Publicat la: 
8/08/2016
Creierul oamenilor supraponderali imbatraneste mai rapid (studiu)

Obezitate/ Foto: MorgueFile.com

Creierul unei persoane supraponderale arata cu 10 ani mai deteriorat decat ar trebui sa fie conform varstei, cel putin aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii in urma unui studiu realizat recent de o echipa de cercetatori de la Universitatea Cambridge.

Creierul uman pierde din volumul materiei albe - partea care este responsabila pentru transmiterea informatiilor - iar acest procedeu este unul natural, asociat procesului de imbatranire. Insa, testele imagistice au aratat ca in cazul persoanelor supraponderale cantitatea de materia alba a creierului nu le reflecta varsta reala, conform bbc.com.

Cercetatorii au observat in cadrul testelor ca pierderea materiei albe este asociata cu surplusul de greutate, asa incat creierul unei persoane supraponderale in varsta de 50 de ani a rezultat a fi cu 10 ani mai imbatranit.

Pentru a realiza acest studiu cercetatorii au analizat conditiile neurologice a 473 de persoane cu varste cuprinse intre 20 si 87 de ani, impartite pe categorii in functie de greutate.

Descoperirile lor, publicate in jurnalul de specialitate "Neurobiology of Aging" arata ca exista diferente semnificative in ceea ce priveste volumul materiei albe a creierului persoanelor supraponderale, prin comparatie cu cel al persoanelor cu o greutate normala.

Cele mai evidente rezultate au fost observate in categoria persoanelor cu varsta mijlocie, acest lucru sugerand faptul ca la acea varsta creierul uman este deosebit de vulnerabil fata de procesul de imbatranire.

Cu toate astea nu a existat nicio diferenta intre grupele de participanti in ceea ce priveste modul in care acestia au raspuns in cadrul testelor de inteligenta.

Acesta este si motivul pentru care cercetatorii sunt de parere ca sunt necesare mai multe studii de specialitate pe aceasta tema pentru a afla modul in care surplusul de greutate ne influenteaza capacitatile neurologice si ne afecteaza creierul la nivel fiziologic.

Autoarea principala a studiului, Dr. Lisa Ronan care conduce Departamentul de Psihiatrie din cadrul Universitatii Cambridge, a declarat ca cercetarea nu arata foarte clar daca obezitatea afecteaza creierul sau vice-versa.

"Problema obezitatii este atat de complexa incat ne este greu sa spunem ca stim totul despre cum se manifesta aceasta asupra starii generale de sanatate a organismului. Suntem abia la inceput de drum pentru a intelege totul despre cum aceasta problema afecteaza in mod direct creierul si declanseaza cresterea in greutate," a declarat aceasta pentru bbc.com.

"De asemenea, este deosebit de important sa aflam daca aceste modificari sunt reversibile atunci cand persoanele obeze pierd in greutate. Acesta este un punct de plecare in cercetarile noastre pentru a afla pana la cel mai mic detaliu care sunt efectele cresterii in greutate, al dietelor si exercitiilor fizice, in special atunci cand vine vorba despre starea fiziologica a creierului si despre modul in care functioneaza memoria," a declarat Prof. Sadal Farooqi, coautorul studiului de fata.

Autor: G.T.