Publicat la: 
19/01/2018

renuntare la fumat

Fumatorii au o perceptie distorsionata asupra momentului declansarii afectiunilor asociate fumatului.

Viziunea fumatorilor evidentiaza faptul ca nu inteleg pe deplin consecintele negative si pericolele pe care fumatul le prezinta pentru sanatatea organismului, scrie surrey.ac.uk.

Studiu asupra mentalitatii optimiste specifice fumatorilor

Cercetatorii de la Universitatea din Milano si Universitatea din Surrey au intervievat 162 de fumatori si nefumatori pe tema intelegerii efectelor nocive pe care fumatul le are asupra sanatatii intregului organism.

Participantilor li s-a cerut sa evalueze momentul in care daunele produse de fumat incep sa se manifeste in randul persoanelor ce fumeaza circa 10 tigari pe zi incepand cu varsta de 18 ani.

Efectele nocive ale fumatului au fost clasificate ca severe (cancer pulmonar, accident vascular cerebral) si mai putin severe (dinti ingalbeniti, respiratie urat mirositoare).

Fumatorii neglijeaza efectul nociv imediat al consumului de tutun

Analizarea raspunsurilor date de participanti a aratat faptul ca fumatorii sunt inclinati sa creada ca atat efectele severe, cat si cele mai putin severe, ale fumatului incep sa apara mai tarziu in viata.

Aceste convingeri eronate arata lipsa de intelegere a consecintelor negative pe care fumatul le are pentru sanatatea organismului, cat si estimarea incorecta a timpilor de instalare a acestor consecinte.

De asemenea, oamenii de stiinta au constatat ca estimarea incorecta a momentului aparitiei efectelor nocive sunt direct proportionale cu constientizarea gradului de risc si nivelul de teama manifestat de fumatori cu privire la aceste consecinte.

Riscul ignorarii efectelor daunatoare ale fumatului

Consecintele negative ale fumatului sunt bine documentate, insa ceea ce am constatat pe parcursul studiului de fata este faptul ca fumatorii percep posibilitatea aparitiei efectelor nocive specifice fumatului mult mai departe in viitor, prin comparatie cu cei care nu fumeaza.

''Aceasta perceptie distorsionata este deosebit de periculoasa pentru fumatori, intrucat duce la amanarea momentului de a lua decizia renuntarii la fumat. De asemenea, aceste convingeri eronate intarzie prezenta fumatorilor la testele de screening pentru verificarea starii de sanatate pe acest fond, ceea ce creste riscul fumatorilor de a dezvolta o boala grava," declara Dr. Patrice Rusconi, unul dintre autorii principali ai studiului.

Specialitate: 
Comentarii

Am decis sa renunt la fumat (nu glumesc), multumita acestui articol. De fapt, decisesem sa ma las de azi, iar azi am vazut articolul. Multumesc! Gandeam exact asa....

Buna seara, Sunt un fost fumător,am virstra de 65 ani,m-am lăsat definitiv de fumat in urma unui avc,am efectuat tratament medical și recuperarea dar a început să mă doară picioarele cînd merg.

Pagini

Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie

Medic Specialist
Tatomir Adina-Maria, Medic Primar Medicina de Urgenta, Medic Specialist
Medic Primar...
Surugiu Elena,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Circa 61% dintre persoanele care trag primul fum de tigara devin, cel putin temporar, fumatori dependenti, sugereaza o analiza a datelor colectate de cercetatorii de la Universitatea Queen Mary din Londra. Constatarile sondajului de opinie efectuat in randul a 215 mii de persoane, publicate in revista de specialitate "Nicotine & Tobacco...
Renuntarea la fumat aduce kilograme in plus / Foto: Photoxpress Oamenii de stiinta spun ca au descoperit in cele din urma de ce fumatorii au tendinta de a lua in greutate, atunci cand renunta la obicei, anunta MSNBC. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro. Este foarte cunoscut obiceiul celor care se lasa de fumat de a manca mai mult sau...
Fumatorii au o perceptie distorsionata asupra momentului declansarii afectiunilor asociate fumatului. Viziunea fumatorilor evidentiaza faptul ca nu inteleg pe deplin consecintele negative si pericolele pe care fumatul le prezinta pentru sanatatea organismului, scrie surrey.ac.uk. Studiu asupra mentalitatii optimiste specifice fumatorilor...
"Smoking is ugly", o campanie desfasurata de Organizatia Mondiala a Sanatatii / Foto: OMS "Femeile incep sa fumeze mai tarziu decat barbatii insa renunta mai greu" a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului national "Stop fumat!". O consecinta grava a fumatului este aceea ca femeile fumatoare prezinta un risc mai mare de...
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera ca guvernele din intreaga lume ar trebui sa creasca taxele la tigari si la alte produse din tutun pentru a incuraja oamenii sa se lase de fumat si pentru a creste fondurile alocate serviciilor de sanatate, scrie Reuters. Intr-un raport intitulat "Epidemia Globala de Tutun 2015", Agentia de Sanatate...