Publicat la: 
31/12/2018

consum moderat alcool

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca persoanele care au peste 65 de ani si care au fost diagnosticate cu insuficienta cardiaca pot continua sa bea cantitati moderate de alcool, potrivit eurekalert.org.

Studiul a fost condus de cercetatorii de la Scoala de Medicina a Universitatii Washington. Mai mult, se pare ca alcoolul are si anumite beneficii. Oamenii care au consumat alcool moderat au traint cu aproximativ un an mai mult decat cei care nu au consumat deloc, o diferenta semnificativa din punct de vedere statistic. Totusi, specialistii subliniaza faptul ca aceste rezultate nu reprezinta un indemn catre consumul de alcool.

”Pacientii mei care sunt diagnosticati cu insuficienta cardiaca ma intreaba de multe ori daca ar trebui sa inceapa sa bea cate un pahar de vin seara. Pana acum nu am avut un raspuns exact pentru ei deoarece stiam ca exista si efecte toxice ale consumului de alcool, dar depinde de cantitate”, explica David L. Brown, autorul principal al studiului, cardiolog.

Cum a decurs studiul?

Oamenii de stiinta au analizat datele unei cercetari anterioare, numite ”Cardiovascular Health Study”, efectuata in perioada 1989-1993. Au participat 5888 de adulti, dintre care 393 au dezvoltat insuficienta cardiaca pe parcursul celor noua ani de urmarire.

Insuficienta cardiaca apare atunci cand inima isi pierde treptat capacitatea de a pompa suficient sange. Aceasta poate fi declansata de un atac de cord sau de alte afectiuni cronice, cum ar fi diabetul sau bolile renale.

Varsta medie a participantilor a fost de 79 de ani, iar mai mult de jumatate dintre cei care au dezvoltat insuficienta cardiaca au fost femei. Pacientii au fost grupati in patru categorii:

  • Oameni care nu au consumat niciodata alcool.
  • Oameni care au consumat alcool in trecut, dar nu mai consuma in prezent.
  • Oameni care beau maxim sapte bauturi pe saptamana.
  • Oameni care beau mai mult de opt bauturi pe saptamana.

Specialistii au stabilit ca o portie de bere are 354 de ml, una de vin are 177 de ml, iar una de lichior are 44 de ml.

De asemenea, au fost luati in considerare si alti factori importanti, precum varsta, sexul, rasa, nivelul de educatie, veniturile, statutul de fumator si tensiunea arteriala.

Astfel, a fost gasita o asociere intre consumarea a maxim sapte bauturi pe saptamana si o viata mai lunga cu aproximativ un an. Zilele de viata in plus, comparativ cu cei care nu consuma deloc alcool, au variat intre 17 si 748 de zile, media fiind de 383 de zile.

”Oamenii care au o varsta inaintata si care dezvolta insuficienta cardiaca nu ar trebui sa inceapa sa bea. Totusi, studiul nostru sugereaza ca ar exista beneficii, asa ca oamenii nu ar trebui sa ia o decizie decat dupa ce consulta medicul”, concluzioneaza Brown.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist
Amariei - Titu Mihaela,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Marinescu Cristina,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 25

Articole similare

Dieta bogata in grasimi, factor de risc in cancerul de colon / Foto: Captura Vimeo Cancerul de colon este cea mai frecventa afectiune dintre cancerele digestive. Prin incidenta si mortalitate, se situeaza pe locul 3 din totalitatea cancerelor atat la femei cat si la barbati. Conform statisticilor, de-a lungul vietii, fiecare dintre noi prezinta...
Adrian Paunescu / Foto: Agerpres UPDATE. Inima lui Adrian Paunescu a repornit, fiind sustinuta si de aparate prin care este drenat sangele, starea pacientului fiind in continuare grava, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, Serban Bradistenau, seful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Floreasca, unde este internat poetul. Starea de sanatate...
Ce factori favorizeaza si care sunt principalele simptome ale insuficientei cardiace, cand trebuie sa facem un control de specialitate si cum poate fi tratata aceasta afectiune? Dr. Lacramioara Petrescu, medic primar cardiologie, a discutat online cu cititorii MedLive. Dr. Lacramioara Petrescu este medic primar cardiologie in cadrul Hyperclinicii...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca persoanele care au peste 65 de ani si care au fost diagnosticate cu insuficienta cardiaca pot continua sa bea cantitati moderate de alcool, potrivit eurekalert.org. Studiul a fost condus de cercetatorii de la Scoala de Medicina a Universitatii Washington. Mai mult, se pare ca alcoolul are si...
Tratamentul medicamentos administrat pacientilor cu insuficienta cardiaca poate fi simplificat prin oprirea diureticelor, potrivit unui studiu prezentat la congresul stiintific al Societatii Europene de Cardiologie. Totusi, cat de sigura este aceasta varianta? ”Pacientii care sufera de insuficienta cardiaca trebuie sa ia multe pastile pentru...