Publicat la: 
29/11/2013

Cum depasim depresia de iarna

Daca starea dumneavoastra de spirit se inrautateste atunci cand vremea devine mai friguroasa si zilele mai scurte, este posibil sa aveti "depresie de iarna". Tulburarea afectiva sezoniera debuteaza la sfaristul toamnei si dureaza in primele luni ale iernii, cand lumina soarelui este disponibila pentru o perioada mai scurta de timp. Aceasta apare atunci cand ritmul normal al corpului se desincronizeaza, din cauza lipsei luminii soarelui.

In cazul persoanelor depresive pe tot parcursul anului, senzatia de tristete devine mai acuta in timpul iernii.

"Depresia de iarna" a fost identificata pentru prima data de o echipa de cercetatori de la Institutul National de Sanatate Mintala din Statele Unite, in 1984. Acestia au descoperit ca tendinta de a avea o stare de spirit sezoniera se manifesta in grade diferite.

Simptomele depresiei de iarna:

 • Somnolenta
 • Oboseala in timpul zilei
 • Cresterea in greutate
 • Apetitul sexual scazut
 • Tristete
 • Scaderea interesului pentru activitatile sociale
 • Lipsa energiei

Tratamentul pentru tulburarea afectiva sezoniera

Nu exista un tratament care sa vindece complet depresia sezoniera, dar sunt anumiti pasi pe care ii puteti face pentru ameliorarea simptomelor. Terapia cu lumina este principalul tratament al tulburarii afective sezoniere, iar cercetatorii continua sa studieze pentru a descoperi cel mai eficient mod de a-l folosi.

Momentan, exista doua tipuri de terapie cu lumina:
tratamentul cu lumina intensa, care presupune asezarea pacientului in fata unei lampi pentru o anumita perioada de timp.

Simularea rasaritului, unde o sursa de lumina scazuta este programata sa porneasca la un anumit punct dimineata. Aceasta porneste inainte sa va treziti si devine, treptat, din ce in ce mai puternica.

Este posibil ca efectele terapiei cu lumina sa devina vizibile la 3 zile dupa ce ati inceput tratamentul. Oprirea terapiei cu lumina va determina reaparitia depresiei.

Antidepresivele pot trata in mod eficient episoadele de depresie la persoanele care au tulburari afective sezoniere.

Consilierea (terapia interpersonala si terapia cognitiv-comportamentala) ajuta persoanele care sufera de tulburare afectiva sezoniera.

Activitatea fizica in timpul zilei, in special dimineata, ajuta la ridicarea nivelului de energie si la imbunatatirea starii de spirit.


Pentru tratarea depresiei, programeaza-te pentru o consultatie la la medicii psihologi la una din urmatoarele clinici:

Sursa: WebMd

  Specialitate: 

  Echipa medicala MedLife - Psihologie, Psihoterapie

  Articole similare

  Sunt nenumarate teorii psihologice care incearca sa explice depresia de Sarbatori. Eu ma voi opri aici asupra uneia singure: stergerea importantei riturilor. dr. Vlad Stroescu Intr-una dintre cele mai cunoscute carti de antropologie, Coming of age in Samoa (1928), Margaret Mead, pe atunci o foarte tanara cercetatoare, scria ca adolescenta,...
  Daca starea dumneavoastra de spirit se inrautateste atunci cand vremea devine mai friguroasa si zilele mai scurte, este posibil sa aveti "depresie de iarna". Tulburarea afectiva sezoniera debuteaza la sfaristul toamnei si dureaza in primele luni ale iernii, cand lumina soarelui este disponibila pentru o perioada mai scurta de timp. Aceasta apare...
  Soare cu dinti la inceput de toamna / Foto: Reuters De-a lungul secolelor, poetii au descris o stare de tristete, un sentiment de deznadejde si letargie ce apar odata cu zilele tot mai scurte ale toamnei si iernii. In multe culturi si religii exista festivaluri de iarna asociate cu lumanari sau cu foc. Scurtarea zilelor pe timpul iernii si...