Publicat la: 
10/12/2014

Cercetatorii britanici au descoperit un mecanism cerebral despre care cred ca ar controla dorinta de alimente bogate in glucoza si spun ca reusita ar putea duce, in viitor, la un tratament mai bun contra obezitatii, scrie Mediafax.

Intr-o serie de experimente pe sobolani, cercetatorii de la Imperial College din Londra au descoperit un mecanism care pare sa "simta" cat de multa glucoza ajunge la creier si determina animalele sa caute o sursa suplimentara de glucoza in cazul in care detecteaza un deficit. In cazul oamenilor, ar putea avea un rol in controlarea nevoii de dulciuri si alimente bogate in amidon.

Glucoza, o componenta a carbohidratilor, este principala sursa de energie utilizata de neuroni.

"Creierul nostru se bazeaza in mare parte pe glucoza pentru energie, dar in trecutul nostru evolutionar aceasta ar fi putut fi greu de obtinut. Deci avem o preferinta inradacinata adanc pentru alimente bogate in glucoza si le cautam", a declarat James Gardiner, care a condus studiul si a publicat descoperirile in editia de luni a Journal of Clinical Investigation.

Echipa de cercetatori a pornit de la o ipoteza potrivit careia o enzima, numita glucokinaza, implicata in procesul de detectare a glucozei in ficat si pancreas, ar putea avea un rol in controlarea dorintei privind aportul de glucoza. Glucokinaza se gaseste in hipotalamus, parte a creierului care controleaza mai multe functii, printre care si aportul de hrana.

In cadrul experimentelor, savantii au descoperit ca, atunci cand sobolanii petrec 24 de ore fara hrana, nivelul de activitate al glucokinazei din hipotalamus creste puternic.

Sobolanilor li s-a dat acces la o solutie care continea glucoza, dar li s-a oferit si hrana lor normala. Cand cercetatorii au crescut activitatea glucokinazei in creier folosind un virus, soarecii au consumat mai multa glucoza, preferand-o hranei normale. Cand activitatea enzimei era redusa, animalele au consumat mai putina glucoza.

Gardiner a declarat ca, in cazul oamenilor, ar putea fi posibila reducerea nevoii de glucoza prin schimbarea dietei, iar un medicament care ar putea actiona asupra acestui sistem ar putea sa previna obezitatea.

"Foarte probabil, oamenii au niveluri diferite ale acestei enzime, astfel ca lucrurile functioneaza diferit in cazul fiecarei persoane", a spus Gardiner. "In cazul unora, mancatul de alimente mai bogate in amidon la inceputul mesei ar putea fi o metoda de a obtine sentimentul de satietate mai rapid, tintind practic acest sistem, ceea ce ar insemna ca mananca mai putin per total", a mai spus James Gardiner.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Medic primar
As. Universitar...
Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

O singura molecula derivata din colesterol, numita 27 – hidroxicolesterol (27HC), pandeste in fluxul sanguin si creste grasimea corporala chiar si atunci cand oamenii nu au o dieta nesanatoasa, bazata pe carne rosie si alimente prajite. Totusi, acest tip de dieta creste nivelul de 27HC si greutatea corporala. 27HC afecteaza in mod direct tesutul...
Persoanele care sufera de diabet zaharat de tip II au un indice de masa corporala crescut si cel mai adesea obisnuiesc sa consume micul dejun la ore tarzii, conform unui studiu publicat recent in "Diabetic Medicine," scrie today.uic.edu. Legatura dintre obezitate si diabetul zaharat de tip II Obezitatea este adesea intalnita in randul persoanelor...
Specialistii au analizat datele a 500.000 de copii din Statele Unite ale Americii si au descoperit ca, in cazul copiilor care nu au avut o greutate sanatoasa, obezitatea a provocat astmul intr-un sfert din cazuri, potrivit eurekalert.org. Acest lucru sugereaza ca este vorba de 10% dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 17 ani, diagnosticati...
Cercetatorii americani le-au cerut unor persoane obeze sa manance mai mult timp de cateva luni si au descoperit ca aproximativ un sfert dintre acestea prezentau o stare de sanatate buna, in ciuda cresterii in greutate, potrivit unui studiu, citat de Mediafax. Studiul a fost publicat in editia din 2 ianuarie a revistei Journal of Clinical...
Triclosanul din pasta de dinti si sapun poate contribui la dezvoltarea rezistentei organismului la antibiotice - studiu Un ingredient din compozitia pastei de dinti si a sapunului de maini ar putea contribui la dezvoltarea rezistentei la antibiotice, arata un studiu efectuat recent de catre oamenii de stiinta de la Universitatea din Queensland,...