Publicat la: 
20/06/2017

Un nou studiu publicat recent in revista de specialitate "The American Journal of Clinical Nutrition" sugereaza prezenta unei asocieri intre consumul cartofilor prajiti si cresterea riscului de deces prematur, noteaza webmd.com.

Pentru a ajunge la aceasta constatare, cercetatorii au analizat rutina alimentara a circa 4 mii de persoane cu varste cuprinse intre 47 si 79 de ani, timp de opt ani de zile si au constatat ca persoanele care obisnuiau sa consume cartofi prajiti de cel putin doua ori pe saptamana au avut un risc de doua ori mai mare pentru decesul prematur prin comparatie cu cei care mancau cartofi prajiti mult mai rar.

Studiul nu dovedeste prezenta unei relatii de cauzalitate directa intre consumul cartofilor prajiti si declansarea decesului prematur, dar specialistii avertizeaza ca "uleiul de gatit, bogat in grasimi nesaturate, ar putea explica prezenta mortalitatii in randul acelora care obisnuiesc sa consume des prajeli si in special cartofi preparati prin prajire," conform autoarei principale a studiului, Nicola Veronese, cercetatoare in cadrul National Research Council din Padova, Italia.

S-a dovedit ca grasimile trans, sau cele nesaturate, stimuleaza productia de colesterol LDL - colesterol rau - in sange, ceea ce duce la aparitia bolilor de inima.

Autoarea principala a studiului spera ca aceste asocieri ar putea fi un semnal de alarma pentru intreaga populatie, pentru a reusi sa isi limiteze consumul de cartofi prajiti, intrucat reprezinta un factor important de risc pentru declansarea decesului prematur.

Pe de alta parte, un studiu efectuat de Prof. Susanna Larsson de la Karolinska Institute in Sweden arata ca nu exista dovezi concludente pentru a sustine aceasta asociere.

Desi Prof. Larsson nu a participat la studiul de fata, aceasta a condus un alt studiu pe tema consumului de cartofi prajiti, concluzionand ca nu exista nicio asociere viabila intre prezenta lor in alimentatie si riscul crescut pentru declansarea bolilor de inima.

Cu toate acestea, avertizarea asupra limitarii consumului de cartofi si a altor alimente amidonice este valabila pentru minimalizarea riscului de dezvoltare a cancerului, intrucat acest tip de alimente contin un compus chimic numit acrilamida, conform medicului dietetician Stephanie Schiff, de la Northwell Health's Huntington Hospital din Huntington, New York.

"Acrilamida este o substanta chimica produsa atunci cand alimentele amidonate, precum cartofii, sunt prajiti sau copti la o temperatura ridicata. Daca dorim sa nu excludem aceste alimente din dieta noastra, atunci ne putem reduce aportul de acrilamida daca alegem sa preparam cartofii prin fierbere," a explicat Dr. Schiff.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Primar
Medic Specialist
Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Specialist...
Pantea Ileana-Iuliana,Diabet medic specialist
Diabet medic...