Publicat la: 
27/09/2018

Cercetatorii de la Universitatea Iowa au identificat un marker, situat la nivelul crierului, care este asociat cu agresivitatea copiilor mici. Cercetatorii au examinat copii care aveau intre doi ani si jumatate si trei ani si jumatate si au masurat intensitatea asa numitelor ”valuri ale creierului P3”, in momentul in care se confruntau cu o schimbare a situatiei. Cu cat aceste unde cerebrale P3 au o intensitate mai mica, cu atat copilul devine mai agresiv, conform eurekalert.org.

De multe ori copiii se tachineaza unul pe celalalt. Totusi, desi un copil o poate vedea ca pe o joaca, alt copil vede acest lucru drept un gest ostil si raspunde agresiv. Astfel de lucruri se intampla frecvent intre copii, dar inca nu se stie de ce unii nu raspund la provocare, iar altii devin agresivi.

Rezultatele studiului ar putea ajuta la identificarea, la o varsta frageda, predispozitiei catre un comportament agresiv si ar putea contribui la stoparea acestor impulsuri inainte de adolescenta, cand agresivitatea este mult mai dificil de tratat.

”Exista tot felul de indicii sociale, precum expresia faciala, tonul vocii, limbajul corpului, postura corpului, gesturile si proximitatea, iar atunci cand copiii nu reusesc sa le observe si sa le interpreteze, pot deveni ostili. In plus, cei mici raspund in moduri diferite, chiar daca factorul e acelasi”, explica Isaac Petersen, autorul studiului si profesor de psihologie.

Ce sunt valurile P3?

Valul P3 face parte dintr-o serie de unde generate in creier in momentul in care o persoana evalueaza si raspunde la o schimbare a mediului, cum ar fi intr-o interactiune sociala. Cercetarile anterioare, in special cele care au inclus adulti, au indicat ca persoanele care au valori scazute ale valurilor P3, cand se confrunta cu o schimbare, devin mai agresive. Drept urmare, specialistii sugereaza ca P3 este un indicator cheie al agresiunii, dar si ca ar avea legatura cu depresia si cu schizofrenia.

Cum a decurs studiul?

Cercetatorii au recrutat 153 de copii, care au participat la sesiuni individuale. Copiilor li s-a montat pe cap o casca cu senzori, care masoara activitatea creierului, in timp ce au fost pusi sa asculte un flux constant de sunete. In timp ce copiii se uitau la desene animate fara sonor, tonurile de pe fundal au inceput sa se schimbe. Specialistii au masurat undele P3 care isi modificau activitatea in functie de fiecare schimbare a sunetelor.

Aceste schimbari ale tonurilor sunt similare cu schimbarile dintr-o interactiune sociala, in care creierul, fie constient sau inconstient, reactioneaza la schimbare. Copiii ale caror unde P3 nu au atins un nivel inalt, au fost evaluati de catre parinti ca fiind agresivi. Rezultatele s-au aplicat in acelasi mod si pentru fete si pentru baieti.

”Copiii care nu ating un nivel inalt al undelor P3 nu sunt la fel de capabili sa detecteze schimbarile din mediul inconjurator, astfel ca devin confuzi si interpreteaza schimbarile ca fiind ostile si reactioneaza agresiv” spune Petersen.

Cercetatorii au examinat aceeasi participanti la 30,36 si 42 de luni pentru a-si urmari ipoteza.

”Acest marker nu a fost studiat la scara larga, dar ar putea fi un instrument pe care il vom utiliza in viitor pentru a descoperi predispozitia catre agresivitate. Interventiile timpurii sunt mai importante in tratarea agresivitatii. In adolescenta, comportamentul este deja mult mai stabil si mai greu de modificat”, concluzioneza Petersen.

Studiul a fost publicat in ”Journal of Child Psychology and Psychiatry”, iar copiii au fost testati la Universitatea Bloomington, Indiana.

Sursa: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-09/uoi-rim092418.php

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Endocrinologie, Genetica

Toma Sebastian,Medic Specialist
Medic Specialist
Jardan Cerasela,Medic Specialist
Medic Specialist
Doctor in...

Articole similare

O varianta ADN - localizata in gena DNMT3B, ce este intalnita in special la persoanele de origina europeana si africana - creste probabilitatea de a dezvolta dependenta de nicotina, practicarea fumatului si dezvoltarea cancerului pulmonar, potrivit unui nou studiu condus de organizatia nonprofit RTI International, informeaza sciencedaily.com....
Furia poate fi controlata/ Foto: Dreamstime.com E greu sa-i faci fata atunci cand pune stapanire pe tine, apoi regreti cand vezi consecintele. Psihologii o descriu ca pe un amestec de emotii si schimbari fizice. Dincolo de reactiile chimice si senzatia de putere, e insotita adesea de rusine, frustrari sau agresiune. Ce poti face pentru a-...
Copiii educati cu palma devin mai agresivi / Foto: FreeDigitalPhotos In timp ce tot mai multe organizatii din Europa si America militeaza impotriva pedepselor corporale, parintii continua sa isi corecteze copiii prin aceasta metoda, scrie ABCNews. Diferite studii din ultimii ani arata ca intre 35 si 90% dintre parinti considera ca este in regula...
Atasamentul dintre mama si fiu / Sxc.hu Copiii, in special baietii, care au o relatie afectiva instabila cu mama lor in prima parte a vietii, pot avea mai multe probleme de comportament mai tarziu, arata Science Daily. Un nou studiu pe aceasta tema a fost realizat de dr. Pasco Fearon, de la School of Psychology and Clinical Language Sciences,...
Cercetatorii de la Universitatea Iowa au identificat un marker, situat la nivelul crierului, care este asociat cu agresivitatea copiilor mici. Cercetatorii au examinat copii care aveau intre doi ani si jumatate si trei ani si jumatate si au masurat intensitatea asa numitelor ”valuri ale creierului P3”, in momentul in care se confruntau cu o...