Publicat la: 
27/11/2012

Cum dezactiveaza bacteriile sistemul imunitar

Intr-un nou studiu realizat de cercetatorii de la Imperial College din Londra s-a identificat modul in care bacteria Salmonella, ce cauzeaza gastroenterita si febra tifoida, contracareaza mecanismele de aparare ale celulelor umane.

O modalitate prin care celulele noastre lupta impotriva infectiilor este prin inghitirea celulelor bacteriene mai mici si apoi atacarea lor cu enzime toxice continute in lizozomi.

Studiul publicat in revista Science a aratat ca Salmonella se protejeaza de acest atac prin afectarea furnizarii de enzime toxice.

Lizozomii trebuie sa fie alimentati in mod constant cu enzime proaspete, care sunt generate de o fabrica din interiorul celulelor noastre. Aceste enzime sunt transportate de-a lungul unei cai de transport dedicate. Dupa ce enzimele noi ajung la lizozomi, transportatorii sunt trimisi inapoi la fabrica pentru a aduce noi enzime.

In cadrul studiului condus de profesorul David Holden s-a descoperit ca Salmonella a dezvoltat un mod specific de a interfera cu sistemul care aduce enzimele la lizozomi. Cercetatorii au descoperit ca, dupa ce bacteriile au fost inghitite de celula, inainte de a fi ucise, injecteaza o proteina care efectiv taie linia de alimentare a enzimelor care altfel ar ucide bacteriile. Ca urmare, enzimele sunt re-rutate din celula si lizozomii isi pierd potenta. Salmonella este apoi capabila sa exploateze lizozomii hranindu-se cu substantele nutritive pe care acestia le contin.

"Provocarea noastra este sa intelegem in detaliu modul in care proteina injectata de Salmonella lucreaza la nivel molecular si sa folosim rezultatele pentru a dezvolta vaccinuri mai eficiente. Acest lucru este deosebit de important, deoarece multe tulpini de Salmonella sunt acum rezistente la antibiotice," spune David Holden

Tulpini diferite de Salmonella cauzeaza gastroenterita, infectii ale sangelui si febra tifoida, care impreuna sunt responsabile pentru milioane de boli si decese in fiecare an.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ecografie 3D, Endoscopie Gastroenterologie, Medicina interna

Medic Primar
Samoila (Sandu) Georgeta,Doctor
Doctor
Medic Specialist
Dragan Teicu Emil,Medic Specialist
Medic Specialist...
  •  
  • 1 of 17

Articole similare

Firul de par este mai sensibil in perioada iernii / Foto: PhotoXpress Sensibil si supus actiunii unor factori externi, firul de par este adesea deshidratat din cauza frigului si a umezelii din perioada lunilor de iarna. Cu putina atentie din partea noastra, poate deveni mai rezistent. Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Alimentatia contribuie si...
Tehnologia ne face viata mai usoara prin noi metode de lucru, schimb de informatii si divertisment, dar tot ea ne poate afecta sanatatea. Care sunt riscurile la care ne expunem daca petrecem prea mult timp in fata calculatorului sau la televizor sau daca ascultam muzica in casti multe ore pe zi la volum maxim? 1. Sindromul privitului la...
Raspunsul depinde de tipul de branza. Branzeturile moi si crema de branza care fac mucegai ar trebui sa fie aruncate. Bacteriile daunatoare, cum ar fi Listeria, Brucella, Salmonella si E. coli, se pot dezvolta impreuna cu mucegaiul. Acelasi lucru este valabil pentru orice fel de branza care este maruntita sau felii, conform Mayo Clinic....
O sugestie negativa poate induce simptome de boala. Efectele nocebo sunt evenimente adverse in timpul tratamentului, care au loc si / sau ca urmare a asteptarilor negative. In timp ce omologul sau pozitiv - efectul placebo a fost intens studiat in ultimii ani, literatura de specialitate contine putine studii asupra fenomenelor nocebo. In...
Un sondaj simplu cu trei întrebari, administrat femeilor in cabinetul medicului, în mai putin de doua minute, poate identifica în mod eficient persoanele care se confrunta cu simptome care pot indica prezenta cancerului ovarian, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Centrul de cercetare a Cancerului Fred Hutchinson. Rezultatele sunt...