MEDICINA GENERALA

18 Iulie 2016

Copiii care se uita prea mult timp la TV sunt predispusi sa dezvolte boli osoase la maturitate

Copiii care se uita prea mult timp la TV sunt predispusi sa dezvolte boli osoase la maturitate

Televizorul afecteaza atentia / Foto: FreerangeStock

Persoanele care in copilarie au stat prea mult in fata televizorului au masa osoasa mai putin dezvoltata, sunt mai predispusi sa aiba fracturi osoase si mai vulnerabili la aparitia osteoporozei la maturitate, sugereaza un nou studiu realizat de cercetatorii australieni de la Universitatea Curtin din Australia.

Persoanele care au petrecut prea mult timp in fata televizorului in primii ani de viata au avut o masa osoasa mai putin dezvoltata la varsta de 20 ani - punctul maxim de dezvoltare al sistemului osos, scriu cercetatorii prezentului studiu, publicat la inceputul acestei luni in revista "Journal of Bone and Mineral Research".

"Ceea ce trebuie sa explicam este faptul ca responsabil de aceasta conditie nu este in mod necesar timpul petrecut in fata televizorului, care ar scoate in relief efectele nocive ale televizorului asupra sanatatii, ci, mai degraba, actul de a sedea pe perioade lungi de timp," a declarat Natalie Pearson, profesoara in cadrul Scolii de Sport si Stiintele Sanatatii de la Universitatea Loughborough din Marea Britanie.

"Primul set de date folosit in studiul de fata a fost colectat in urma cu 15 ani si atunci incoace mult mai multi tineri petrec din ce in ce mai multe ore in fata televizorului, tabletelor, telefoanelor si dispozitivelor inteligente," a mai declarat profesoara pentru reuters.com.

Pentru acest studiu, condus de cercetatoarea Joanne A. McVeigh de la Universitatea Curtin, parintii a circa 1.000 de copii australieni au raportat care e timpul zilnic petrecut in fata televizorului de catre copiii lor de varste de la 5, la 8, 10, 14, 17 si 20 de ani.

Cercetatorii au sortat participantii la studiu in trei grupuri: aproximativ 20% dintre acestia, ce se aflau la vasta de trecere dintre copilarie si adolescenta, au urmarit mai putin de 14 ore emisiunile televizate intr-o saptamana si au fost catalogati ca facand parte din grupul cu cel mai scazut nivel de timp petrecut in fata televizorului; 40% dintre acestia au petrecut cel putin 14 ore saptamanal in fata televizorului si au fost incadrati in categoria de mijloc, iar 35% dintre acestia au pornit de la nivelul de jos la cel mai inalt nivel de vizionare TV saptamanala de-a lungul anilor.

La varsta de 20 de ani tuturor participantilor li s-au efectuat scanari cu razele X pentru a observa continutul de minerale al sistemului osos.De asemenea, cercetatorii le-au masurat inaltimea, greutatea si le-au testat nivelul de activitate fizica, aportul de calciu si de vitamina D din organism, precum si prezenta semnelor de consum de alcool si tutun in organism.

In urma testelor acestia au observat ca persoanele care la varste fragede au facut parte din grupul cu cea mai mare parte de timp petrecuta in fata televizorului au avut un continut scazut de minerale in organism la varsta adulta.

"Sederea in fata televizorului are doua efecte: pe de-o parte ne impiedica sa fim activi si, prin urmare, sa beneficiem de avantajele miscarii fizice pentru sanatatea intregului organism, si pe de alta parte ne imobilizeaza pe o perioada lunga de timp, ceea ce duce la modificarea echilibrului chimic ce ajuta la pastrarea sanatatii sistemului nostru osos," a declarat Dr. Sebastien Chastin, cercetator in cadrul Universitatii Caledonian din Glasgow, Scotia.

Desi activitatile de zi cu zi pe care le avem in prezent ne impiedica sa fim activi, trebuie sa fim constienti de efectele nocive ale lipsei de activitate si sa adoptam modalitati mai practice pentru a ne misca mai mult timp zilnic, precum si sa facem pauze mai dese de la activitatile noastre zilnice in timpul carora putem efectua o activitate fizica moderata, sugereaza autoarea principala a studiului.

Sursa: Reuters

G.T.Echipa MedLife de Medicina Generala

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.