Publicat la: 
2/08/2017
Cum combatem sentimentul de singuratate si izolareaSinguratatea este o problema medicala grava, ce declanseaza declinul pe plan fizic si mental, si creste riscul decesului prematur in randul adultilor. Un studiu efectuat recent si publicat in revista "Journals of Gerontology: Social Sciences" arata ca sentimentul de singuratate poate fi contracarat prin voluntariat numai doua ore pe saptamana, informeaza reuters.com.

Intrucat relatiile de prietenie si legaturile sociale pot alunga sentimentul de singuratate, cercetatorii si-au propus sa afle daca implicarea intr-un program de voluntariat ar putea aduce beneficii in randul celui mai vulnerabil public, persoanele vaduve.

Asa cum era de asteptat, cercetatorii au constatat ca sentimentul de singuratate era mult mai intens perceput de persoanele vaduve, prin comparatie cu persoanele singure sau cele casatorite.

In randul celor dintai, inscrierea intr-un program de voluntariat pentru munca in folosul comunitatii a reusit sa scada nivelul sentimentului de singuratate in mod semnificativ, prin comparatie cu persoanele casatorite ce petrec acelasi numar de ore in compania prietenilor din comunitatea de care apartin.

"Nu stim exact cum voluntariatul alunga sentimentul de singuratate perceput in special de persoanele in varsta care au ramas vaduve, insa suntem de parere ca munca in folosul comunitatii le stimuleaza activitatea cerebrala, ii determina sa fie mai activi pe plan fizic si sa interactioneze cu alte persoane, legand noi prietenii," a declarat autorul principal al studiului, Dawn Carr, cercetator al institutului Aging and Public Policy din cadrul Florida State University.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au examinat datele medicale a 5.882 de adulti cu varste de peste 51 de ani, pe perioada cercetarii care s-a desfasurat intre anii 2006 si 2014.

In tot acest timp 667 de persoane au devenit vaduve, iar declinul sanatatii pe fondul singuratatii a fost mai pronuntat in randul persoanelor de culoare, in varsta, care sufereau de diferite afectiuni sau erau deprimati.

La inceputul studiului aproximativ jumatate din participanti erau inscrisi in programe de munca voluntara in folosul comunitatii, iar pe durata studiului inca 1,5% dintre participanti au inceput munca voluntara cu cel putin 100 de ore pe an, in timp ce 6,3% dintre participanti efectuau munca in folosul comunitatii intr-un numai mai mic de ore.

Pentru a evalua starea lor de sanatate si nivelul de singuratate resimtit de acestia, cercetatorii au analizat raspunsurile date de participanti in cadrul sondajelor de opinie efectuate pe tot parcursul studiului.

Constatarile cercetarii ofera dovezi suplimentare beneficiilor legate de sanatatea interactiunilor sociale obisnuite, a declarat Dr. Guohula Li, directorul instututului Center for Injury Epidemiology and Prevention din cadrul Columbia University, New York.

"Voluntariatul este o activitate care faciliteaza implicarea sociala in randul adultilor in varsta si incurajeaza formarea de noi relatii sociale cu restul membrilor comunitatii. O astfel de activitate poate ridica stima de sine in randul persoanelor in etate, dandu-le sentimentul ca apartin unei comunitati. Acest nivel de implicare sociala scade semnificativ sentimentul singuratatii, in special dupa pierderea partenerilor de viata," adauga autorul principal al studiului.

"Pentru multi dintre acestia voluntariatul contribuie la scaderea sentimentului de singuratate, iar acest aspect al vietii este deosebit de important pentru prevenirea bolilor de inima, a dementei si declinului cerebral sau functional, precum si a decesului prematur. Pentru a fi benefic, singura conditie este ca voluntariatul sa fie efectuat regulat, similar recomandarilor pentru efectuarea activitatilor fizice," conchide Dr. Carla Perissinotto, cercetatoarea in cadrul University of California, San Francisco.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Nedelcu Elena,Medic Specialist
Medic Specialist
Psiholog
Sahlean Mihaela,Psiholog Clinician Principal, Doctor in Psihologie
Psiholog...
Stan Cristina Maria,Psiholog specialist, psihoterapeut specialist
Psiholog...