Publicat la: 
24/11/2014

Cheia unei diete sanatoase sta in profilul genetic al fiecarei persoane

Dieta si profilul genetic / Foto: Photoxpress

Cercetatorii canadieni au descoperit ca dietele personalizate, bazate pe profilul genetic al fiecarei persoane, imbunatatesc obiceiurile alimentare ale oamenilor, comparativ cu recomandarile nutritionale generale. O echipa de cercetatori de la Universitatea Toronto din Canada, condusa de Ahmed El-Sohemy, profesor de stiinte nutritionale, a efectuat primul studiu privind impactul dietelor bazate pe profilul genetic al voluntarilor asupra obiceiurilor alimentare, informeaza Daily Mail, citat de Mediafax.

"Am descoperit ca oamenii care primesc sfaturi privind nutritia pe baza profilului genetic isi imbunatatesc dieta intr-o masura mai mare decat persoanele care urmeaza sfaturi generale privind regimurile alimentare", a declarat El-Sohemy.

Cercetatorii incearca de mai mult timp sa inteleaga de ce unii oameni reactioneaza diferit la consumul acelorasi alimente, iar oferirea de diete personalizate, in functie de profilul genetic, este parte a acestei noi ramuri a cercetarii in domeniu.

Savantii canadieni, a caror lucrare a fost publicata online in revista PLoS One, au anuntat informatii privind consumul de cafeina, sodiu, vitamina C si zahar de la 138 de adulti tineri si sanatosi.

Voluntarii au fost impartiti in doua grupe de studiu. Una dintre grupe a primit recomandari nutritionale personalizate, in functie de profilul genetic al fiecaruia, legat de cele patru componente alimentare de interes, iar cealalta grupa a primit recomandari generale, nepersonalizate din punct de vedere genetic, privind aceleasi componente alimentare.

Schimbarile privind obiceiurile alimentare ale voluntarilor au fost evaluate la trei luni si un an dupa momentul initial.

Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care au primit sfaturi personalizate au inceput sa prezinte imbunatatiri privind regimurile alimentare dupa trei luni, iar modificarile au fost si mai pregnante la un an dupa aceea.

Astfel, cei care au fost informati ca sunt purtatori ai unei versiuni a unei gene legate de aportul de sare si hipertensiunea arteriala au redus semnificativ aportul de sodiu (sare de bucatarie este clorura de sodiu, n.r.) in alimentatia lor, in concordanta cu recomandarea primita, comparativ cu grupul care a primit recomandarea standard privind consumul de sare.

Nu au fost observate alte efecte privind alte componente ale dietei.

Totusi, cei mai multi dintre voluntari indeplineau deja recomandarile nutritionale privind celelalte trei componente alimentare la inceputul studiului, iar acest lucru ar putea fi explicatia pentru care nu au fost observate modificari semnificative privind aportul acestor componente.

"Acest studiu abordeaza o serie de limitari importante ale cercetarilor anterioare care au incercat sa masoare impactul avut asupra stilului de viata de revelarea informatiilor genetice fiecarei persoane in parte. Studiile anterioare s-au concentrat pe prezicerea riscului de imbolnavire si nu pe componentele genetice legate de metabolism, care afecteaza anumite componente ale dietei", a declarat Ahmed El-Sohemy.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic specialist
Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Aceeasi persoana care sustine ca te iubeste / Foto: sxc.hu Traim cu falsa impresie ca violenta domestica este intalnita in special in patura de jos a societatii, ca victimele sunt persoane "slabe", care nu sunt in stare sa paraseasca o relatie abuziva sau chiar ca persoana abuzata ar putea sa opreasca abuzul daca ar fi suficient de hotarata....
1. Cresterile de temperatura pot stresa celulele. Daca organismul le incalzeste cu doar 3 sau 4 grade, proteinele acestora incep sa se destrame si nu mai functioneaza. Daca se dezleaga prea mult, proteinele se incurca una in cealalta si formeaza un manunchi care poate omori celula. Pentru a preveni aceasta catastrofa, celulele se bazeaza pe un set...
Dr. Mihai Rascu in studioul Hotnews.ro In ce consta artroscopia? Ce afectiuni ale articulatiilor poate diagnostica sau trata? In ce consta pregatirea pentru procedura si cat este de invaziva? Cat dureaza recuperarea si interventia in sine? Dr. Mihai Rascu, medic specialist ortopedie-traumatologie, a discutat online cu cititorii MedLive si a...
Smartphone-urile si tabletele iti pot perturba somnul. Una dintre cauze este considerata a fi diodele emitatoare de lumina, care permit utilizarea dispozitivelor mobile in camere slab luminate, deoarece expunerea la lumina poate interfera cu melatonina, un hormon care ajuta la controlul ciclului natural somn-trezire. Un studiu realizat de...
Expunerea indelungata la soare si daunele cauzate de razele ultraviolete duc la foto-imbatranire, proces care cauzeaza majoritatea ridurilor. Evitarea soarelui si imbracamintea de protectie impotriva razelor cu ultraviolete sunt cele mai bune metode de a preveni aparitia ridurilor. Dermatologii recomanda utilizarea unei creme hidratante pentru a...