Publicat la: 
3/12/2018

oameni destepti

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu in care au folosit cea mai mare baza de date, ca exista o legatura mica, dar semnificativa, intre marimea creierului si performanta cognitiva, potrivit eurekalert.org.

Exista o credinta veche conform careia exista o legatura intre dimensiunea creierului si inteligenta. De mai bine de 200 de ani, oamenii de stiinta au cautat explicatiile acestei asocieri. Primele metode au fost masuratorile, cum ar fi volumul estimat al craniului, sau circumferinta capului. Cautarile au devenit mai complexe in ultimele decenii, in urma aparitiei RMN-ului, care ofera cu exactitate volumul creierului. Cu toate acestea, conexiunea a ramas neclara, dat fiind ca multe studii nu au luat in calcul si alti factori, cum ar fi inaltimea, sau statutul socio-economic.

Studiul actual a fost condus de Gideon Nave, de la Universitatea din Pennsylvania, si de Philipp Koellinger, de la ”Vrije Universiteit Amsterdam”. Acestia au folosit date obtinute prin RMN, de la 13.600 de oameni. Analizand informatiile despre dimensiunea creierului in raport cu performanta cognitiva, au constatat ca exista o relatie intre ele, dar si anumite advertismente importante.

”O persoana cu un creier mai mare va avea performante mai bune la testele cognitive, comparativ cu o persoana cu un creier mai mic. Totusi, marimea este doar o parte din intregul fenomen, explicand doar 2% din performanta. Asta inseamna ca alti factori sunt raspunzatori pentru restul de 98%”, explica Nave.

De la inceput, specialistii au incercat sa minimalizeze prejudecatile. Acestia au tinut cont de sex, varsta, inaltime, statut socio-economic si structura populatiei. Inaltimea este corelata cu performante cognitive mai bune, dar si cu o dimensiune mai mare a creierului.

Datele au fost preluate dintr-un depozit de informatii colectate de la mai mult de o jumatate de milion de oameni din Marea Britanie.

”Acest esantion este enorm, cu 70% mai mare decat cel al tuturor studiilor anterioare pe acest subiect, reunite”, spune Koellinger.

Masurarea performantei cognitive este o sarcina dificila, iar cercetatorii observa ca si metoda de evaluare utilizata in acest studiu are puncte slabe. Participantii au completat un chestionar scurt, care le testeaza logica si capacitatea de rationament, dar nu si dobandirea cunostintelor.

Folosind un model care incorporeaza mai multe variabile, cercetatorii au vrut sa vada daca performantele cognitive si rezultatele educationale mai bune pot fi prezise. Tinand cont de ceilalti factori mentionati, au observat ca exista aceasta conexiune.

Daca aveti mai multi neuroni, veti avea o memorie mai buna si veti putea face mai multe sarcini in paralel.

”Intregul fenomen ar putea fi mult mai complex in realitate. De exemplu, un creier mai mare, care este mostenit, este asociat cu un parinte mai bun. In acest caz, asocierea dintre un creier mai mare si performanta la test ar putea reflecta, pur si simplu, influenta parintilor asupra functiei cognitive. Au existat si diferente intre barbati si femei. In cazul femeilor, cortexul cerebral (stratul exterior al partii frontale a creierului) este mai gros decat la barbati”, explica Nave.

Autorii subliniaza faptul ca desi asocierea exista, este una slaba. In plus, au existat alti factori care nu au fost luati in considerare, cum ar fi educatia, nutritia, stresul si felul in care participantii au fost crescuti de catre parinti.

Pe viitor, specialistii isi propun sa inteleaga mai bine baza biologica a performantelor cognitive.

”Sa presupunem ca aveti materialul biologic necesar pentru a deveni un jucator fantastic de golf sau de tenis, dar nu ati jucat niciodata, astfel ca nu va realizati niciodata potentialul”, exemplifica Nave.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu in care au folosit cea mai mare baza de date, ca exista o legatura mica, dar semnificativa, intre marimea creierului si performanta cognitiva, potrivit eurekalert.org. Exista o credinta veche conform careia exista o legatura intre dimensiunea creierului si inteligenta. De mai bine de 200 de ani,...
Pentru ca, fiind mai destepti, stiu sa se fereasca mai bine de pericole decat cei mai prostalai. Desigur ca acesta e doar un raspuns anecdotic, cel stiintific fiind publicat in International Journal of Epidemiology. Studiul compara gemenii identici si cei fraterni pentru a constata ca geamanul mai destept traieste mai mult decat cel mai putin...
Modul in care un copil de 4 ani deseneaza este un indicator al inteligentei acestuia la varsta de 14 ani, arata un nou studiu. Cercetatorii au evaluat 7752 de perechi de gemeni identici si non-identici si au descoperit ca legatura dintre desenele acestora si inteligenta de care vor da dovada mai tarziu in viata este influentata de gene. Copiii in...
Un creier mai mare are nevoie de mai multa energie / Foto: Captura YouTube Un creier mai mare garanteaza faptul ca suntem mai inteligenti? Este o intrebare care a framantat multi oameni de stiinta si care, pe parcursul timpului, a dus la rezultate contradictorii. O concluzie insa este certa: legile fizicii sunt constrangatoare pentru facultatile...
Alaptarea este asociata cu un coeficient de inteligenta mai mare Alaptarea este asociata cu dezvoltarea de catre bebelusi a unui coeficient de inteligenta mai mare, potrivit unui studiu brazilian realizat pe o perioada indelungata, scrie Mediafax. Cercetatorii din Brazilia au monitorizat aproape 3.500 de bebelusi, provenind din toate...