Publicat la: 
8/03/2013

Consumul de carne procesata este legat de moarte timpurie, cancer si boli cardiovasculare - studiu pe 500.000 de europeni urmariti circa 13 ani

Carnatii, sunca, baconul si celelalte mezeluri cresc, cel mai probabil, riscul de deces in randul tinerilor, arata un studiu realizat pe 500.000 de oameni din 10 state europene. Consumul frecvent de carne procesata a fost legat de afectiuni cardiovasculare, cancer si moarte timpurie.

Cercetatorii, care au publicat concluziile in revista de spcialitate BMC Medicine, a declarat ca sarea si chimicalele folosite pentru conservarea carnii pot afecta sanatatea.

Studiul a urmarit oameni din 10 tari europene pentru circa 13 ani si arata ca cei care consuma carne procesata sunt mai predispusi si la alte obiceiuri nesanatoase, precum fumatul, sau obezitate, insa chiar daca se exclud acesti factori, riscul prezentat de consumul de mezeluri ramane.

Unul din 17 oameni implicati in studiu a murit. In total, circa 10.000 de oameni au murit de cancer si 5.500 de probleme cardiologice.

Studiul a concluzionat ca cei care consumau mai mult de 160 grame carne procesata pe zi - circa doi carnati si o felie de bacon - prezentau un risc cu 44% mai ridicat de a muri de in urmatori 12,7 ani, decat cei care mancau doar circa 20 g.

Mai mult, dr. Rachel Thompson, de la World Cancer Research Fund, a declarat ca acest studiu aduce dovezi care confirma inca o data riscurile pe care le aduce consumul de mezeluri. "Cercetarea noastra, publicata in 2007 si confirmata si in 2011, arata ca mezelurile cresc riscul de cancer de intestin".

Sursa: BBC

Articole similare

Sforaitul puternic si apneea de somn (intreruperea respiratiei in timpul somnului) ar putea provoca tulburari de memorie si un declin cognitiv prematur, arata un nou studiu aparut in publicatia medicala Neurology. Cercetatori de la Universitatea New York au analizat dosarele medicale ale unui numar de 2.470 de persoane cu varste cuprinse intre...
Intrebarea este evident retorica, pentru ca toti stim cat de importanta este comunicarea cu pacientul. Am ales acest titlu tocmai pentru a ne intreba daca intr-adevar reusim sa facem acest lucru zi de zi si pentru ca sunt inca foarte entuziasmata dupa participarea recenta la un curs cu aceasta tema, pe care il recomand cu caldura nu doar...
Barbatii care iau suplimente de vitamina C in mod regulat au un risc mai mare de a dezvolta pietre la rinichi, conform unui studiu realizat la Karolinska Institutet din Suedia. Cercetarea a aratat totusi ca nu exista un risc crescut legat de multivitamine, care contin concentratii mai mici de vitamina C. Cercetarea se bazeaza pe datele obintute...
Dieta si profilul genetic / Foto: Photoxpress Cercetatorii canadieni au descoperit ca dietele personalizate, bazate pe profilul genetic al fiecarei persoane, imbunatatesc obiceiurile alimentare ale oamenilor, comparativ cu recomandarile nutritionale generale. O echipa de cercetatori de la Universitatea Toronto din Canada, condusa de Ahmed...
La micul dejun mananca ca un rege, la pranz ca un print si la cina ca un cersetor / Foto: PhotoXpress Micul dejun prima masa din zi are o importanta foarte mare, deoarece regleaza statusul endocrin pe tot parcursul zilei si astfel si starea noastra de spirit. De cele mai multe ori insa este luat pe fuga si din aceasta cauza adeseori este...