Cercetare

28 Decembrie 2011

Cosmarul de dimineata

Cosmarul de dimineata

Organismul impune ritmul/ Foto: Dreamstime.com

Pentru unii, un somn de 5-6 ore pe noapte este suficient. Cand se trezesc dimineata, sunt plini de viata si gata de orice. Pentru altii, sa dormi mai putin de opt ore pare o idee lipsita de sens, iar atunci cand se ridica din pat, drumul catre baie sau bucatarie e plin de peripetii. Cum facem sa ne trezim mai vioi si mai usor dimineata?

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

E opt dimineata si Mihai Neacsu (30 de ani) n-are de gand sa se trezeasca. Alarma telefonului incepe sa sune strident si n-are cum s-o ignore. Ii vine sa-njure dar parca si gandului ii e prea somn, asa ca se opreste. Inima e singura care e pe ritm rapid, parca-i aude bataile in ureche. Cu ochii inchisi, apasa Amanati doar a facut asta de sute de ori si se-ascunde mai bine sub patura. Ce bine ar fi daca ar putea sa stea acolo cat vrea! Daca macar ar putea sa mai doarma o ora! Si daca nu s-ar duce la munca? Ce sa se intample? Alarma se aude din nou. De data asta deschide ochii.

Mihai n-a fost niciodata altfel. Si cand era la gradinita isi aminteste ca ii era greu sa se trezeasca dimineata. Parintii aproape se rugau de el sa se spele pe dinti, pe fata, sa mearga la micul dejun. In liceu, cand a inceput sa piarda adesea noptile, organismul si-a pierdut ritmul. Are un prieten caruia 4-5 ore de somn pe noapte ii sunt de-ajuns. Mihai doarme insa aproape dublu. Si uneori ar vrea mai mult. De unde apar aceste diferente?

O intrebare la care oamenii de stiinta inca incearca sa gaseasca un raspuns. Unii cred ca somnul ii ofera trupului sansa de a se recupera dupa activitatile de peste zi, dar in realitate cantitatea de energie economisita este infima (circa 50kCal, cam cat exista intr-o felie de paine prajita), mentioneaza BBC.

Cercetatorii mai spun ca trebuie sa dormim pentru ca este esential sa ne mentinem nivelul normal de abilitati cognitive vorbitul, memoria, gandirea flexibila sau imaginatia, cu alte cuvinte, activitatea creierului. Dovada este felul in care ne manifestam atunci cand nu dormim: suntem morocanosi, uitam mult, nu suntem atenti, ne enervam etc.

Desi toti avem nevoie de somn, nu exista o durata fixa, universal valabila. Jim Horne, de la Centrul de Cercetare a Somnului din cadrul Universitatii din Loughborough, a explicat cum cantitatea de somn utila este cea de care avem nevoie pentru a nu fi somnorosi in timpul zilei.

Exista unele metode care pot face trezirea mai usoara:

  • Nu mancati chiar inainte de a merge la culcare, pentru ca este nevoie de timp pentru digestie.
  • Seara evitati cafeaua, ciocolata, vinul rosu.
  • Mergeti la toaleta inainte sa intrati in pat.
  • Mentineti o temperatura potrivita in camera: e bine sa nu fie nici prea frig, dar nici prea cald.
  • Daca anotimpul permite, dormiti cu geamul (intre)deschis. Daca este frig, aerisiti camera inainte de culcare.
  • Stabiliti o rutina; ar putea sa va ajute: incercati sa mergeti la somn si sa va treziti la aceeasi ora in fiecare seara/zi.
  • Cautati sa aveti cat mai multa liniste in camera; la nevoie, folositi dopuri de urechi.
  • Sfatul psihologilor nu adormiti suparat functioneaza. Incercati sa rezolvati orice neintelegere inainte de a intra in dormitor.
  • Cei care sunt interesati de tehnicile orientale de relaxare, pot incerca cateva minute de meditatie, exercitii de respiratie sau aranjarea camerei tinand cont de anumite principii legate de energie.
  • Mergeti la culcare devreme si dormiti atat cat aveti nevoie.
  • Dimineata, cand faceti ochi, respirati adanc si imaginati-va ca sunteti intr-un loc care va face multa placere.
  • Beti un pahar cu apa dimineata, pe stomacul gol. Va va pune in miscare metabolismul si va va ajuta sa va treziti mai repede.
  • Cautati un motiv placut care sa va faca sa va ridicati rapid din pat.
  • Ridicati-va imediat din pat si fiti eficient pentru a nu avea senzatia ca v-ati trezit degeaba. Sentimentul acesta va va insoti (si motiva) in zilele urmatoare.
  • Faceti sport, daca se poate in aer liber.
  • Nu beti cafea in fiecare zi. Cercetatorii au aratat ca organismul incepe sa se obisnuiasca cu acest lucru si cafeaua nu va mai avea efect. Incercati sa beti doar atunci cand simtiti intr-adevar ca aveti nevoie de cafeina.

Fapt divers:

Perioada de somn la animale difera de la specie la specie. Spre exemplu, un piton doarme circa 18 ore pe zi, o pisica 12,1 ore, iar o girafa 1,9 ore.

In 1965, Randy Gardner a stabilit un record de 11 zile fara somn. Dupa primele patru zile, a inceput sa aiba halucinatii. A urmat apoi o perioada in care se credea un fotbalist faimos. La sfarsitul cercetarii, a reusit sa functioneze destul de bine, invingand la pinball (jocuri mecanice) pe unul dintre cercetatori.

Redactia MedLive



©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.