Publicat la: 
17/06/2015

Posibilele beneficii ale consumului de ciocolata/ Foto: MorgueFile.com

Consumul de ciocolata ar putea fi "asociat" cu un risc redus de boli cardiovasculare, potrivit cercetatorilor britanici de la Universitatea din Aberdeen care totusi nu ofera nicio dovada a unei legaturi directe intre cacao si bunastarea arterelor, scrie AFP, citat de Agerpres.

Consumul de ciocolata neagra a fost deja asociat in trecut, in mai multe studii, cu o sanatate cardiovasculara mai buna, dar nu a fost stabilita cu claritate nici o relatie de la cauza la efect.

Pentru acest studiu, un grup de cercetatori britanici s-au concentrat pe analiza corelatiilor dintre consumul de ciocolata si sanatatea cardiovasculara a unui grup de 25.000 de barbati si femei rezidenti in Norfolk (estul Marii Britanii) in medie pe parcursul a unui deceniu.

Ei au pus in relatie cantitatea de ciocolata pe care participantii au declarat ca o consuma, cu datele privind sanatatea cardiovasculara: nivelul colesterolului, aparitia accidentelor cardiace si a accidentelor vasculare cerebrale (AVC), etc.

Din observatiile cercetatorilor reiese ca din punct de vedere statistic, cei care au declarat un consum mai mare de ciocolata sufera mai putin de boli cardiovasculare.

"Conform acestui studiu (...), un consum crescut de ciocolata de pana la 100 de grame pe zi este asociat cu un risc mai mic de boli coronariene si de accident vascular cerebral (...)", au declarat cercetatorii intr-un articol publicat online in revista britanica de specialitate "Heart".

Insa echipa condusa de profesorul Phyo Myint de la Universitatea din Aberdeen recunoaste ca cei care mananca mai multa ciocolata sunt in medie mai tineri, au mai putina grasime, sunt mai sanatosi si practica mai mult sport, scrie AFP.

Prin urmare, este posibil ca mai ales acest stil de viata decat ciocolata sa faca din acest grup unul in care bolile cardiovasculare nu constituie o problema majora de sanatate.

De asemenea, cei care stiu ca sunt expusi riscului de boli cardiovasculare pot avea tendinta sa limiteze consumul de ciocolata considerand ca adopta o dieta mai potrivita, au observat cercetatorii.

"Cu toate acestea, elementele acumulate prezentate in acest studiu sugereaza ca un consum ridicat de ciocolata ar putea fi asociat cu un beneficiu cardiovascular", adauga cercetatorii.

Intrebat de AFP, nutritionistul Arnaud Cocaul, de la spitalul parizian 'Pitie Salpetriere' a afirmat ca este vorba despre un "studiu observational, cu toate limitele sale". "Un producator industrial nu il poate folosi ca argument pentru vanzari", a mai declarat el.

Alt specialist parizian in nutritie, Pierre Azam a subliniat la randul sau ca acest tip de studiu nu ofera nici o certitudine in materie de sanatate publica". El si-a manifestat ingrijorarea in legatura cu "daunele" pe care acest tip de studiu le poate produce in randul populatiei.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

  •  
  • 1 of 26

Articole similare

Dr. Iulius Ioan Miclea / Foto: MedLive.ro In fiecare an mor din cauza cancerului de col uterin mai mult de 250.000 de femei, iar 85% dintre ele provin din tari sarace sau in curs de dezvoltare, insa nu deoarece tarile vestice ar fi descoperit un tratament minune, ci pentru ca, atunci cand vine vorba o astfel de boala, depistarea din timp poate...
Organismul produce vitamina D prin expunere la razele soarelui / Foto: PhotoXpress Insuficienta vitaminei D in organism creste riscul de imbolnavire de Parkinson, sustin cercetatorii finlandezi citati de Agerpres. Studiul lor, la care au participat 3.000 de oameni si care s-a intins pe o perioada de aproape 30 de ani, a aratat ca riscul este de...
Unele alimente sunt atat de sanatoase incat se afla pe lista oricarui expert in nutritie. Cu toate acestea, expertii nutritionisti spun ca exista anumite alimente care lipsesc de pe "lista" si sunt la fel de benefice pentru dieta si sanatatea ta. 1. Fasolea si lintea Fasolea si lintea sunt bogate in proteine, fibre, carbohidrati, fier, magneziu...
Femeile fumatoare si supraponderale au o perceptie mai slaba a gustului dulciurilor si grasimilor, fiind inclinate sa consume mai mult din aceste categorii de alimente - arata un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea din Washington, preluat de passionsante.be. Se stie in prezent ca cine renunta la fumat se poate ingrasa (de cele...
Fetita a avut aproape 800 de grame la nastere / Foto: Captura Corriere TV O somaleza in varsta de 28 de ani, aflata in coma ireversibila, a fost mentinuta in viata timp de o luna, cu ajutorul aparatelor, pentru a da viata fetitei sale. Medicii de la spitalul Sant'Anna din Torino, Italia, au reusit sa aduca pe lume o fetita in greutate de...