Publicat la: 
24/11/2014

Cheia unei diete sanatoase sta in profilul genetic al fiecarei persoane

Dieta si profilul genetic / Foto: Photoxpress

Cercetatorii canadieni au descoperit ca dietele personalizate, bazate pe profilul genetic al fiecarei persoane, imbunatatesc obiceiurile alimentare ale oamenilor, comparativ cu recomandarile nutritionale generale. O echipa de cercetatori de la Universitatea Toronto din Canada, condusa de Ahmed El-Sohemy, profesor de stiinte nutritionale, a efectuat primul studiu privind impactul dietelor bazate pe profilul genetic al voluntarilor asupra obiceiurilor alimentare, informeaza Daily Mail, citat de Mediafax.

"Am descoperit ca oamenii care primesc sfaturi privind nutritia pe baza profilului genetic isi imbunatatesc dieta intr-o masura mai mare decat persoanele care urmeaza sfaturi generale privind regimurile alimentare", a declarat El-Sohemy.

Cercetatorii incearca de mai mult timp sa inteleaga de ce unii oameni reactioneaza diferit la consumul acelorasi alimente, iar oferirea de diete personalizate, in functie de profilul genetic, este parte a acestei noi ramuri a cercetarii in domeniu.

Savantii canadieni, a caror lucrare a fost publicata online in revista PLoS One, au anuntat informatii privind consumul de cafeina, sodiu, vitamina C si zahar de la 138 de adulti tineri si sanatosi.

Voluntarii au fost impartiti in doua grupe de studiu. Una dintre grupe a primit recomandari nutritionale personalizate, in functie de profilul genetic al fiecaruia, legat de cele patru componente alimentare de interes, iar cealalta grupa a primit recomandari generale, nepersonalizate din punct de vedere genetic, privind aceleasi componente alimentare.

Schimbarile privind obiceiurile alimentare ale voluntarilor au fost evaluate la trei luni si un an dupa momentul initial.

Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care au primit sfaturi personalizate au inceput sa prezinte imbunatatiri privind regimurile alimentare dupa trei luni, iar modificarile au fost si mai pregnante la un an dupa aceea.

Astfel, cei care au fost informati ca sunt purtatori ai unei versiuni a unei gene legate de aportul de sare si hipertensiunea arteriala au redus semnificativ aportul de sodiu (sare de bucatarie este clorura de sodiu, n.r.) in alimentatia lor, in concordanta cu recomandarea primita, comparativ cu grupul care a primit recomandarea standard privind consumul de sare.

Nu au fost observate alte efecte privind alte componente ale dietei.

Totusi, cei mai multi dintre voluntari indeplineau deja recomandarile nutritionale privind celelalte trei componente alimentare la inceputul studiului, iar acest lucru ar putea fi explicatia pentru care nu au fost observate modificari semnificative privind aportul acestor componente.

"Acest studiu abordeaza o serie de limitari importante ale cercetarilor anterioare care au incercat sa masoare impactul avut asupra stilului de viata de revelarea informatiilor genetice fiecarei persoane in parte. Studiile anterioare s-au concentrat pe prezicerea riscului de imbolnavire si nu pe componentele genetice legate de metabolism, care afecteaza anumite componente ale dietei", a declarat Ahmed El-Sohemy.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist
Ferencz-Flatz Ghertruda,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 13

Articole similare

Primii pasi, primele provocari / Foto: PhotoXpress Mai intai se simte foarte confortabil in caruciorul lui, de unde poate studia lumea plina de noutati si provocari din jurul lui. Apoi simte nevoia de un pic mai multa independenta. Vrea sa atinga obiectele la care altfel n-ar avea acces si porneste de-a busilea pentru ca intr-o zi sa il vedem...
Moleculele de colesterol circuland in vasele de sange / Foto: American Heart Association Majoritatea persoanelor stiu ca trebuie sa isi verifice constant nivelul de colesterol si ca o valoare mare a acestuia poate creste riscul aparitiei bolilor de inima. Cu alte cuvinte, colesterolul este o problema serioasa pe care nu trebuie sa o ignoram....
Oamenii care aleg sa urmeze o dieta cu continut scazut de gluten si cu continut ridict de fibre raporteaza un disconfort mai mic intestinal si o senzatie scazuta de balonare, lucru datorat de modificarea compozitiei si functiilor bacteriilor intestinale. Cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga si-au propus sa descopere, printr-un nou...
Cand este recomandata artroscopia de umar? Ce afectiuni sau traumatisme ale umarului poate trata? Care sunt avantajele acestei proceduri fata cele clasice? In ce consta procedura? Dr. Constantin Jemna, medic specialist ortopedie si traumatologie, a discutat online cu cititorii MedLive.ro si a raspuns acestor intrebari intr-un interviu video. Dr...
Creierul poate fi antrenat sa prefere alimentele sanatoase, in detrimentul alimentelor de tip fast-food, bogate in calorii, cu ajutorul unei diete care nu provoaca foame, sugereaza un nou studiu, realizat de cercetatorii americani. Care este tehnica si cum putem invata sa fim mai incantati de mancarea sanatoasa? Oamenii de stiinta de la...