Congelat, proaspat sau in conserva? Cum alegem pestele?
Desi este o sursa demna de pretuit pentru acizii grasi omega 3, vitamina D, seleniu, pentru proteine si pentru grasimile saturate putine pe care le contine, pestele poate fi adesea contaminat sau stricat. Iata cateva recomandari despre caracteristicile fiecaruia si despre cum il cumparam.
Comenteaza pe Forum MedLive.ro.
Un articol publicat de Harvard School of Health mentioneaza cele mai importante beneficii ale pestelui: protejeaza inima de tulburari ale ritmului cardiac, scade presiunea sangelui, imbunatatind functionarea vaselor sanguine si, in doze mai mari, scade trigliceridele si poate calma inflamatiile. Alte beneficii posibile: reducerea riscului de infarct, depresie, Alzheimer sau alte afectiuni cronice.
Cu toate acestea, pestele nu este unul dintre produsele cele mai consumate.
- Pentru ca gustul de peste nu place tuturor.
- Din cauza costurilor.
- Unii se tem ca mercurul, pesticidele sau alte toxine care polueaza apele si care sunt continute de anumite tipuri de peste dauneaza sanatatii. Un nivel foarte mare de mercur afecteaza nervii (la o persoana adulta) si intrerupe dezvoltarea creierului si a sistemului nervos la un fetus sau copil mic. Nu exista dovezi concludente pentru celelelate toxine.
Ce aspecte cautam la un peste proaspat?
- Corpul trebuie sa fie rigid, rezistent cand il apesi, elastic.
- Pielea este lucioasa, viu colorata.
- Solzii sunt stralucitori, bine prinsi in piele, lipiti unul de altul.
- Ochii sunt limpezi, transparenti. Nu cumparati peste cu ochii opaci sau infundati in orbite.
- Branhiile sunt rosiatice (vascularizate) si umede. Cu timpul, acestea devin roz, apoi maronii, gri.
- Nu miroase puternic.
- Cand il curatati, carnea nu trebuie sa se desprinda usor de pe oase.
- Nu trebuie sa aiba puncte maronii (semn al invechirii).
- Crustaceele trebuie achizitionate fie vii, fie inghetate si trebuie sa fie stralucitoare, cu cochilia inchisa (fara crapaturi).
- Pestele afumat este stralucitor si are aroma de afumatura.
- Homarii si crabii trebuie sa fie grei.
Cum arata pestele congelat?
- Este mult mai greu de identificat prospetimea sau calitatea pestelui in momentul cumpararii produsului congelat.
- Verificati termenul de valabilitate de pe punga.
- Odata decongelat, nu trebuie sa fie gelatinos sau sa aiba un miros urat.
Cum alegeti conservele?
- Verificati termenul de valabilitate.
- Cu ani in urma, testele Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite ale Americii au aratat ca tonul alb in conserva contine mult mai mult mercur decat conserva de ton light (de diverse tipuri). Ca urmare, organismul a recomandat ca femeile insarcinate si cele care alapteaza, precum si copiii sa limiteze consumul de ton (alb sau light).
- Diversificati tipurile de peste, insa incercati sa alegeti pe cel bogat in acizi grasi omega 3 si care sa nu contina substante toxice. Locul de provenienta trecut pe eticheta conservei va poate ajuta uneori sa alegeti corect. Sunt de preferat: somonul (salbatic), midiile, stridiile, pastravul, ansoa, macroul, heringul etc.
Redactia MedLive
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Doua ore intre cina si culcare: recomandat sau nu?
Decalajul de doua ore intre cina si culcare este considerat a fi o practica eficienta pentru sanatate si pentru reducerea riscurilor anumitor boli. Specialistii au condus un nou studiu, prin care au demonstrat ca aceasta pauza de doua ore nu este asociata cu modificari ale nivelului de glucoza din s...
Care este cel mai daunator tip de grasime?
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul ...
Cel mai bun antioxidant natural se gaseste in cereale
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara,...