Publicat la: 
30/01/2018

Cum se coordoneaza ochii si urechile pentru a transmite creierului informatii despre mediul inconjurator

Ochii si urechile lucreaza impreuna pentru a transmite creierului informatii despre mediul inconjurator. Chiar si cea mai simpla miscare oculara declanseaza miscari ale timpanului, conform unui nou studiu efectuat de cercetatorii in neurostiinte de la Universitatea Duke din Carolina de Nord. Studiul a fost publicat recent in "Proceedings of the National Academy of Sciences", informeaza today.duke.edu.

Miscarea oculara si vibratiile timpanului

Cercetatorii au observat ca si atunci cand ne mentinem capul fix, miscarea ochiilor dintr-o parte in cealalta declanseaza anumite vibratii la nivelul timpanului, chiar si in absenta sunetelor din mediul inconjurator.

In mod surprinzator, aceste vibratii ale timpanului incep cu putin inainte ca ochii sa se miste, ceea ce indica faptul ca cele doua organe sunt controlate de aceleasi comenzi la nivelul creierului.

"Este ca si cand creierul ar spune <<Anunt timpanele ca urmeaza sa misc ochii>>", declara Jennifer Groh, profesoara de neurobiologie, psihologie si neurostiinte in cadrul Universitatii Duke.

Constatarile, replicate atat in cadrul experimentelor de laborator realizate pe subiectii umani, cat si a celor efectuate in randul maimutelor, ofera o noua perspectiva asupra modului in care creierul coordoneaza ceea ce vedem cu ceea ce auzim. 

Studiul ofera si o intelegere mai buna a tulburarilor auditive, precum dificultatea de a urmari o conversatie intr-un mediul aglomerat si galagios.

Nu este un lucru nou faptul ca ochii si urechile conlucreaza pentru ca subiectii sa auda sunetele din jur. Majoritatea oamenilor observa ca este mai usor sa inteleaga cele spuse de interlocutor daca il urmareste cu privirea. 

Iluzia optica numita Efectul McGurk demonstreaza ca indiciile necorespunzatoare ale miscarilor buzelor ar putea determina subiectii sa auda sunetul gresit.

Cum combina creierul cele doua tipuri de informatii senzoriale

"Creierul tinde sa potriveasca ceea ce vedem cu ceea ce auzim in functie de originea stimulilor, insa sistemul vizual si cel auditiv functioneaza dupa mecanisme diferite: ochii trimit catre creier un instantaneu al stimulilor vizuali, in timp ce sunetele sunt calculate in functie de originea lor, pe baza diferentelor de receptare a volumului si timpului de receptare intre cele doua urechi," declara Jenifer Groh.

Intr-un experiment realizat de Kurtis Gruters, coautorul studiului, 16 voluntari au fost rugati sa stea intr-o camera intunecata si sa urmeasca lumina LED. Fiecare participant purta microfoane la nivelul urechilor, suficient de sensibile pentru a capta vibratiile create la miscarile timpanului. 

Desi timpanul vibreaza ca raspuns la sunetele percepute din exterior, creierul poate controla aceste miscari folosind oasele mici de la nivelul urechii medii, precum si receptorii auditivi reprezentati prin celule ciliate sensibile, care vibreaza la stimulul sonor.

Aceste mecanisme ajuta la modificarea volumului sunetelor ce ajung la nivelul urechii interne si apoi la creier, intitlulate emisii otoacustice.

Cercetatorii au descoperit ca atunci cand ochii se misca, timpanele raspund in sincron, vibrand inainte si inapoi, in interior si in exterior, pana cand ochii se opresc din miscare. 

Mai mult, raportul cercetatorilor arata ca miscarile oculare ample declanseaza vibratii mai puternice la nivelul urechii interne.

"Faptul ca aceste miscari contin informatii despre miscarile ochilor, inseamna ca acestea ajuta creierul sa obtina cat mai multe informatii despre mediul vizual si auditiv. Acesta este un indicator al interactiunii sanatoase intre sistemul auditiv si cel vizual," declara David Murphy, coautor al studiului.

In prezent, cercetatorii continua sa investigheze modul in care aceste vibratii ale timpanului influenteaza ceea ce auzim, precum si rolul pe care acestea il joaca in declansarea tulburarilor auditive.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Ochii si urechile lucreaza impreuna pentru a transmite creierului informatii despre mediul inconjurator. Chiar si cea mai simpla miscare oculara declanseaza miscari ale timpanului, conform unui nou studiu efectuat de cercetatorii in neurostiinte de la Universitatea Duke din Carolina de Nord. Studiul a fost publicat recent in "Proceedings of the...
Oamenii de stiinta au reusit, printr-un nou studiu, sa regenereze celulele senzoriale cili, gasite in cohlee, care este o parte a urechii interne. Aceste celule transforma vibratiile sonore in semnale electrice si pot fi distruse definitiv din cauza zgomotelor puternice sau a inaintarii in varsta, potrivit sciencedaily.com. Pierderea auzului, in...
Protejarea urechilor / Foto: Reuters Auzul este unul din simturile care ne tin in contact cu lumea inconjuratoare, inca din viata intrauterina. La bebelusi, auzul este esential pentru invatarea limbii materne, dar si la stimularea creierului. Oamenii se bazeaza pe el pentru a putea comunica, pentru a se feri de pericole, pentru a interactiona...
Zumzetul oraselor aglomerate / Foto: Agerpres Stim cu totii ca zgomotele puternice ne pot afecta sanatatea. Zi de zi suntem nevoiti sa ignoram zgomotul din trafic, muzica data tare de vecini, sunetele metroului care ajunge in statie etc. astfel incat ni se pare ca am uitat "cum suna" linistea. Chiar daca suntem sau nu constienti de el, zgomotele...
Vocile familiare sunt mai usor de inteles, chiar daca nu putem identifica a cui este vocea, potrivit unui studiu publicat in ”Psychological Science”. Cercetatorii de la ”Western University's BrainsCAN” au demonstrat ca participantii la studiu au inteles mai usor ce au spus prietenii lor, cu toate ca vocea le-a fost modificata, decat ce au spus...