siguranță. 

Orice fel de afecțiune trebuie tratată ținând cont de indicațiile medicului, atât atunci când este vorba despre tratamente naturiste, cât și despre tratamente tradiționale. Analizele specifice pot indica cu claritate ce fel de afecțiune trebuie tratată, iar medicul specialist este cel care decide atât tratamentul corect, cât și modul de administrare. 

Bibliografie

 

  1. “Marigold, a Multipurpose Plant with Medicinal Effects | Britannica.” Encyclopædia Britannica, 2023, www.britannica.com
  2. ‌Outlook Web Desk. “Marigold and Its Healthonomics.” Https://Planet.outlookindia.com/, Outlook Publishing India Pvt Ltd, 2 Dec. 2022, https://planet.outlookindia.com 
  3. ‌Tan, Sharlene. “What Are the Health Benefits of Marigold Extract (Calendula)?” WebMD, WebMD, 10 June 2022, www.webmd.com 
  4. ‌“MARIGOLD (Calendula Officinalis) - ORAL Side Effects, Medical Uses, and Drug Interactions.” MedicineNet, MedicineNet, 2 Mar. 2005, www.medicinenet.com 

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării