Publicat la: 
24/07/2017

Chiar si un minut pe zi de alergare poate fi benefic pentru sanatate

Programul scurt de alergat, dar si cel pe termen mediu de intensitate ridicata ajuta femeile aflate la premenopauza si postmenopauza si sanatatea oaselor. Noile constatari ale oamenilor de stiinta de la Universitatea din Exter si Universitatea din Leiceste sugereaza ca numai 1 minut de activitate fizica la intensitate ridicata poate preveni aparitia osteoporozei. Cercetarea a fost publicata recent in revista de specialitate "The International Journal of Epidemiology", informeaza medicalnewstoday.com.

Osteoporoza este boala osoasa care provoaca fragilitatea oaselor. Tesutul osos se regenereaza la oamenii sanatosi, dar in cazul celor ce sufera de osteoporoza productia osoasa nu poate tine pasul cu indepartarea tesuturilor vechi si regenerarea celulelor osoase, astfel ca persoanele ce sufera de osteoporoza au o densitate si masa osoasa redusa, ceea ce le poate predispune fracturilor.

Potrivit National Osteoporosis Fundation, numai in Statele Unite ale Americii 54 de milioane de persoane sufera de osteoporoza, iar 1 din 2 femei si 1 din 4 barbati au fracturi cauzate de slabirea sistemului osos pe fondul acestei boli.

Probabilitatea aparitiei osteoporozei creste semnificativ in cazul femeilor care sunt la menopauza, asa incat gasirea unor strategii care sa mentina sanatatea sistemului osos in aceasta perioada este o prioritate, afirma cercetatorii.

Dovezile arata ca lipsa de activitate fizica este unul dintre factorii de risc pentru declansarea osteoporozei. Insa modul in care activitatea fizica ajuta la mentinerea masei osoase nu este la fel de bine inteles, la fel se intampla cu alti factori ce influenteaza riscul declansarii acestei boli, precum dieta, consumul de tutun si de alcool.

Pentru a realiza aceasta cercetare, oamenii de stiinta au vrut sa examineze modul in care activitatea fizica poate imbunatati sanatatea sistemului osos la femeile aflate in perioadele de premenopauza si postmenopauza.

Pentru a face acest lucru, cercetatorii au analizat datele a 2500 de femei, colectate de la institutia medicala UK Biobank, monitorizand, prin intermediul unor bratari electronice, nivelul de activitate fizica efectuat saptamanal de catre acestea. De asemenea, cercetatorii au efectuat si scanari cu ultrasunet la nivelul oaselor picioarelor in randul participantelor la studiu pentru a observa imbunatatirea sistemului osos.

Raportul cercetatorilor arata ca femeile care au efectuat in fiecare zi de la 60 si pana la 120 de secunde de activitate fizica de intensitate ridicata au avut o sanatate osoasa mult mai buna, prin comparatie cu cele care au efectuat numai un minut de activitate fizica zilnic.

Mai mult, femeile care au efectuat mai mult de doua minute de exercitii fizice au avut o sanatate osoasa cu 6% mai buna prin comparatie cu restul participantelor la studiu.

"Inca nu putem spune cu precizie daca este mai bine ca activitatea fizica sa fie portionata pe parcursul zilei sau daca efectuarea unor programe sportive de lunga durata cu o frecventa de doua ori pe saptamana ar putea aduce beneficii similare pentru sanatatea sistemului osos. Dar exista o legatura foarte stransa intre efectuarea exercitiilor fizice de mare intensitate si beneficiile pentru sanatatea sistemului osos," declara autoarea principala a studiului, Dr. Victoria Stiles.

Astfel ca, numai 1 minut de alergare poate favoriza procesul de regenerare a celulelor osoase, ce previne dezvoltarea osteoporozei si aparitia fracturilor la persoanele cu varsta inaintata, conchide autoarea studiului.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - BFT Recuperare medicala, Medicina sportiva

Medic Specialist...
Popescu Alin Nicolae,Medic Primar
Medic Primar