Publicat la: 
10/05/2018

Rezultele unui studiu de specialitate realizat recent cu scopul de intelege mai bine factorii ce influeaza capacitatea unei femei de a concepe sugereaza ca mersul pe jos poate ajuta femeile sa isi imbunatateasca sansele de a ramane gravide. 

Studiul a fost realizat de Dr. Lindsey Russo si Dr. Brian Whitcomb, cercetatori in domeniul biostatisticii si epidemiologiei in cadrul Universitatii din Massachusetts Amherst, informeaza umass.edu.

Concluziile cercetatorilor privind cresterea sanselor de a ramane gravida

Rezultele investigatiilor stiintifice conduse de Dr. Russo si Dr. Whitocomb in randul femeilor sanatoase cu varste cuprinse intre 18 si 40 de ani cu antecedente de pierdere a sarcinii se bazeaza pe analiza datelor rezultate din studiile efectuate de cercetatori cu scopul observarii efectelor secundare ale aspirinei asupra gestatiei si reproducerii.

"Una dintre principalele constatari este ca nu exista o conexiune intre cele mai multe tipuri de activitate fizica si probabilitatea de a concepe, in randul femeilor care au suferit una sau doua pierderi de sarcina, cu exceptia mersului pe jos, care a fost pozitiv asociat cu o crestere semnificativa a sanselor de a ramane gravida pentru femeile supraponderale sau obeze," declara Dr. Russo.

"Stilul de viata este cu siguranta relevant pentru capacitatea de a concepe, iar rezultatele strudiului nostru arata ca mersul pe jos poate avea un efect benefic la nivel molecular. Aceste constatari ne ofera informatii suplimentare despre modul in care putem schimba stilul de viata pentru a creste sansele de a concepe. Suntem bucurosi sa putem contribui cu dovezi stiintifice ce adauga noi masuri recomandarilor generale pe tema activitatii fizice in randul femeilor ce planuiesc sa ramana gravide. Plimbarile pe jos joaca, astfel, un rol central in schimbarea stilului de viata, sunt usor de adoptat si pot fi puse foarte usor in practica," adauga Dr. Whitcomb.

In randul celor 1214 femei participante la studiu, mersul pe jos a fost pozitiv asociat cu capacitatea de a ramane gravida - sau gradul de fecundabilitate - ce a variat semnificativ in functie de indicele de masa corporala, arata raportul cercetatorilor.

In randul femeilor supraponderale sau obeze mersul pe jos de cel putin 10 minute pe zi este asociat pozitiv cu stimularea nivelului de fecundabilitate. 

Mai mult, femeile care obisnuiau sa efectueze mai multe de patru ore pe saptamana de activitate riguroasa au avut sanse semnificativ mai mari pentru a concepe, prin comparatie cu cele care nu obisnuiau sa faca miscare.

Activitatea fizica moderata, statul jos si alte categorii de activitati nu au fost asociate pozitiv cu sporirea nivelului de fecundabilitate, insa cauzele acestor diferente nu sunt in prezent cunoscute.

"Nu stim inca cum putem interpreta aceste constatari conform carora activitatea fizica de intesitate poate avea efecte biologice diferite, prin comparatie cu mersul pe jos, iar studiul de fata nu ne ofera suficiente detalii pentru care sa putem intelege de ce activitatea de mare intensitate impacteaza diferit nivelul de fecundabilitate," declara Dr. Whitcomb.

Printre numeroasele avertismente pe care le emit cercetatorii in raportul lucrarii de fata se numara si faptul ca activitatea fizica este legata si de alte comportamente si factori ce tin de stil de viata, iar femeile care sunt mai active din punct de vedere fizic difera in multe aspecte de femeile care sunt mai putin active. 

"Facem tot ce putem pentru a tine cont de aceste diferente si sa adresam concluziile noastre din punct de vedere statistic," declara Dr. Russo.

"Cu toate acestea, constatarile studiul de fata ne furnizeaza suficiente dovezi pentru care activitatea fizica si, in special, mersul pe jos, este benefic in randul femeilor ce au un indice de masa corporala mare si care vor sa conceapa. Este nevoie de studii suplimentare pentru a intelege mai bine mecanismele prin care mersul pe jos si activitatea fizica de mare intensitate ar putea influenta sansele de a concepe in randul acestora," conchid autorii studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Medic Primar,...
Medic Primar
Vulcan Florin,Medic primar
Medic primar
Albu Andreea Ruxandra,Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale, Asistent Universitar
Medic Primar,...
  •  
  • 1 of 62

Articole similare

O singura gena a mamei joaca un rol atat de important in dezvoltarea placentei, incat orice eroare ar putea provoca pierderea sarcinii. Cercetatorii de la ”Medical Faculty of Ruhr-Universitat Bochum (RUB)” au descoperit acest lucru facand un experiment pe soareci conceputi special fara aceasta gena, numita ”Math6”, conform eurekalert.org....
Rezultele unui studiu de specialitate realizat recent cu scopul de intelege mai bine factorii ce influeaza capacitatea unei femei de a concepe sugereaza ca mersul pe jos poate ajuta femeile sa isi imbunatateasca sansele de a ramane gravide.  Studiul a fost realizat de Dr. Lindsey Russo si Dr. Brian Whitcomb, cercetatori in domeniul biostatisticii...
Independent de consecintele pe care obezitatea le are asupra starii de sanatate a femeilor gravide - precum riscul crescut pentru declansarea diabetului zaharat - aceasta poate prezenta un risc atat pentru greutatea fatului la nastere, precum si pentru starea generala de sanatate pe tot parcursul vietii, potrivit cercetatorilor de la National...
Ce ecografii trebuie sa faca o viitoare mama in timpul sarcinii? Dr. Mihaela Steriu a explicat in ce saptamani de sarcina sunt recomandate ecografiile, care sunt indicatiile lor si ce aflam in urma acestora? "Este recomandat sa respectam protocolul si sa nu exageram cu ecografiile", spune Dr. Mihaela Steriu. Dr. Mihaela Steriu: In trimestrul 1...