Publicat la: 
24/11/2014

Cheia unei diete sanatoase sta in profilul genetic al fiecarei persoane

Dieta si profilul genetic / Foto: Photoxpress

Cercetatorii canadieni au descoperit ca dietele personalizate, bazate pe profilul genetic al fiecarei persoane, imbunatatesc obiceiurile alimentare ale oamenilor, comparativ cu recomandarile nutritionale generale. O echipa de cercetatori de la Universitatea Toronto din Canada, condusa de Ahmed El-Sohemy, profesor de stiinte nutritionale, a efectuat primul studiu privind impactul dietelor bazate pe profilul genetic al voluntarilor asupra obiceiurilor alimentare, informeaza Daily Mail, citat de Mediafax.

"Am descoperit ca oamenii care primesc sfaturi privind nutritia pe baza profilului genetic isi imbunatatesc dieta intr-o masura mai mare decat persoanele care urmeaza sfaturi generale privind regimurile alimentare", a declarat El-Sohemy.

Cercetatorii incearca de mai mult timp sa inteleaga de ce unii oameni reactioneaza diferit la consumul acelorasi alimente, iar oferirea de diete personalizate, in functie de profilul genetic, este parte a acestei noi ramuri a cercetarii in domeniu.

Savantii canadieni, a caror lucrare a fost publicata online in revista PLoS One, au anuntat informatii privind consumul de cafeina, sodiu, vitamina C si zahar de la 138 de adulti tineri si sanatosi.

Voluntarii au fost impartiti in doua grupe de studiu. Una dintre grupe a primit recomandari nutritionale personalizate, in functie de profilul genetic al fiecaruia, legat de cele patru componente alimentare de interes, iar cealalta grupa a primit recomandari generale, nepersonalizate din punct de vedere genetic, privind aceleasi componente alimentare.

Schimbarile privind obiceiurile alimentare ale voluntarilor au fost evaluate la trei luni si un an dupa momentul initial.

Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care au primit sfaturi personalizate au inceput sa prezinte imbunatatiri privind regimurile alimentare dupa trei luni, iar modificarile au fost si mai pregnante la un an dupa aceea.

Astfel, cei care au fost informati ca sunt purtatori ai unei versiuni a unei gene legate de aportul de sare si hipertensiunea arteriala au redus semnificativ aportul de sodiu (sare de bucatarie este clorura de sodiu, n.r.) in alimentatia lor, in concordanta cu recomandarea primita, comparativ cu grupul care a primit recomandarea standard privind consumul de sare.

Nu au fost observate alte efecte privind alte componente ale dietei.

Totusi, cei mai multi dintre voluntari indeplineau deja recomandarile nutritionale privind celelalte trei componente alimentare la inceputul studiului, iar acest lucru ar putea fi explicatia pentru care nu au fost observate modificari semnificative privind aportul acestor componente.

"Acest studiu abordeaza o serie de limitari importante ale cercetarilor anterioare care au incercat sa masoare impactul avut asupra stilului de viata de revelarea informatiilor genetice fiecarei persoane in parte. Studiile anterioare s-au concentrat pe prezicerea riscului de imbolnavire si nu pe componentele genetice legate de metabolism, care afecteaza anumite componente ale dietei", a declarat Ahmed El-Sohemy.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Ionita Mariana,Medic Specialist
Medic Specialist
Toboc Patricia-Daniela,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Dr. Marian Iliescu / Foto: MedLive.ro Cancerul de san este un diagnostic dur, urmat de o recomandare la fel de dura: excizia chirurgicala a glandei mamare. De ce recomanda medicul o mamectomie? Ce presupune aceasta interventie chirurgicala? Care sunt riscurile ei? Ce impact are asupra organismului? Ce inseamna recuperarea post-operatorie in cazul...
Totul pentru un copil / Foto: Reuters Un nou proiect de lege privind reproducerea umana asistata medical a fost inaintat spre aprobare in data de 22 februarie 2011. Scopul principal al proiectului este de a facilita accesul cuplurilor la tehnicile de reproducere asistata medical si de a garanta sustinerea financiara din partea statului....
Consumul de junk food nu este nemilos doar cu talia sau cu inima celor care preferă acest gen de alimentație, ci este mult mai nociv pentru sănătate decât se credea, susține un studiu publicat revista BMC Medicine, noteaza Agerpres. Cercetatorii de la Deakin University si Australian National University au descoperit recent ca hipocampusul (...
Consult oftalmologic / Foto: Sxc.hu De obicei ajungem la medicul oftalmolog atunci cand ni se sparg ochelarii si avem nevoie de unii noi sau cand ne deranjeaza o infectie oculara. Nu uita totusi ca multe boli oculare sunt "silentioase" sau asimptomatice. Pentru a preveni durerile de cap, tulburarile de vedere, glaucomul, cataracta, indicat...
Otitele sunt de doua feluri: externe (afecteaza conductul auditiv) si medii (afecteaza timpanul). In cazul fiecareia dintre acestea, pot aparea complicatii, astfel ca este necesar un tratament adecvat. Dr. Andreea Mezei Negrila a discutat despre semnele, modul de diagnosticare si tratamentul otitei, atat la copii, cat si la adulti. "La copii,...