Publicat la: 
22/12/2017

Raspunsul celulelor la stres, tratamentul bolilor metabolice si neurodegenerative

Celulele se adapteaza la factorii de stres - precum deshidratarea organismului - prin reprogramarea retelelor interne de comunicare la nivel celular, arata doua studii publicate in "Cell Reports" si "Molecular Cell".

Cercetarile descriu mecanisme necunoscute anterior, pe care celulele le utilizeaza pentru a trimite semnale catre alte celule si a evita necroza. Potrivit opiniei autorilor, medicamentele ce sporesc mecanismul de adaptare al celulelor ar putea ajuta organismul sa evite declansarea mai multor boli, inclusiv a diabetului de tip II, informeaza casemed.case.edu.

"Am descoperit ca celulele opresc functiile neesentiale din organism atunci cand se confrunta cu factori ce le ameninta supravietuirea. In acelasi timp, acestea activeaza noi mecanisme pentru a sustine functiile esentiale," declara Dr. Maria Hatzoglou, autoarea principala a lucrarilor, profesoara de genetica si nutritie in cadrul Facultatii de Medicina de la Case Western Reserve University.

Stresul celular

Studiile se concentreaza asupra doua tipuri de stres la nivel celular: contractia celulara cauzata de deshidratare si disfunctia reticulului endoplasmic (celulele ce detemina actiunea proteinelor la nivel celular).

Aceste tipuri de stres celular au cauze diferite, incepand cu mostenirea genetica si pana la factorii externi de stres, iar celulele invata sa isi adapteze comportamentul in fata acestor amenintari pentru a evita necroza.

Noile studii descriu o serie de solutii. Celulele reusesc sa se protejeze prin incetinirea proceselor ce consuma energie, precum este procesul de sinteza al proteinelor. Acest mecanism pregateste celulele pentru a sintetiza numai proteinele esentiale pentru supravietuire.

Cum reactioneaza celulele la factorii de stres

Primul studiu arata modul in care celulele atacate de factorii de stres se concentreaza asupra productiei nivelului esential de proteine pentru a sustine functiile reticulului endoplasmatic, prin transmiterea semnalelor de-a lungul cailor moleculare.

In schimb, pe parcursul celui de-al doilea studiu, cercetatorii au efectuat un experiment prin care au pus celulele de cornee in apa sarata pentru a le supune procesului de deshidratare. Acestea au raspuns prin activarea cailor ce contribuie la transportul aminoacizilor si au reusit sa previna pierderea apei.

Noile constatari sugereaza ca medicamentele ce vizeaza caile de transport la nivel celular ar putea ajuta la tratarea sindromului de ochi uscat. De asemenea, astfel de medicamente ar putea ajuta la tratarea bolilor neurodegenerative cauzate de deficienta echilibrului proteic in organism.

Ambele lucrari contribuie la o mai buna intelegere a modului in care celulele incearca sa se asigure ca proteinele sunt transmise de-a lungul retelei celulare, asa incat acestea sa ajunga la destinatie si sa isi exercite functiile vitale in organism. Acest proces este cunoscut ca raspunsul integrat al organismului la factorii de stres.

Noi tipuri de tratament

Aceste descoperiri deschid calea dezvoltarii unor noi tratamente pentru diabetul zaharat. Pacientii ce dezvolta diabet de tip II se imbolnavesc deoarece organismul lor produce prea multa insulina. Acest lucru face ca reticulul endoplasmatic sa fie coplesit si sa se afle in imposibilitatea de a rezolva problema supraincarcarii bruste a organismului cu proteine, ducand la aparitia disfunctiilor acestuia. Aceste disfunctii duc la moartea celulelor producatoare de insulina de la nivelul pancreasului.

"Suntem de parere ca imbunatatirea raspunsului organismului la cresterea nivelului de insulina poate intarzia disfunctia reticulului endoplasmatic si debutul bolii," declara Dr. Hatzoglou.

Pe viitor, cercetatorii si-au propus sa realizeze experimente care sa aduca un plus de intelegere in ceea ce priveste mecanismele moleculare ce protejeaza viata celulelor in fata amenintarii factorilor de stres in situatii diverse. Constatarile ar putea deschide calea dezvoltarii de noi tratamente terapeutice ce previn necroza, relevante pentru o vasta serie de boli, de la cele metabolice, endocrine si pana la cele neurodegenerative.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - BFT Recuperare medicala, Reumatologie

Medic Primar
Garcea Anca,Medic specialist
Medic specialist
Medic Primar
Medic Specialist

Articole similare

Stres/ Foto: Photoxpress.com Toti oamenii au experimentat stresul: anxietatea declansata de seful pasiv-agresiv, de creditul ipotecar de 30 de ani, de ingrijirea copiilor sau a parintilor bolnavi. Aceste "amenintari" pe care le percepem declanseaza aceleasi raspunsuri fiziologice ca cele ale unui crocodil care ataca. Stresul ne afecteaza...
Exista o serie de medicamente care previn migrenele / Foto: Photoxpress.com Tinerii (18-33 ani) sunt victimele perfecte ale migrenelor. Aproape ca nu exista om care sa nu fi simtit macar o data durerile cauzate de aceasta afectiune, peste 85% din populatia Globului confruntandu-se cu migrenele cel putin o data in viata. Se manifesta ca o durere...
Prof. Vladimir Skulachev / Foto: YouTube.com Un medicament inovator ce opreste imbatranirea si trateaza unele boli degenerative, SkQ1, ar putea fi pus in vanzare in farmaciile din Rusia in urmatorii cinci ani, potrivit RIA Novosti, citand o declaratie a inventatorului, dr. Vladimir Skulacev. Dupa succesul testelor efectuate pe animale,...
Persoanele care reusesc sa aiba o atitudine mai distanta fata de problemele inevitabile ale vietii au un set de abilitati care le asigura rezistenta in fata acestora si le ajuta sa preintampine manifestarea episoadelor de anxietate, potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la European College of Neuropsychopharmacology. Iata care...
pierderea parului poate fi o consecinta a administrarii unor anumite medicamente / Foto: Photoxpress.com 100 de fire noi de par apar in fiecare zi, in conditiile unui ciclu normal de crestere. Majoritatea persoanelor nu observa schimbarile pe care podoaba capilara le sufera zilnic. Remarcam, in schimb, perioadele in care parul ne cade in mod...