Publicat la: 
5/09/2018

fertilizare

Copiii conceputi prin feritilizarea in vitro au un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arteriala la inceputul vietii, printre alte complicatii cardiovasculare, potrivit unui nou studiu publicat in ”Journal of the American College of Cardiology”.

Tehnologiile de reproducere asistata (ART), dezvoltate in anul 1978, au ajutat milioane de familii care nu puteau sa conceapa natural. Cele mai frecvente metode sunt fertilizarea in vitro si injectarea intracitoplasmica a spermatozoizilor, care pot expune embrionul la numerosi factori de mediu inainte de implantare. In prezent, peste sase milioane de copii din intreaga lume au fost conceputi prin aceste metode, fiind un fenomen care ia amploare.

Autorii studiului au evaluat sistemul circulator al 54 de tineri, adolescenti sanatosi, conceputi prin fertilizare in vitro, cu varsta medie de 16 ani. Astfel, au masurat tensiunea arteriala, acumularea placii, functia vaselor sanguine si rigiditatea arterei. Indicele de masa corporala, greutatea la nastere, varsta gestionala, indicele de masa matern, statutul de fumat si profilul de risc cardiovascular au fost similare intre adolescentii conceputi artificial si alti 43 de participanti conceputi natural, de aceeasi varsta.

Prin monitorizarea tensiunii arteriale timp de 24 de ore, specilistii au descoperit ca adolescentii conceputi artificial au o tensiune arteriala sistolica si diastolica de 119/71 mmHg, mai mare decat cei conceputi natural, adica 115/69. Mai mult, 8 dintre adolescentii conceputi artificial au fost diagnosticati cu hipertensiune arteriala, pe cand, in cealalta categorie, a existat un singur caz.

Aceste metode modifica vasele de sange ale copiilor, dar inca nu stim care sunt consecintele pe termen lung.

”Cea mai interesanta descoperire a studiului este ca mai multi adolescenti conceputi prin aceste metode artificiale au fost diagnosticati cu hipertensiune arteriala. Exista tot mai multe dovezi ca aceste metode modifica vasele de sange ale copiilor, dar inca nu stim care sunt consecintele pe termen lung. Totusi, stim cu siguranta ca un copil conceput artificial are un risc de sase ori mai mare de hipertensiune arteriala decat unul conceput natural. A fost nevoie de cinci ani pentru ca diferentele dintre tensiunile arteriale sa devina vizibile. Din ce in ce mai multi copii sunt conceputi prin metode arficiale, copii aparent sanatosi, dar care prezinta semne serioase de risc cardiovascular precoce, in special cand vine vorba de hipertensiunea arteriala”, declara Emrush Rexhaj, autorul principal al studiului, de la Spitalul Universitar din Berna.

Larry A. Weinrauch, cardiolog la Spitalul Mount Auburn, sustine ca aceasta problema poate fi subestimata din cauza numarului restrans de participanti implicati si din cauza faptului ca au fost excluse sarcinile multiple, dar si anumiti factori materni, precum eclampsia, hipertensiunea arteriala cronica si diabetul.

”Acest studiu ar putea ajuta la prevenirea problemelor cardiovasculare. Trebuie sa fim vigilenti cand vine vorba de tensiunea arteriala crescuta in randul copiilor conceputi artificial pentru a pune in aplicare la timp modificari ale stilului de viata, dar si pentru a apela, in caz de nevoie, la farmacoterapie”, concluzioneaza Weinrauch.

Studiul a avut anumite limitari, cum ar fi ca au fost studiati doar copiii cu nastere unica, iar toti participantii au fost recrutati dintr-un centru de reproducere asistata. In plus, exista si alti factori de risc cardiovascular care nu s-au luat in considerare, cum ar fi nasterea prematura, greutatea mica la nastere si preeclampsia.

Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/09/180903152922.htm

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neonatologie

Ciochina Adela,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Ionescu Silvia-Elena,Doctor
Doctor
Medic Primar

Articole similare

Intre a avea si a nu avea copii / Foto: Reuters In premiera in Romania, va fi implementat Subprogramul de fertilizare in vitro si embriotransfer in cadrul caruia se vor asigura fondurile necesare realizarii procedurilor de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile, informeaza Ministerul Sanatatii intr-un comunicat remis MedLive.ro....
Fertilizare in vitro (FIV) / Foto: Reuters Un copil s-a nascut dintr-un embrion inghetat in urma cu aproape 20 de ani, generand noi discutii etice legate de adoptia inter-generatii, informeaza The Daily Telegraph, citat de HotNews.ro. Mama, in varsta de 42 de ani, a adoptat un embrion de la un cuplu care il crease in urma cu doua decenii si...
Femeile care au diverse complicatii la prima sarcina, cum ar fi nastere prematura sau preeclampsie, au un risc dublu de a dezvolta hipertensiune arteriala mai tarziu, pe parcursul vietii, comparativ cu femeile care au sarcini fara complicatii. La studiu au participat 4000 de femei, iar problemele privind hipertensiunea arteriala au aparut, cel...
Lipsa somnului afecteaza sanatatea / Foto: Sxc.hu "Ma trezesc la ora sapte, torn repede o ceasca de cafea sa ma dezmeticesc dupa care imi duc copilul la gradinita si alerg la serviciu, sa nu intarzii. Urmeaza noua ore pline de mailuri, telefoane, faxuri, apoi lupta din trafic pentru a ajunge la timp la cursurile de specializare. De aici plec...
West Nile face inca o victima in Romania / Foto: MorgueFile Inca o persoana infectata cu virusul West Nile a murit in Romania, numarul victimelor urcand, astfel, la trei, informeaza luni Ministerul Sanatatii, potrivit Mediafax. Victima, un barbat de 64 de ani din Mehedinti, locuia in mediul rural si suferea de mai multe boli cronice: diabet...